Bağ Cacığı, bahar aylarının gelmesiyle beraber özellikleNisan ayında, Aksaray bağlarında süren taze bağ filizlerinin ve yapraklarının sofralarımızamisafir olması ile bilinirdi.
Taze bağ yaprakları ve filizleri koparılır. İnce incedoğranır. Yeşilliğini kaybetmemesi için özelikle gölgede kurutulur. Bu kurutmaiki-üç gün sürer. Kurutulan bağ cacıkları; bulgur, soğan ve salça kullanılarakbulgur pilavı tarzında pişirilir. Burada önemli olan bağ cacıklarının boltutulmasıdır. Sıcak olarak ya da soğutulduktan sonra üzerine yoğurt konularaktüketilir.
Konuyla ilgili bilgi aldığımız Ümmühan Solak (60), BağCacığı yemeğini sadece bahar aylarında değil, bağ cacıklarını kurutup kayıtevine (kiler) kaldırarak kış boyunca da tüketirdik şeklinde konuştu. 30 yaşınakadar Bağ Cacığı yemeği ile tanışmadığını ve validesinin yöremize ait bu özellezzeti hatırlayıp pişirmesiyle tattığını belirten Ali Çapan Kalkan, hafifekşili lezzeti ile Bağ Cacığı yemeğinin oldukça sıra dışı bir lezzet olduğunu,unutulmuş olmasının da kendisini üzdüğünü ifade etti.
Yöremize özgü Bağ Cacığı lezzetinin, annelerimiz tarafındanyeniden hatırlanması ve yeni neslin hatırlaması, bu özel tadın korunması adınaönem taşımaktadır. Bu lezzetleri bilmeden ve sormadan Aksaray sofrası üzerineyorum yapmanın eksikliği ortadadır.
Haber: K. Solak
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.