• BIST 9724.5
  • Altın 2968.283
  • Dolar 35.1895
  • Euro 36.7272
  • İstanbul 8 °C
  • Ankara 0 °C

Adliye Zabıt Kâtipliğinde Mülakat Sınavı Kaldırılmalı!

Mustafa BOZDAĞ

 

10 YILI aşkın bir süredir Kurumum ÖZBİM EĞİTİM KURUMLARI’NDA Bilgisayar ve on parmak eğitimi ve son 3 yıldır da Adalet bakanlığının zabıt kâtibi hazırlık kursları ve eğitimi veren birisi olarak bu yazıyı hazırlama ihtiyacı duydum. Bu dönem içerisinde birçok öğrenciye eğitim verdim bunların sonucunda çok ta olmasa bazı öğrencilerim zabıt kâtibi oldular. Bu da benim için büyük bir mutluluk kaynağıdır.  şimdi bu konu hakkında elde edindiğim bilgileri sizlerle paylaşmak istiyorum.

Öncelikle şunu belirtmeliyim ki bu sistem beni hiç mutlu etmiyor. Adliyelere zabıt katibi olmak isteyen bir çok gencimizin. Bunu devlet memuru olarak olmanın en kolay yolu olarak görmekte burada çoğu E ben KPSS zora kütek 70 puan aldım. Bu puanla ancak olursam zabıt kâtibi olurum diyenler var E tabi haklılar, Kimilerine göre ise  bu yöntem tamamen torpil işi 90 Kelime’yi yaz gerisini torpil halleder gibi. Söylemler duymak tadıyız. Bilmiyorum hiç bu sınavlara girmediğim için torpil konusunda çok fazla durmaya cam.  Sınav sistemi peki bu sınav sistemi nasıl yapılıyor.

Ben burada Önce mevcut sınav sistemimden biraz bilgi vereyim.

Sınav ile ilgili bazı önemli şartlar;

*-  KPSS 70 ve üzeri bir puan almanız gerekiyor

*- On parmak klavye Q ve F fark etmez 90 kelime üzeri yazmanız gerekiyor.

*- son olarak 90 ve üzeri yazan mülakat sınavına giriyor. Ve bu sınavdan da 70 ve üzeri alması gerekiyor.

Değerlendirme aşaması (Yargıtay ve Danıştay'ın Son yaptığı Sınavda) 

*-  KPSS’nin %35’i

*- Yazdığın net kelime sayısının %35

*- Mülakatın %30 alınarak hesaplanıyor.

Üzülerek söylemeliyim ki normal adliye zabıt katipliği sınavlarında yazmanın hiç bir anlamı yok yazma sadece mülakata girmenizi sağlıyor. değerlendirme de ise (KPSS+MÜLAKAT)/2 uygulanıyor idi bu yıl ne olacak onuda 25 şubat 2013 tarihinde belli olacak.

Fakat 90 ve üzeri yazan değerlendirmeye tabi tutulmaktadır.

Uygulanan mevcut sistemde bana ters gelen 3 önemli husus var bunlardan birincisi mülakat sınavı sistemi ikincisi ise KPSS puanı üçüncüsü ise 90 net kelime yazmak

Başta Mülakat sınav sisteminde ayırt edici bir sınav olduğunu düşünmüyorum.  Sorulan soruların çoğu bana çok mantıklı gelmiyor. Birde yazılı bir belgesi olmaması katılımcının ispat hakkı bulunmuyor. Bu da katılımcı açısından çok büyük bir dezavantaj çünkü itiraz etme hakkı “yok gibi bir şey “ örneklendirilecek olursak;

Kimilerine

Türkiye’nin başkenti neresidir?
Kimilerine

Pinpon topunun ağırlığı nedir?
gibi sorular sorulduğunu duydum bunlar ile ilgili katipler.net internet sitesi var orda daha çok detaylar bulunmakta yorumları sizlere bırakıyorum.

KPSS puanında ise;  lise mezunu içinde 70 yüksekokul içinde 70 lisans mezunları içinde 70 olması bana saçma geliyor Çünkü ÖSYM ‘nin yaptığı sınavlarda bunların zorluk derecesi aynı değil çünkü burada bana göre %35 oranı farklı uygulanmalı lisans mezunu daha yüksek olmalı ön lisans biraz daha düşük ve lise mezunu KPSS puanı daha az etki etmeli ve en önemlisi tahsili yüksek olana öncelik tanınmalı diye düşünüyorum.

Son olarak ise 90 kelime barajı; 90 noktalamasız yazmak çok demode oldu. Hazırlananların çoğunluğu bunu belli bir çalışma ile geçebiliyor. Bu da mülakata girecek kişi sayısını artırıyor. Birde bazı adliyeler noktalamalı bazı adliyeler noktalamasız yazdırıyor. Hem aynı iş için farklı bir uygulama hem de Türkçede imla kuralları var bunlara uyulmaması bana pek doğru gelmiyor.

Bana göre

Mevcut sınav sistemi devam edecekse;

 90 olan kelime sayısı 120 ye çıkarılmalı,

 Noktalamalı Türkçe imla kuralına uygun yazdırılmalı,

 Mülakat sınavında ise Sınav bu şekilde gidecekse bu sınav yazılı test usulü veya klasik usul olarak ÖSYM tarafından yapılmalı, mülakat sınavı kaldırılmalı,

Ama en mantılısı Mülakat Sınavı

K-A-L-D-I-R-I-L-M-A-L-I

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın Diğer Yazıları
Tüm Hakları Saklıdır © 2010 Haber Bölge | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0534 325 83 00