Aksaray Üniversitesi (ASÜ) Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Figen Akça, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi tarafından 11’incisi düzenlenen Felsefe Toplantılarında, “Geştalt Bakış Açısından İhtiyaç ve Farkındalık” konusunu anlattı.
- Kuram İnsanlara İhtiyaçlarının Farkında Olmasını Söyler -
Geştalt Psikolojisi’nin, insanı insan olarak, özel ve kendine özgü yapısını olduğu biçimiyle kabul edip, yaşadığı tüm duygu, düşünce ve davranışları bir bütün olarak açıklama özelliğine sahip olduğunu söylediğini belirten Akça, “Kuram, bu özellikleri nedeniyle hem insancıl, hem esnek, hem de yaratıcı bir bakış açısı sunma fırsatı sağlıyor” dedi. Geştalt Psikolojisi’nin insanlara, ihtiyaçlarının farkında olmasını söylediğini kaydeden Doç. Dr. Figen Akça, “Çünkü sağlıklı birey çevresel koşulların neler olduğunu bilir, ihtiyaçlarıyla çevresel koşulları birbirleriyle uyumlu hale getirebilecek bir beceriye ve donanıma sahiptir” dedi.
- Büyüme ve Gelişim İçin Önkoşul Farkında Olmaktır -
Geştalt Psikolojisi’nin, hastalık veya ruh sağlığı bozukluğu kavramlarını kullanmadığından söz eden Figen Akça, “Bu kuram, bireyin dengesinin bozulduğundan ve tekrar ahenge ihtiyacı olduğundan bahseder. Etiketleme yapmadan, var olan sorunların yaşamımızdaki dengeyi tekrar kurma çabamızdan başka bir şey olmadığını söyler. Çünkü hümanist bakış açısı, insanı bir kategori veya sınıflandırma içine alma eğiliminde olmamalıdır” dedi. Büyüme ve gelişim için farkında olmanın önkoşul olduğunun altını çizen Akça, farkında olmadan değişim için herhangi bir şey yapılamayacağını söyledi ve “Yaşamın amacı yaşamaksa, yaşamak farkında olmaktır. Yaşayabilmemiz, yaşadığımız her anın farkında olmayı gerektirir. Farkında değilsek yaşayamıyoruz demektir” dedi.
Düzenlenen toplantıyı Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Yusuf Şahin, akademisyenler ve öğrenciler takip etti. Doç. Dr. Figen Akça, konuşmasının ardından soruları yanıtladı.
| | | |
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.