ASÜKonferans Salonu’nda düzenlenen törene İl Protokolü, akademisyenler veöğrenciler katıldı. Tören, Nihan Üçyıldız’ın ‘Tuvaldeki Nostalji Aksaray’isimli resim sergisinin gezilmesiyle başladı.
- Rektör AcarYaşanan Gelişimi Rakamlarla Anlattı -
ASÜ RektörüProf. Dr. Mustafa Acar, yaptığı açılış konuşmasında, üniversitenin gelişiminedair rakamlar sundu. Türkiye’nin en dinamik ve en hızlı gelişenüniversitelerinden birisinin Aksaray Üniversitesi olduğunu söyleyen RektörAcar, üniversitede 2011 yılında 8 bin 200 öğrenci olduğunu, bugün öğrencisayısının 15 bin 500 civarına geldiğini ifade etti. Tüm akademisyen sayısının480’den 650’ye ulaştığını ve 90’ın üzerinde aktif bölüm ve programın olduğunubelirten Rektör Acar, “4 olan fakültemiz bugün 9’a ulaşmış durumda. 9fakültemiz, 4 yüksekokulumuz, 7 meslek yüksekokulumuz, 2 enstitümüz ve 7araştırma ve uygulama merkezimizle faaliyetteyiz. Yüksek Lisans ve Doktoraprogramlarımızın sayısı son 2 yılda 6’dan 18’e çıktı. Ayrıca daha önce olmayanTezsiz Yüksek Lisans programını açtık” dedi. ASÜ Rektörü, Türkiye’nin dışaaçılma vizyonu çerçevesinde üniversiteyi uluslararası düzeye çıkarmak içinyabancı uyruklu öğrenci kabul etmeye başladıklarını ve 100’ü aşkın yabancıöğrencinin ASÜ’de öğretim gördüğünü söyledi.
- Hiç KimseyeHiçbir Ayrımcılık Yapılmamaktadır -
AksarayÜniversitesi’nin Türkiye’nin en özgür üniversitesi olduğunu kaydeden veüniversitelerden doğaları gereği özgür mekânlar olması beklendiğinin altınıçizen Rektör Mustafa Acar, “Türkiye’nin son yıllarda yaşadığı normalleşmesürecine ve kuşak değişimine paralel olarak üniversitelerimiz bugün eskiyekıyasla daha özgür mekânlar. Aksaray Üniversitesi’nin bu çerçevede diğerüniversiteler arasında ağırlıklı bir yeri var. Üniversitemizde hiç kimseye,hiçbir ayrımcılık yapılmamaktadır. Düşünce ve ifade özgürlüğü sonuna kadarkullanılmaktadır. İnsanlara siyasi görüşlerinden, ideolojik tercihlerinden,kılık kıyafetlerinden, mekteplerinden, mezheplerinden, meşreplerinden dolayıherhangi bir ayrımcılık yapılmamaktadır, bir ötekileştirme ve dışlama asla sözkonusu değildir” diye konuştu.
- KatkılarındanDolayı Hayırsever İşadamlarımıza Teşekkürler -
AksarayÜniversitesi’nin hızlı gelişimine hayırseverlerin de önemli katkılar sunduğunubelirten ve tüm hayırsever işadamlarına teşekkür eden Rektör Acar, şöyle devametti: Hayırsever işadamlarımıza üniversitemize sağladıkları katkılardan dolayıteşekkür ediyorum. Veteriner Fakültemizi Sayın Osman Altuntaş, İslami İlimlerFakültemizi ise Sayın Yalçın Kulak yaptıracak. Bunlarla birlikte diğerfakültelerimiz de yapılırsa kısa sürede hizmete girer ve Aksaray Üniversitesi,normal şartlarda bir üniversitenin 30 yılda ulaşacağı mesafeye henüz 10 yaşındaulaşabilir. Bugün 15 bini bulan öğrenci sayımız 25 binleri bulur. Aksaray’ınmerkez nüfusu 200 bin. Bunun yüzde 10’u 20 bin yapar. Üniversitenin nüfusu ileşehrin nüfusu arasındaki altın oran yüzde 10 – 15’dir. Dolayısıyla AksarayÜniversitesi, orta vadede 25 bin öğrenci kapasitesine ulaşmakla, gelişiminiönemli ölçüde tamamlamış olur.”
- Unvan AlanAkademisyenler Cübbe Giydi -
Rektör Prof. Dr.Mustafa Acar’ın konuşmasının ardından Belediye Başkanı Nevzat Palta ve ValiYardımcısı Tolga Polat kürsüye gelerek birer konuşma yaptılar veüniversitelerin nitelikli insan gücünün sağlanmasındaki katkılarına temasettiler. Açılış konuşmalarının hemen sonrasında müzik dinletisi icra edildi.Törenin devamında fakültelerine en yüksek puanla giren öğrencilere hediyeleriverildi, akademik yükselme ve atamaların ardından unvan alan Yardımcı Doçent veDoçentler ise cübbe giydi.
- İnsan HaklarıÜç Kategoriye Ayrılmaktadır -
Akademik yılınilk dersini Prof. Dr. Ruşen Keleş verdi. ‘İnsan Hakları Olarak Kent ve ÇevreHakları’ konulu ilk derste son derece önemli hususların altını çizen Keleş,gerek kent hakları, gerekse çevre haklarının, insanların kent ve çevreüzerindeki menfaatlerinin korunmasını ve geliştirilmesini amaçladığınıvurguladı. İnsan haklarının üç kategoriye ayrıldığını kaydeden Prof. Dr. RuşenKeleş, “Bu hakların birincisi yurttaşlık hakları, ikincisi kültürel, ekonomikve sosyal haklar, diğeri ise üçüncü kuşak insan haklarıdır. Üçüncü kuşak insanhakları içerisinde çevre hakkı, barış hakkı, kalkınma hakkı, bilgi edinme hakkıve hatta insanlığın ortak mirası olan kültür ve mimari varlıklar üzerindekihaklar yer almaktadır” dedi.
İlk dersin bitiminde ASÜ Rektörü Acar, Prof.Dr. Ruşen Keleş’e günün anısına bir hediye takdim etti. Tören, düzenlenenkokteylin ardından tamamlandı.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.