• BIST 9724.5
  • Altın 2968.283
  • Dolar 35.1895
  • Euro 36.7272
  • İstanbul 6 °C
  • Ankara 3 °C

ASÜ Eğitim ve Araştırma Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Ayşe Uyanmış; "Verem ölümle sonuçlanan bulaşıcı bir hastalıktır"

ASÜ Eğitim ve Araştırma Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Ayşe Uyanmış;  "Verem ölümle sonuçlanan bulaşıcı bir hastalıktır"
Aksaray Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Ayşe Uyanmış; "Verem ölümle sonuçlanan bulaşıcı bir hastalıktır"

                Aksaray Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Ayşe Uyanmış;  Verem (Tüberküloz) hastalığnaa dikkat çekmek, bulaş, korunma, tanı ve tedavi konularında vatandaşları aydınlatmak için bir bilgilendirme açıklaması yaptı.

                Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Ayşe Uyanmış, Dünyada her yıl 8 ile 10 milyon arasında yeni verem vakasının ortaya çıktığını ve bu hastalardan 2 ila 2,5 milyonunun verem nedeniyle hayatlarını kaybettiğini söyledi. Ülkemizde küçümsenemeyecek bir rakamın 10 ila 20 milyon insanın vücutlarında verem mikrobu taşıdığının tahmin edildiğini de söyleyen Dr. Uyanmış, ancak son yıllarda ülkemizde yürütülen yoğun çalışma ve çabalar sonucu veremle savaşta başarılı olunduğunu, veremin ülkemiz için ölümcül hastalık olmaktan çıktığını sözlerine ekledi.

                VEREM MİKROBUNA MÜLTECİLERDE DAHA SIK RASTLIYORUZ

                Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Uyanmış, Verem hastalığının Aksaray için bir tehlike arz etmediğini, Aksaray'da yerli halktan çok ülkemizde mülteci olarak bulunan yabancı uyruklularda verem mikrobuna daha sık rastlanıldığını açıkladı. 

                Son yıllarda Mustafa Yazıcı Göğüs Hastalıkları Kliniğine başvuran yabancı uyruklu mültecilerde, beslenme ve barınma sorunları nedeniyle verem mikrobuna daha sık rastladıklarını ve bu konuda hastaların ve çevresinde ki insanların geciktirmeden tedavi altına alındıklarını kaydetti.

                VEREMİN  BULAŞMA YOLU, TANISI VE TEDAVİSİ NASIL OLUR?

                Verem mikrobunun güneş görmeyen ortamlarda ve soğuk havada uzun süre canlı kalabilmektedir diyen Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Ayşe Uyanmış; "Verem, hastaların aksırması, öksürmesi ve knuşması esnasında havaya yayılan mikropların sağlam kişilere geçmesi ile bulaşır. Veremin %70-%80'i akçiğerde görünmekle  birlikte vücudumuzda akciğer zarı, lenf bezleri, beyin zarı, kemik, böbrek ve kalp zarı gibi organlarda da görülebilir. İki üç haftadan uzun süren sürekli öksürük, kanlı balgam çıkarma, ateş ve gece terlemesi , iştahsızlık ve zayıflama ile kendini belli eder.  Veremen tanısı ise radyolojik yöntemlerle birlikte balgam muayenesi, balgam kültürü, tüberküloz cilt testi ile konulur. Bugün ülkemizde var olan modern ilaçlarla verem hastalığının tedavisi başarı ile sonuçlanmıştır. Unutulmamalıdır ki, verem savaş dispanserlerinde verem ilaçları ve tedavisi ücretsiz yapılmaktadır.  Veremin tedavisinde ise esas olan ilaçların 6-8 ay gib bir sürede düzenli kullanılması ve aksatılmamasıdır"

                VEREMİN TEDAVİSİ ÜCRETSİZDİR

                Ülkemizde verem ilaçları ve tedavisinin Verem Savaş Dispanserlerinde ücretsiz olarak gerçekleştirildiğini vurgulayan Uyanmış; "Her hastalıkta olduğu gibi verem hastalığında korunma ve tedavisinde erken teşhis ile başarı sağlanmaktadır. Özellikle çocuklarda BCG aşısı verem hastalığından korur. ülkemizde doğumdan sonra 2-3 ay içinde ve 7 yaşında olmak üzere BCG aşısı yaptırmak zorunludur. Hastaların yakınları ve temasta oldukları aynı evi kullanan vatandaşlar zaman kaybetmeden verem savaş dispanserine başvurarark ücretsiz tarama yaptırmalıdırlar" dedi

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2010 Haber Bölge | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0534 325 83 00