Tıp dilinde inkontinans denilen idrar kaçırmasorunu, istatistiklere göre 25-50 yaş arası kadınlarda yüzde 10-30 arasındagörülüyor. Bu da sorunun ciddiyetini anlamamıza yetip de artıyor. En zoru da böyle bir derde sahip olup doktorunkarşısına çıkmak.
Acıbadem Kadıköy HastanesiÜroloji Uzmanı Dr. Bülent Özbilek, uluslararası olarak kullanılan bir yazılı formsayesinde, kadınların artık doktora bu sorunu anlatmak zorunda kalmadan derdineçare arayabildiğini söyledi. Bu yazılı formda kadınlara bazı sorularsorulduğunu belirten Dr. Özbilek, idrar kaçırma sıklığı, miktarı, günlük yaşamınasıl etkilediği, hangi durumlarda meydana geldiği gibi sorular sorularakhastaların bu durumu utanarak anlatmasının önüne geçildiğini ifade etti.Kadınların yıllardır hekimin karşısına çıkıp böyle bir sorunu anlatırken terdöktüğünü, utancından tam olarak kendini ifade edemediğini belirten Dr. BülentÖzbilek, bu konuda yaşananları şöyle özetledi: “İstemsiz olarak ortaya çıkanidrar kaçırma kişinin sosyal hayatını etkileyen ve hijyenik problem oluşturanbir durumdur. Kimi zaman damlama tarzında olabilen idrar kaçırma bazengiysilerin kirlenmesine yol açacak kadar olabiliyor. Tanı konulması ve tedavisikolay olabilen bu sıkıntı paylaşılmadığı için kişisel önlemlerle çözülmeyeçalışılıyor. Kadınların yarısı hayatlarının bir döneminde idrar kaçırmaproblemi yaşıyorlar. 25-50 yaş kadınlarda idrar kaçırma görülme sıklığı yüzde10-30 arasında bildiriliyor. Bu oran 50 yaş üzerinde yüzde 40 civarındadır. 60yaş üzerinde kadınlarda idrar kaçırma erkeklerin 2 katı oranında görülüyor.”
STRESTİP İDRAR KAÇIRMA ORANI YÜZDE 46
İdrarkaçırma çok farklı nedenlerle olabiliyor. Kadında en çok stres tipi idrarkaçırma görüldüğünü ifade eden Dr. Bülent Özbilek, “Bu tip idrar kaçırma karıniçi basıncının arttığı durumlarda (hapşırma, öksürme, ıkınma gibi) ya dayürüyüş, merdiven çıkma gibi aktiviteler sırasında oluşuyor. Kadınlarda yüzde46 oranında görülüyor” dedi. Bir başka idrar kaçırma tipinin urge - sıkışma tipidrar kaçırma olduğuna değinen Dr. Özbilek, bunun görülme sıklığının da yüzde24 olduğunu belirtti. Bu tip idrar kaçırmada hastaların idrarlarının geldiğinihissettiklerini, ancak tuvalete yetişemediklerini anlatan Dr. Özbilek, “Tipikbir örnek olarak ev dışında idrarının geldiğini hissetmeyen hastanın evegeldiğinde kilidi açamadan idrarını kaçırması verilebilir. Karışık tip idrar kaçırma ise her ikisinin birlikte görüldüğü durumdur ve yüzde 28 orunda görülür.Taşma tipi idrar kaçırma ise toplumda daha az soruna yol açmaktadır” diyekonuştu.
İDRAR KAÇIRMANEDEN OLUYOR?
Hastalarınidrar kaçırma nedenleri hakkında bilgiler veren Dr. Bülent Özbilek, bunlarışöyle sıraladı:
“Yaş,doğum, şişmanlık, alt üriner sistem ile ilgili hastalıklar, menopoz,jinekolojik operasyonlar, kabızlık, genetik, aşırı egzersiz, solunum yolu hastalıkları,diyabet, demans, sinir sistemi ile ilgili rahatsızlıklar, bazı gıdalar(özellikle kafein, alkol, baharatlar), kabızlık gibi bazı risk faktörleri idrar kaçırma ile ilişkilidir.” Hastalarınhekime başvurması halinde öncelikle şikayetlerinin ve hikayesinin alınmasıamacıyla bir sorgulama formu verildiğini belirten Dr. Bülent Özbilek, bu sayedehastaların utanarak dertlerini anlatmak zorunda kalmadıklarını söyledi.Muayenede hastanın şikayetinin ve hikayesinin alınmasının yanısıra, işemeçizelgesi, sorgulama formu, fizik muayenesi ve basit idrar testi de yapılıyor.İleri değerlendirme gerektiğinde ise üroflowmetri, ürodinami-videoürodinami,ultrasonografi, dinamik MR, endoskopi gibi yöntemlere başvuruluyor.
TEDAVİSİ NASIL YAPILIYOR?
İdrarkaçırma tedavisinde değişik yöntemler kullanıldığını ifade eden Dr. BülentÖzbilek, bunlar hakkında şu bilgileri verdi:
“İdrarkaçırma sorunu olan hastalarda mesane ile ilgili egsersizler, biofeedback, ilaçtedavileri ve cerrahi tedaviler, hastada hangi tip kaçırma varsa ona göreseçiliyor. Hastaların yakınmaları çoğunlukla da tedavilerden sonra büyük ölçüdeazalıyor. Özellikle son yıllarda geliştirilen cerrahi yöntemler ile uygunhastalarda 30 dakika gibi sürede bu yakınmalardan kurtulmak mümkün oluyor.Ayrıca özellikle kilo fazlalığı olanlarda, kabızlıkta ve özellikle kafein gibiuyarıcıların fazla kullanıldığı durumlarda diyet oldukça önem kazanıyor. İdrarkaçırmanın çözümü vardır. Hastaların da utanmasına gerek yoktur. Onlara verilenforma şikayetlerini yazıp hekime verdikten sonra ter dökmelerine, endişeetmelerine gerek yoktur.”
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.