Bayram harçlıklarını eğlenmek için aldıkları ve satışı yasak olan, halk arasında “torpil, çatapat, kız kaçıran, maytap” olarak bilinen proteknik patlayıcılara veren çocuklar, tehlikeli oyunun farkında olmuyor. Bu maddelerin satışı ve kullanımı sırasında izinsiz ve usulüne aykırı yaklaşımlar, çocuklarda yaralanma ve hatta ölümlere yol açıyor. Patlayıcı maddelerin olumsuz etkisi sadece bunlarla sınırlı kalmıyor. Patlayıcı maddeler nedeniyle büyük yangınlar da ortaya çıkıyor. Yine bu maddelerin izinsiz, zamansız veya uygunsuz yerlerde kullanılması halkımıza korku, heyecan ve panik yaşatıyor. Halkın can ve mal güvenliği tehlikeye giriyor. Yetkililer kendi çocuklarının ve çevrenin tehlikeden korunması için ailelere uyarılarda bulunuyor.
KENAR MAHALLELERDE SATILIYOR
İçişleri Bakanlığı'nın 2006 yılında yayınladığı genelgeyle çocukların oynadığı patlayıcı maddelerin bakkal, market, kırtasiye ve oyuncakçı gibi iş yerlerinde satılması yasaklandı. Bu kararla, çocuklar mahalle bakkallarından maytap, torpil ve yıldızlı roket gibi patlayıcı maddeleri satın alamayacak. Fakat hala Konya'nın kontrol edilmeyen kenar mahallelerinde, köylerinde patlayıcı maddelerin satışı yapılıyor. Konu ile ilgili açıklamalarda bulunan Tüketiciler Birliği Konya Şube Başkanı Mustafa Dinç, satışı yasak olduğu halde patlayıcı madde satan bakkal ve kırtasiyelere tepki gösterdi. Bu satıcıların üç kuruş kazanmak için çocukların canını tehlikeye attığını belirten Dinç, “Bazı yerlerde özellikle bayramlarda çocuklara patlayıcı madde satışına izin veriliyor. Satışlar, çocukların hoşuna gidiyor ama bu tehlikeli oyuncakların zararlı etkisinden kimse haberdar değil. Satışları yasak olduğu halde merdiven altı satış yapan esnaflar büyük bir vebal altındı. Satış yapanlara da alanlara da caydırıcı cezalar var. Böyle bir durum ile karşı karşıya kalanlar derhal satıcıları ve alıcıları belediyelere şikayet etmeli. Üç beş kuruş kazanacağım diye hiçbir çocuğumuzun canını tehlikeye atmayın” dedi.
BÜYÜK HASARA YOL AÇIYOR
Dinç, “Çocuklar, gençler ve yetişkinler tarafından eğlence aracı olarak kullanılan “Maytap, torpil ve çatapat” gibi piroteknik patlayıcıların; sokak aralarında, site içerilerinde ve apartman önlerinde patlatılması sonucunda bu yerlerde ikamet eden vatandaşlar arasında korku, kaygı ve panik oluyor. Bu maddelerin herhangi bir önlem alınmadan ve halkın yoğun olarak bulunduğu yerlerde kullanılması sonucunda organ kaybına varabilen yaralanmalar ortaya çıkıyor” diye konuştu. Patlayıcı maddelerin gittiği yönün bilinmediğini bu durumun tehlikenin boyutunu artırdığını söyleyen Dinç, şunları kaydetti: “Bayramda denetimler artırılmalı. Denetimden uzak ücra mahallelere önem gösterilmeli. Çocuklar, bu patlayıcı maddeleri televizyonlardan gördükleri gibi kullanıyorlar. Bir araya gelip eğlenmek isteyen çocuklar patlayıcı maddeleri, birbirlerinin yüzüne doğru patlatıyorlar. Çocuklarda ciddi el ve yüz yanmaları oluyor. Köylerde eğlenen çocuklar, yönünü bilmediği için bu maddeleri rastgele patlatıyor. Bu da köylerde büyük ve geri dönüşü olmayan yangınlara sebep oluyor. Ailelerin, çocuklarını sürekli takip altında tutması gerekiyor.”
EMRE ÖZGÜL merhabahaber.com
haberfark.net
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.