• BIST 10086.92
  • Altın 3001.006
  • Dolar 35.3357
  • Euro 36.875
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 9 °C

Ebevynler Dikkat! Her 4 çocuktan 1’inin gözleri bozuk

Ebevynler Dikkat! Her 4 çocuktan 1’inin gözleri bozuk
Ders zilinin çalmasına kısa bir süre kala evlerde okul hazırlıkları başladı.

Kıyafetten kırtasiye malzemelerine ihtiyaç listeleri hazırlanıyor, ilk kez okullu olacak çocukların uyum sağlayabilmeleri, başarılı olabilmeleri için ayrı bir özen gösteriliyor. Peki çocuğunuzun okul başarısında göz sağlığının son derece önemli olduğunu, ülkemizde okul çağındaki her dört çocuktan birinin gözlerinin bozuk olduğunu biliyor muydunuz? Acıbadem Kadıköy Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Müslime Akbaba, anne-babalara çok önemli uyarılar ve önerilerde bulundu. 

Anne-babalar çocuklarının görme problemi olup olmadığını anlamak için en çok televizyonu yakından izleyip izlemediğine bakıyor. Oysa hiç de sanıldığı gibi değil! Acıbadem Kadıköy Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Müslime Akbaba çocukların televizyonu yakından izlemesinin mutlaka bir göz kusuru olduğu anlamına gelmediğini belirtirken çok daha önemli sinyallere dikkat çekiyor. Örneğin; okul öncesi çocuğunuz gözlerini çok kırpıyor, sık düşüyor, ışıktan rahatsız oluyor, elindeki oyuncakları görmek için çok mu yaklaştırıyor? Ya da okul çağında okuma yazma esnasında deftere ve kitaba çok yakından bakıyor, sık göz kırpıyor ve gözlerini sık mı kaşıyor? Prof. Dr. Müslime Akbaba işte bu belirtilerin olması durumunda çocuğunuzda görme kusurlarından şüphelenmeniz gerektiğini söylüyor. Buna karşın birçok göz sorunu hiçbir belirti vermeyebildiğinden periodik göz muayenesi bu kusurların erken tespit ve tedavisinde son derece önemli rol oynuyor. Göz ve görme gelişiminin doğumdan sonra da devam etmesinden dolayı, bu dönemdeki görme bozukluklarının tespiti ve tedavisinin, ileride kalıcı olabilecek problemleri önleyeceğini vurgulayan Prof. Dr. Müslime Akbaba “Okulöncesi çocuklarda yaklaşık yüzde 5-10 oranında görme bozukluğu varken okul çağında bu oran yüzde 25‘e kadar çıkabilmektedir. Bu nedenle çocuklarda rutin göz muayenesi oldukça önemlidir. İlk muayene altı aylıkken, ikincisi üç yaş, üçüncü muayene ise okula başlamadan hemen önce yani beş-altı yaş civarında yapılmalıdır“ diyor.

Göz tembelliğine yol açabiliyor

Herhangi bir görme problemi olmayanların her iki yılda bir, görme problemi olanların ise yılda bir veya çocuğun durumuna göre doktorun önerdiği sıklıkta kontrolünün yapılması gerektiğini belirten Prof. Dr. Müslime Akbaba, erken doğan bebeklerle, ailelerinde doğuştan katarakt, göz tümörleri veya genetik göz hastalıkları olan bebeklerin doğumdan hemen sonra muayenelerinin yapılması gerektiğini vurguluyor. Çocukluk döneminde gözle ilgili olan problemlerin başında miyop, hipermetrop veya astigmat olarak tanımlanan kırma kusurları geldiğini belirten Prof. Dr. Müslime Akbaba “Özellikle gözlük kullanan ebeveynler bebekleri olduğunda görmesinde bir problem olup olmadığını merak ederler. Görme kusurlarının bir kısmı kalıtsal olmakla birlikte hipermetropi doğuştan, miyopi ise çoğunlukla okul çağında ortaya çıkmaktadır“ diyor. Özellikle miyopi gibi sonradan ve yavaş bir şekilde uzak görmenin bozulmasını çocukların fark etmesi mümkün olmuyor. Zira bir belirti de vermeyebiliyor. Görme kusurları erken yaşta fark edilmediğinde görmenin sağlıklı gelişimini tamamlayamadığını ve göz tembelliği denilenhastalığın ortaya çıktığını vurgulayan Prof. Dr. Müslime Akbaba “Göz tembelliği göz kayması ile birlikte değilse fark edilmeyebilir. Göz tembelliği erken teşhis edildiğinde tedavi edilebilir bir göz hastalığıdır. Ancak görme gelişimini tamamladıktan sonra tedavisi mümkün değildir. Kayma ve göz tembelliğinin tedavisi çocuklar okula başlamadan tamamlanmalıdır. Bu nedenle çocuklarda yapılan periodik göz muayeneleri ilerde düzeltilmesi mümkün olmayan hastalıkların erken teşhis edilerek tedavisinin yapılmasını sağlar“ diyor.

Okul başarısını yakından etkiliyor

Çocuklarda tedavisine başlanmamış göz hastalıklarının sosyal gelişim ve okul başarısını son derece olumsuz etkilediğini vurgulayan Prof. Dr. Müslime Akbaba, belirgin göz kayması olan çocukların ise bazılarının içine kapanık bir kişilik geliştirirken bazılarının da daha hiperaktif hale geldiğini söylüyor. Hipermetrop ve astigmat okuma-yazma sırasında çabuk yorulma, göz ve başağrısı gibi yakınmalara neden olurken miyopi nedeni ile uzağı iyi görmeyen çocuklar da tahtayı iyi göremedikleri için dersi takip etmekte zorlanıyor. Çocuklarda uzun süreli aralıksız okuma, yazma gibi faaliyetlerle, akıllı telefon, tablet ve bilgisayar kullanımına dikkat etmek gerektiğine dikkat çeken Prof. Dr. Müslime Akbaba, yakın çalışmaların uzun sürecek ise ara ara gözü dinlendirerek, uygun mesafe ve aydınlatma ortamında yapılması gerektiğini söylüyor. Çocukların gözlük kullanmaları gerektiğinde ailelerin endişelebildiğini belirten Prof. Dr. Müslime Akbaba “Aileler gözlük kullanmı gerektiğinde küçük çocukların rahatsız olacaklarını düşünürler. Ancak daha iyi görmeye kavuşan çocuklar gözlüğe kolaylıkla alışırlar. Gözlük seçimi oldukça önemlidir. Çerçeve çok büyük veya küçük olmamalı, burnu üzerine baskı yapmamalı, camların orta noktası göz merkezi ile tam uyuşmalı, ultraviyoleyi filtre etmelidir“ diyor. aksaraymedya.com

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2010 Haber Bölge | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0534 325 83 00