Sultanhanı’nda Bulunan ve Türkiye’de Alanında ilk ve tek olan “Geleneksel Tekstillerin Konservasyonu ve Restorasyonu Bölümü” ile Eylül 2016 da Eğitime Başlayacak olan “İnşaat Teknikerliği” Bölümleri Sultanhanı 1. Alaeddin Keykubat Anadolu lisesinde, Son Sınıf Öğrencilerine yönelik Bilgilendirme Semineri Düzenledi. Bölüm Başkanları Vildan Ömür ve Mahmut Duman Göz Başkanlığında Gerçekleştirilen Seminerde Sultanhanın’da Bulunan Yüksek Okul Bölümleri Hakkında Lise Son Sınıf Öğrencilerine Bilgiler verildi.
Sinevizyon Eşliğinde Bölümler Hakkında Bilgiler veren Bölüm Başkanları Öğrencilerin Doğru tercih Yapmaları ve Sultanhanı’nda ki Bölümlerin Avantajları Hakkında Öğrencilere Bilgiler verdiler. Öğrencilerin Bölümler Hakkındaki Sorularını Cevaplayan Bölüm Başkanları Öğrencilerin Bölümler Hakkında bilgi sahibi olmalarını Sağladılar.
Özellikle Geleneksel Tekstillerin Konservasyonu ve Restorasyonu Bölümü’nün Halk arasında Sadece Halıcılık Okulu Olarak Düşünüldüğünü Belirten Bölüm Başkanı Vildan Ömür “Bölümümüzde bölge potansiyeli öngörülerek başta halı olmak üzere tüm tarihi tekstillerin (kilim, cicim, sumak, geleneksel kıyafetler ve kumaşlar) koruma ve onarım yönelik eğitim verilmektedir. Eğitimde alınan teorik bilgi, sektör uygulamaları ile desteklenmektedir.
Geleneksel sanatlarımızın ve genelde kültürümüzün maddi ürünlerinin, işlevleri ile birlikte, koruma altına alınmasının gerekliliği gün geçtikçe önem kazanmaktadır. Tarihi tekstillerde zaman içinde oluşan hasarlar ya geleneksel tekstillerin onarılarak yeniden kullanıma sunulması ya da kültürel ve tarihsel özelliğe sahip olduğu ve uluslararası taşınabilir kültürel miras kategorisinde yer aldığı için müzelerde korunarak gelecek nesillere aktarılması ihtiyacını ortaya çıkarmaktadır. Bu gereksinim ise, başta tarihi halılar olmak üzere tüm geleneksel tekstillerin onarımını yapabilecek teorik ve uygulamalı akademik eğitim almış diplomalı uzman kişilerin varlığını zorunlu kılmaktadır. Türkiye’de önlisans düzeyinde ilk defa Aksaray Üniversitesi bünyesinde açılan ve doğrudan geleneksel tekstil ürünlerinin korunması ve onarımı ile ilgili eğitim “Geleneksel Tekstillerin Konservasyonu ve Restorasyonu” programının alana yönelik önemli bir katkı sağlayacağı öngörülmektedir."
"Geleneksel Tekstillerin Konservasyonu ve Restorasyonu programını bitirenlere “Geleneksel Tekstillerin Konservasyonu ve Restorasyonu Teknikeri” unvanı verilir. Geleneksel Tekstilleri oluşturan hammaddeleri bilen, dokuma teknikleri hakkında bilgi sahibi olan, bozulmalarını tanıyan, bozulmalara karşı önlem alabilen, restorasyon ve konservasyon aşamalarının tamamını uygulayabilen programdan mezun olan öğrenciler, Kültür ve Turizm Bakanlığına bağlı etnografya müzeleri, özel sektöre ait müzeler, tekstil konservasyon-restorasyon laboratuarları ve başta halı olmak üzere geleneksel tekstil restorasyonu yapan özel işyerlerinde çalışma alanı bulabilirler. Aynı zamanda programdan mezun olan kişiler ile alandaki diplomalı çalışan açığının kapanmasına katkı sağlaması amaçlanmaktadır." Dedi.
Ömür Bilgilendirme Seminerlerine Önümüzdeki Dönemlerde de Devam edeceklerini belirtti.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.