• BIST 9961.34
  • Altın 2965.752
  • Dolar 35.151
  • Euro 36.5037
  • İstanbul 10 °C
  • Ankara -3 °C

Aksaray Manuel Terapi İle Tanışıyor

Abdullah Güdendede

Son haftaların en güncel konularından olan manuel terapi hakkında çok şeyler söyleniyor. Kimi TV kanallarında manuel terapi göklere çıkartılırken kiminde ayağı yere basan yorumlar yapılıyor. Manuel terapinin ne olduğunu merak edenler için sanal ortamda yeterince bilgi mevcut olsa da özel de uygulanacak kişinin durumunun önemli olması dolayısıyla bireye özel bir uygulamadır. Bu yüzden TV de her gördüğünüz yöntemin size uygun olduğunu düşünmeyin.

               Manuel terapi; isminde de anlaşılacağı üzere herhangi bir teknik cihaz kullanmadan sadece uzmanı tarafından uygun kişilere el yordamıyla uygulanan bir tekniktir. Günümüzde teknolojinin gelişmesiyle uygulamaların cihazlarla desteklenmesi terapistin işini kolaylaştırmış ve daha modern bir görünüm katmıştır. Genel uygulama alanı olarak kas-iskelet sistemi görülse de semptomlar açısından bakıldığında sinirsel etkilenişin rahatlaması ile buna bağlı sorunlarında olumlu etkilenmesine neden olur. Bu şekilde bakıldığında da manuel terapi oldukça geniş bir alana hitap edebilmektedir. Eklem disfonksiyonları ise asıl kullanılan alandır bunun yanında eklem ilişkilerinin düzenlenmesinde yoğun olarak kullanılır. Bel ve boyun problemlerin de kullanılmasında temel sebep eklem ilişkisinin düzeltilmesidir. Omurga kemikleri arasında ki amortisör görevi gören disklere binen yükün eşit dağılımı ve eklem arası rahatlamanın sağlanması ile sinirsel bası engellenmeye çalışılır. İleri derece de olmayan disk hernilerinde( fıtıklaşma) kullanılabilmektedir.

               Sağlıklı bireylerde manuel terapi uygulamaları koruyucu sağlık açısından da önemli bir yere sahiptir. Günlük yaşamın yoğun temposu içerinde iş hayatının getirmiş olduğu rutin hareketler veya hareketsizlik kas-iskelet sistemimizde adaptasyonel değişimlere yol açabilmektedir. Sürekli masa başında oturan bir memur iseniz boyun bölgesinin öne doğru gidişi, sırt bölgesinin dışa doğru kamburlaşmasını ve bel boşluğunun korunamaması ile omurga hattında meydana gelecek değişimler beklenti içerisindedir. Ayakta çalışan bir işçi iseniz ve sürekli rotasyonel hareketler yapmak zorundaysanız. Bel bölgesine binen yük sürekli olarak artacak omuz-boyun eklemi dejenerasyon olma ihtimali biraz daha fazla olacaktır. Bunu çalıştığınız işe göre yük bilenen ve doğal yapıları korunamayan bölgeleri tahmin edebilirsiniz. Tekrarlı hareketler, düzenli spor ve egzersiz alışkanlığının olmaması süreçlerin hızlanmasına neden oluyor. Bu yüzden manuel terapinin koruyucu olarak uygulanması da yaşam kalitemiz açısından oldukça uygundur.

               Manuel terapi, güncel metotlarla güçlendirilmiş ve uygulama alanı güç geçtikçe artan bir alan. Günümüz toplumunda bireylerin karşılaştığı veya karşılaşacağı problemlere karşı yan etkisiz olarak uygulanabilen bir yöntem. Aksaray da koruyucu sağlık alanında manuel terapi uygulamaları artık yoğun olarak uygulanmaktadır. Sağlıklı yaşam ve her yaşta sağlık anlayışı ile tüm gelişmelerin bizi daha sağlıklı kılması en büyük beklentimizdir.

Sağlıklı, mutlu ve ağrısız günler dileğimle…

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın Diğer Yazıları
Tüm Hakları Saklıdır © 2010 Haber Bölge | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0534 325 83 00