• BIST 9739.72
  • Altın 3072.922
  • Dolar 35.4549
  • Euro 36.5402
  • İstanbul 6 °C
  • Ankara 4 °C

Dişleri sürekli ihmal ediyoruz

Dişleri sürekli ihmal ediyoruz
Dişleri sürekli ihmal ediyoruz

Türk toplumunda diş ve diş eti hastalıkları sürekli artıyor. Konya'daki en yaygın diş hastalıklarının başında yer alıyor. Türkiye'de insanlarının yüzde 85'inin dişleri bakımsız veya çürük.

Toplum olarak diş hekimine mecbur kalmadıkça gitmiyoruz. Konya'da bu durum değişmiyor. Ancak uzmanlar, daha önceki yıllara göre Konya'da ve Türkiye genelinde ağız ve diş sağlığı tedavisinde bilinçlenmeye başlandığını söylüyor. Diş hastalıklarının tedavi edilmesi ve düzenli olarak hekim tarafından kontrol edilmesi sadece dişlerimizin sağlığı için değil, vücut sağlığımız için de büyük önem taşıyor. Sadece şiddetli bir diş ağrısı çekildiği zaman diş hekimine gidenler, bu ihmalin sağlık açısından nelere mal olacağı bilmediği açık. İltihapları, diş çürükleri vücudun çeşitli bölgelerinde çeşitli rahatsızlıkların ortaya çıkmasına neden oluyor. Konya Diş Hekimleri Odası Başkanı Nejdet Güz, Medicana Konya Hastanesi Diş Hekimi Zafer Gölcü ve Medicana Konya Hastanesi Hazal Özer ağız ve diş sağlığında dikkat edilmesi gereken konuları ve Konyalı vatandaşların en çok hangi hastalıktan dolayı diş hekimine başvurduklarını anlattı. Dişin mine, dentin ve diş eti tabakalarından oluştuğunu açıklayan Konya Diş Hekimleri Odası Nejdet Güz, zaman geçtikçe vatandaşların ağız ve diş sağlığına verdikleri önemin arttığını söyledi. "Vatandaşların ağız ve diş sağlığına verdikleri önemi, buraya gelen hastalardan ve diğer hastanelerdeki diş hekimi arkadaşlarımızdan öğreniyoruz" diyen Güz, Konya'daki en yaygın diş hastalığının diş çürümesinden ve travmadan kaynaklanan dişteki sinirin görevini yapamamasından kaynaklanan diş hastalığı olduğunu kaydetti. Güz, "Vatandaşımız eskiye nazaran ağız ve diş sağlığı konusunda daha hassas davranmaya başladı. Ancak ağız ve diş sağlığının önemini tam anlamıyla kavrayabilmiş değiliz" dedi.
YÜZDE 85'TE ÇÜRÜK VAR
Diş çürümesini önlemek için çürümeye sebep olan etkenleri daha işin başındayken ortadan kaldırmak gerektiğini ve sağlıklı dişlere ve diş etlerine sahip olunmak isteniyorsa 6 ayda bir diş hekimine gidilerek, diş kontrollerinin yapılması gerektiğinin altını çizen Güz, “Halkımızın yüzde 85'inin dişinde çürük var. Ağız ve diş sağlının önemi büyüktür. Çünkü diş sinirleri direk beyne bağlı olduğu için, dişte oluşacak iltihaplanma vucüdun farklı organlarına da zarar verir. Diş, doğada eşi benzeri bulunmayan bir dokudur. Hiç bir yapay diş doğal dişin yerini tutamaz. Dişlerimizde hissetme algılama sinirleri vardır. Bundan dolayı yemek yerken yapay dişten alacağımız tat ile doğal dişten alacağımz tat arasında büyük fark vardır. Doğal diş ile ısırılan bir elma dünyanın en güzel hissini insana verebilyor. Ancak yapay diş ile rahat bir şekilde elma bile ısırılamıyor” diye belirtti.
DİŞ TEMİZLİĞİ DÜZENLİ YAPILMALI
Medicana Konya Hastanesi Diş Hekimi Zafer Gölcü, Konya'daki diş hastalarının, genel olarak kanal tedavisi yönteminin kullanılacağı hastalıklardan dolayı hastaneye gittiklerini aktardı. Gölcü, “Hastalarımız zamanında önlemlerini alsalar ve ağız ve diş sağlığına biraz daha fazla önem verseler, çürüyen diş dolgu ile tedavi edilecek ve kanal tedavisine gerek kalmayacak.Diş çürüdüğü zaman sıcağa, soğuğa ve şekerli yiyeceklere karşı hassaslaşmaya başlar. Çürük için önlem alınmazsa enfeksiyon dişin özüne ulaşır. Bu enfeksiyon dişin sağlam kalması için gerekli olan kan damarları ve sinirlerin bozulmasına, ağrıya ve iltihaplanmaya sebep olur. Özdeki bu hasar da dişin ölmesine neden olur. Dişler düzenli bir şekilde temizlenmez, fırçalanmazsa bu biriken tabaka artmakla kalmayıp diş ve diş etlerinde temizlenmesi çok zor ve bakteri üreten kireçli bir tabaka halini alır" ifadelerini kullandı.
.SÜT DİŞLERİ KORUNMALI
Medicana Konya Hastanesi Diş Hekimi Hazal Özer ise, diş fırçalama ve bakımını alışkanlığının 2 yaşında başlaması gerektiğini vurguladı. Çocuklar motor öğrenme yoluyla yani ebeveynlerini örnek alarak yetiştiği için, ebeveynlerin çocuklarının yanında diş fırçalaması gerektiğini dile getiren Özer, ağız ve diş sağlığı açısından doğru bilinen yanlışlara değindi. Özer, "Aileler, çocuklarının süt dişlerinin çürümesini önemsemiyor. Çocuklarını süt dişlerinin çürümemesi için ailelerin önlem alması ve bu konuya dikkat etmesi gerekiyor. Çünkü zamanından önce kaybedilen süt dişi, bir dizi soruna yol açmaktadır. Oluşan çürükler çocukta enfeksiyon odakları yaratmakta, ayrıca beslenmeyi de güçleştirmektedir" şeklinde konuştu. Annelerin bebeklerini emzirdikten sonra, bebeklerinin ağzını su ile ya da ıslak bir bezle temizlemesi gerektiğini aktaran Özer, dış çıkaracak olan bebeklerin dişlerini kaşımaları için sebze ve meyveleri kullanmasının, diğer diş kaşıma araçlarından daha sağlıklı olacağına değindi. Özer, "Anne sütü şeker içerir. Anneler bebeklerini emzirdikten sonra, bebeğinin ağzını temizlemezse bebeğin ağzında kalan şeker diş oluşumunu olumsuz etkiler ve yeni çıkan dişlerin çürümesine neden olur. Çürüyen süt dişlerinin erken zamanda çıkması bebeğin çene yapısını olumsuz etkileyebilir" diye belirtti.
merhabahaber.com

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2010 Haber Bölge | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0534 325 83 00