• BIST 9724.5
  • Altın 2968.283
  • Dolar 35.1895
  • Euro 36.7272
  • İstanbul 8 °C
  • Ankara 0 °C

Eğitimde Karmaşık Süreç

Mustafa BOZDAĞ

4+4+4 sistemine geçilmesi ile birlikte birçok okul statüsünün ne olacağı, anaokulu olup olmayacağı gibi birçok sorun ortaya çıkmasıyla birlikte bunların bazıları cevabını bulurken bazıları ise halen çözüm beklemektedir.

İlk tartışma Anaokulu olacak mı olmayacak mı? bu soru cevabını bulsa da Anaokul yaşının 48-66 ay olarak belirlenmesi velilerde tedirginlik yarattı anaokulunun çok küçük yaşa çekilmesi faydamı zarar mı? Bu uygulandıktan sonra görülecektir. Ama burada Anaokul öğretmenlerinin işinin oldukça zorlaşacağı kesin birçok çocukta o yaşta tuvalet sorunu, güvenlik gibi bazı zorluklar yaşanacaktır.

            İkinci olarak gündemi meşgul eden konu hangi okullar lise, hangi okullar ortaokul ve hangileri ilkokul birçok öğretmen ve okul idarecisi arkadaşımla yapmış olduğum görüşmede onlarda bu sorunun cevabını bilmediklerini beyan ettiler. Bu konuda İl Milli Eğitim Müdürlükleri çok kısa sürede çalışmalarını hızlandırarak internet sitelerine Hangi okulun statüsünün ne olacağını bir an önce internet sitelerine koymaları ve bunun la ilgili bir basın bildirisi yayınlamaları kanaatindeyim. Benim şahsi fikrim Hiçbir okulun Statüsünün değişmemesinden yana belli okulların uzun yıllara dayanan tarihleri var.

Üçüncü olarak adrese dayalı sistem uygulanacak mı Bakan açıklama yaptı uygulanacak dedi ama uygulanacaksa statüsü değişen okullardan yeni okula kayıt nasıl olacak eski okulundaki kayıt geçerlimi olacak yoksa yeni kayıt yeni adres beyanı mı olacak birçok veli çocuğunun okulunun değişmesini istemez adres değişikliği yapmış adresinde bulunan okula göndermek istemeyebilir.

Dördüncü Olarak 4+4+4 Bağlantısı olmasa da Üniversite sınavlarında okul katsayı puanının kaldırılarak Diploma puanı baz alınarak katsayı puanı hesaplanması bir çok öğrenciyi mağdur eden bir karara en azından bu yıl sınava giren öğrenciye etki etmesi kabul edilemez bir durum olarak görülmekle birlikte  Bu uygulama ile başarılı okul kavramı ortadan kalkmış olacak başarılı öğrenciler eğitim kalitesi en düşük okula gitme ihtiyacı doğuracaktır. Örneğin Hiçbir öğrenci Fen Lisesi veya Anadolu Lisesi gibi okullar gitmek istemeyecektir.

Tüm bu soruların ne zaman cevap bulacağı şimdilik bir sorun olarak görünüyor şahsi fikrim bu sistemin tüm artı ve eksileri değerlendirilerek okul alt yapıları hazırlanarak 1 yıl bekletilerek bir sonraki yıl uygulamaya geçilmesinden yana bakalım zaman ne gösterecek temennim bu sistemim insanlarımızı mağdur etmeden sorunlar bir ana önce çözüme kavuşarak uygulanmaya başlaması dileğiyle...

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın Diğer Yazıları
Tüm Hakları Saklıdır © 2010 Haber Bölge | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0534 325 83 00