Her sabah bende düzenli olarak saat 07 de işe giderdim, ufak tefek guruplarla insanlar servis beklerdi hiç dikkatimi çekmezdi. Gün içinde Migros bölgesindeki bazı esnaf arkadaşlarla bu konuyu konuştum, akşam saat 17 30-18 arası gelişlerde aynı şekilde iç çıkışı burada insan seli yaşandığını söylediler. Demek ki Organize Sanayindeki fabrikalar birkaç yıl içinde müthiş çoğalmış.
Araştırmacı bir gazeteci ve gündemi yakından takip eden yazar olmam nedeni ile işin birde resmi tarafına bakmak için araştırma yaptım. Bu araştırmam da Aksaray’ın çok büyük yol aldığını ve fabrikalarla donandığını görmek bana mutluluk verdi.
2004 yılında başlayan teşvik kanunu ile istihdamın 6 bin kişiye çıktığı vurgulandı. Hele Aksaray’ın kalkınmada 5 bölgeye çıkması ile 2012 yılında Aksaray OSB yatırımcı akınına uğrayarak fabrika şehri olmuş. Hatta bir bilgi daha vereyim, eskiden yatırımcıya yalvarırken artık seçici olmaya başlamışız. 312 parselden 272 dolduğunu söyleyen yetkililer 136 fabrikanın bilfiil faaliyet gösterdiğini söylemektedirler. Ayrıca OSB’de 27 fabrikanın da faaliyete geçecek durumda olduğu, 28 fabrikanın inşaatı, 81 fabrikanın da proje aşamasının bitmek üzere olduğu bilgisini aldım.
Organize sanayindeki arsaların hemen hemen yüzde 93’nün bittiği ve üçüncü OSB’nin açılması çalışmasının başladığını yetkililerden öğrendik. 3013 yılında açılacak yeni fabrikalara bir 5 bin kişi daha alınacağı ve toplam işçi istihdamı bu yıl 11 bin kişi olacağı aldığımız bilgiler arasında.
Bu sene açılacak olana sadece iki fabrikadan Cips ve dünyaca ünlü Kot pantolon markasının da üretiminde sadece 2 bin kişi çalışması bekleniyor. Cips fabrikası demek ayrıca patatesi para etmeyen patates üreticileri içinde iyi bir iş imkânı sağlayarak bu sektörü de canlandırması bekleniyor.
Proje aşamasında olan fabrikalarında kısa zamanda hayata geçmesi ile ilimizde işsizlik diye bir şey kalmayacak. Aksaray’da istihdam kapasitesinin nerede ise tahminen 20 bine çıkması muhtemel, o zaman Aksaray da işçi bulmak mesele olacak. Daha dün iş diye kıvrananlar şimdi iş beğenmez ve iş seçici duruma geldiler. İki yıl içinde OSB fabrikaya doydu ve insanlar işsizlikten kurtuldular. Ne iş olsa yaparım diyenler şimdi iş beğenmiyorlar, hatta referans verilen yere gitmemek için burun kıvırıyorlar.
Devletten fabrika isteyen bazı insanlar biliyorum, artık dünyada devletin fabrika ile uğraşmadığını bilmeyen lafazanları tanıyorum. Eskiden devlet kapısında çalışanlar, arkasına bir siyasi alıp yan gelip yatarak çalışmadan emekli olanlar var. Aynı düşüncede olanlar devletin bu insanlar vasıtasıyla yetmiş sente muhtaç olduğunu unutmuşlar herhalde. Çalışmadan para alma devri kapanmıştır, bu işi artık özel sektör yapıyor. Devletin görevi Pazar açmak ve vergi toplamaktır.
Dünyanın her yerinde bu böyledir, yurt dışında çalışan işçilerimiz izne geldiklerinde bir sorun, çalıştıkları yer devletin mi özel sektörün mü?
Şimdi kimse kusura bakmasın, Milletvekilleri ne iş yapıyor? Aksaray’a ne yaptılar diyenlere diyorum ki, Aksaray’ın İç Anadolu da kalkınmada beşinci bölge olmasını sağlamaları benim için yeterli. Hiçbir şey yapmasalar bile bunu Aksaray’a kazandırmaları sayesinde yatırımcı akınına uğramıştır.
Sayın Alimoğlu ile Milletvekili Alaboyun’un arasının açılmasına sebep olan iki fabrikanın kaçırılması idi. Yalvar yakar yatırımcı teşvik ediliyordu, 5 bölge ile yatırımcı akınına uğradık. Aksaray Mersin limanına da yakın olması nedeni ile yatırımcının tercih yeri olmuştur. Bunu sağlayan Milletvekillerimize ve AKP iktidarına teşekkür ediyorum. Bunu söylediğim için kimse kusura bakmasın gerçek budur.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.