“mezun olanlarla birlikte sayıları gün be gün artan gıda mühendislerinin istihdamı ile ilgili çalışma yapmayı düşünmekte misiniz?”
Onlarca yıl üniversite sıralarında dirsek çürütüp, mühendis olarak mezun olduktan sonra iş bulma sıkıntısıyla karşı karşıya kalan Gıda Mühendislerinin kadro sorunu, Meclis gündemine taşındı. CHP Konya Milletvekili Hüsnü Bozkurt, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker’in yanıtlaması istemiyle önerge verdi.
Gıda denetimlerinin insan sağlığının temelini oluşturan, güvenilir gıdaya ulaşmada en önemli nokta olduğunu belirten Öğüt, güvenilir gıdayı sağlamanın devletin görevi olduğunu vurguladı.
“Gıda mühendisliği, bilimsel bilgiler ışığında gıdaların güvenilir bir şekilde üretimini, hazırlanmasını, işlenmesini, paketlenmesini, dağıtılmasını ve denetimini sağlayan mühendislik dalıdır” diten CHP’li Bozkurt, bu amaç doğrultusunda eğitim alan binlerce gıda mühendisinin, işsizlik sıkıntısıyla karşı karşıya olduğunu, Devlette yeterli kadro açılmaması nedeniyle de işsiz gıda mühendislerinin sayısının her geçen gün arttığına dikkat çekti.
Önergesinde, KPSS 2015/1 Yerleştirme Sonuçlarına göre gıda mühendislerinin aldığı 33 kadronun büyük hayal kırıklığı yarattığını ifade eden Bozkurt, ilgili fakülteler binlerce mezun vermesine rağmen, yok denecek kadar az kadro açılmasının sadece istihdam sorunu olmadığını, gıda denetimlerinin işin uzmanları yerine, farklı mesleklerden kişilere yaptırılmasının halk sağlığı açısından büyük tehlike arz ettiğini dile getirdi.
Bakan Eker’e son 10 yıl itibari ile Bakanlık bünyesinde ve bağlı teşkilatlarda istihdam edilen kadrolu veya sözleşmeli Gıda Mühendisi sayısını, bu kişilerin kaçının kadrolu, kaçının sözleşmeli olduğunu soran CHP Konya Milletvekili Bozkurt, “ Bakanlığınız bünyesinde boş bulunan Gıda Mühendisi kadrosu var mıdır? Var ise sayısı kaçtır?” dedi.
Bozkurt önergesinde ayrıca şu soruları yöneltti:
-Binlerce atama bekleyen ve fakültelerden mezun olduktan sonra sayıları katlanan Gıda Mühendislerinin atanmalarıyla ilgili bir çalışmanız var mıdır? Yoksa üniversitelerde gıda mühendisliği bölümleri açılırken ihtiyaç ve istihdam durumunun da göz önünde bulundurulması gerekliliğine ilişkin bir çalışma yürütülmesi planlanmakta mıdır?
- Gıda mühendislerinden ne kadarının alanında çalıştığına dair bir araştırma yapılmış mıdır; yapılması planlanmakta mıdır ya da yapılması için ilgili birimlerle irtibata geçilmesi düşünülmekte midir?
- 24. Yasama Dönemi’nde TBMM Genel Kurulu'nda görüşülen Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu'nda değişiklik öngören kanun tasarısı ile ilgili hükümet adına söz almış, 2014 yılı içinde yaklaşık 500 personel aldığınızı 2015 yılı için de Maliye Bakanlığı'ndan 2 bin kadro talep ettiğinizi belirtmeniz, kamuoyuna yansımak suretiyle, kadro bekleyen binlerce Veteriner Hekim, Ziraat Mühendisi, Gıda Mühendisi için umut yaratmıştır. Bakanlığınız bünyesinde 2 bin kadro alımı yapılacak mıdır? Kadrolu mu sözleşmeli mi alım planlanmaktadır? Konu ile ilgili kamuoyuna bir açıklama yapılması planlanmakta mıdır?
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.