Koçak, “Fiyatlar açıklanmadı ama ithalat rakamları baz alınırsa üreticiye darbe indirilir. Kendi üreticimizi korumalıyız. Geçen yıl 1.5 lira’dan satılan yağlık ayçiçeği bu yıl 1 lira seviyesindeyse bir sıkıntı var demektir. Biz TZOB Genel Başkanımız Şemsi Bayraktar’a konuyu ilettik. İthalatın durdurulması için girişimlerde başladı.”dedi.
Yağlık ayçiçeği hasadının yapılmaya başlandığını ama ciddi sıkıntılar olduğunu ifade eden Ziraat Odası Başkanı Emin Koçak, “Yağlık ayçiçeğinde üreticiye verilen rakamlar geçen yılın %50 daha altında. Geçen yıl yağlık ayçiçeği 1.5 liraya satan üretici bu yıl 1 liraya ürününü satamaz hale geldi. Biz hasat başlar başlamaz üreticimizi tarlasında ziyaret edip bu sıkıntıları raporlar halinde TZOB Genel Başkanımız Şemsi Bayraktar’a ulaştırdık. Genel Başkanımız ise konuya zaten hakim olduğunu ve bakanlık nezdinde bu sorunun çözümü için girişimlerin hızlı bir şekilde başlatıldığını ifade etti. İnşallah üreticimiz hayrına sonuçların çıkmasını bekliyoruz. Burda temel sorun yağlık bitkilerin ithalatına izin verilmesi. Sanayici ithal ürünler alternatif olduğu için üreticiden daha düşük fiyatlara alım yapıyor. Ancak son dönemde her yönde istikrarlı bir yapıya kavuşan ülkemizin tarım ürünlerindeki fiyatlarda da belli bir istikrarı yakalaması son derece önemli. İthalatın açık olması üretimi düşürecektır. Düşen üretimde yağlık bitkilerde dışa bağımlılığa sürükleyecektir.”dedi.
Mısır silajında üretim %100 arttı
SILAJDA ÜRETİM 150 BİN TONDAN 300 BİN TONA ÇIKTI
Bölgenin kaba yem ihtiyacını karşılayan bir yapıya kavuşan Aksaray’da mısır silajında üretim 2012’de 150 bin ton sevilerinde iken bu yıl yaklaşık 300 bin tona yükseldi. Mısır silajında hasadın başladığını ifade eden Ziraat Odası Başkanı Emin Koçak, “Üretim bu yıl iki katına çıktı. Sadece mısır silajından Aksaray ekonomisine trilyonlarca lira girdi olacak. Milletin efendisi çiftçimiz üreterek şehrine ve ülkesine değer katıyor.”dedi.
Sanayileşmenin önemli olduğunu ama tarım ve hayvancılığında ülkemiz ve Aksaray için vazgeçilmez olduğunun altını çizen Ziraat Odası Başkanı Emin Koçak, “Aksaray tarım ve hayvancılığı hızla gelişiyor. Sanayileşme önemli ancak tarım ve hayvancılık ülkemiz içinde şehrimiz içinde vazgeçilmezdir. Aksaray çiftçisi geçen yıl yaklaşık 150 bin ton mısır silajı üretimi yaparken bu oran bu yıl yaklaşık üretim 300 bin tona yükseldi. Bu silajdan Aksaray ekonomisine girecek para iki misli artacak demektir. Aksaray ekonomisine girecek trilyonlarca lira esnafımıza rahat bir nefes aldıracak ve hayvancılığın gelişmesine katkı sağlayacaktır. Lafın kısası Milletin efendisi şehri için ülkesi için üretmeye, katma değer sağlamaya devam ediyor. Çiftçimizle ne kadar övünsek, onlara ne kadar hizmet etsek azdır. Onun için desteklerin artması ve özellikle artan maliyetlerin düşmesi için yapılacak girişimler son derece önemlidir.”dedi.
SU SORUNUNU ÇÖZMELİYİZ
Aksaray’ın bereketli toprakları olduğunu vurgulayan Ziraat Odası Emin Koçak, “Her platformda söylediğimiz gibi tarım ve hayvancılık Aksaray’ın can damarıdır. Tarım ve hayvancılığın can damarı da sudur. Onun için yeraltı ve yerüstü su kaynaklarını geliştirmeli su sorununu çözmeliyiz. Bunun için bir mavi tünel projesi de Aksaray’a istiyoruz diye diye dilimizde tüy bitti. Bunu bakanlarımıza da ilettik. Eğer su sorunu çözülürse hatta kıraç alanlara bile su götürebilirsek bu çiftçimizin, Aksaray’ın ve ülkemizin kazancı olur. Bunun için hep birlikte hareket etmeli ve su sorununu çözmeliyiz.”dedi. aksarayhaberci
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.