10 Yılı aşkın süredir Bilişim sektöründe çalışan birisi olarak çoğu zaman vatandaşlarımız bilişimle ilgili sorunları, bilmediği, aşamadığı durumlarda yada bilgisayar veya bilgisayar ürünlerini almak istediklerinde beni ararlar.
Benimde bu aramalarda en çok tedirginlik duyduğum bir hususu sizlerle paylaşmak, Bunu bir söyleşi olarak sunmak istiyorum. (MB: Mustafa BOZDAĞ)
"Çocuğumun Ödevinden Bıktım eve bir Bilgisayar almak istiyorum."
Vatandaş: Selamün Aleyküm
MB: Aleyküm selam
Vatandaş: Nasılsın
MB: iyilik ya siz?
Vatandaş: biz de iyiyiz.
Vatandaş: Ya bir bilgisayar almayı düşünüyorum.
MB: Ne amaç için?
Vatandaş: Çocukların Ödevi için çocukların ödevlerinden bıktım çocuklar ödev için ya sürekli internet Cafe’ye, gidiyorlar yada ben yaptırıyorum. bu yüzden Nasıl bir bilgisayar alabilirim diye danışayım dedim
MB: Kaç paralık bir bilgisayar düşünüyorsun?
Vatandaş:1000-1200 TL Civarı
MB: Laptop mu? Masaüstü mü?
Vatandaş: Laptop(Genellikle aldığım cevap)
MB: Bilgisayar almak istediğin firmaya vardığında beni ara oradaki sorumlu arkadaş bana özelliklerini saysın bende sana al yada alma derim.
Vatandaş: tamam o zaman öyle yapalım.
Görüşmeyi bitiriyoruz. Evet yukarıda geçen söyleşi benim son zamanlarda sıkça yapmış olduğum telefon görüşmelerimin başında geliyor.
Bu Görüşmelerden de naçizane fikrimce şu sonuçları çıkardım;
ü Acaba vatandaş haklımı? Gerçekten öğretmenler bilgisayar çıktısı olacak şeklinde çok mu ödev veriyor?
ü Vatandaş Bilgisayar’ı biliyor mu? Bilmiyorsa çocuklarına ne kadar güveniyor?
ü Vatandaş Çocuk bahane bilgisayar şahane mi? Yapıyor.
Evet bu 3 maddeye kısaca değinmek istiyorum.
Birinci madde: Gözlemlerim ve araştırmalarımda vatandaş çoğunlukla haklı günümüzde öğretmenlerin çoğunluğu (Tüm öğretmenleri kast etmiyorum) bir ödev veriyor ve çoğu zaman bilgisayar çıktısı olacak diye dayatma yapılıyor yada öğrenci veliye öyle aksettiriyor.
Ama şahsen bu sebepten dolayı bilgisayar almak bana pek mantıklı gelmiyor. Sebebi Bilgisayar teknolojik bir ürün belli bir süre geçtikten sonra demode oluyor. Vatandaş çocuğunun eğitim hayatı boyunca bu parayla bu işi rahatlıkla halledebilir.
İkinci madde: Bir eve bilgisayar alabilmek için ebeveynler bilgisayar biliyor mu? Çocuğunu denetleyebilir mi? önce ebeveynler en az çocukları denetleyebilecek kadar bilgisayar bilmesi görüşündeyim. Çoğu zaman ya hocam benim çocuk daha 5 yaşında beni parmağında oynatıyor. 5 yaşında bunu yaparsa ilerde … düşünemiyorum.
Bilgisayarların, çocuğun ihtiyaç duyacağı tüm deneyimleri sağlayamayacağı, aşırı kullanımı durumunda çocuğu sosyallikten uzaklaştırıp çevreden koparabileceği unutulmamalıdır
Üçüncü madde: vatandaş çoğu zaman çocuğu bahane ederek bir bilgisayar alıyor çocuktan daha çok o bilgisayarı kendisi vakit öldürmek için okey batak gibi oyunlar daha sonra bir de internet; internette de Facebook ve msn adresi alarak sosyal Medya’ya hızlı bir giriş yapmakta bilinçsizce internet ve sosyal medyayı kullanmaktadırlar. Kullanırken de tam bilmedikleri için açık vermektedirler. Bu da zamanla aile yapısının bozulmasına maazallah boşanmalara yol açmaktadır. Bu konuda herkesi bilinçli olmaya davet ediyorum.
Burada şunu özellikle belirteyim iyi niyetli olan hiç bir vatandaşımızı kast etmiyor. Bu konuda önce ailelerin bilgisayarı bilmesi bilinçli kullanması çocuklarını bilgisayar konusunda bilgilendirmesi ve kontrol etmelerini ve devletimizin özellikle bu konuda daha üast düzey önlemler almasını ümit ediyor okuyucularımızı saygıyla selamlıyorum.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.