• BIST 9739.72
  • Altın 3071.848
  • Dolar 35.4532
  • Euro 36.5112
  • İstanbul 6 °C
  • Ankara 5 °C

Erken teşhis ile meme kanserinden tamamen kurtulmak mümkün!

Erken teşhis ile meme kanserinden tamamen kurtulmak mümkün!
Erken teşhis ile meme kanserinden tamamen kurtulmak mümkün!
Batılı ülkelerde kanser sıklığındaki azalışarağmen Türkiye'de endüstrileşmenin etkisiyle kansere bağlı ölümler artıyor.Meme kanseri ise dünyada en sık görülen kanser türlerinden. Oysa kadınların bukorkulu rüyasından erken teşhis sayesinde tamamen kurtulabilmek mümkün! Erkenteşhisin meme kanserinde de hayat kurtardığını belirten Acıbadem MaslakHastanesi Meme Sağlığı Merkezi Başkanı Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. CihanUras, “Belirti olmasa bile 40 yaşın üzerindeki her kadının mamografiyaptırması şart” diyor. Prof. Dr. Uras, Ekim ayının “Meme Kanseri FarkındalıkAyı” olduğuna dikkat çekerek, her kadının meme kanseri ile ilgili ne kadar risktaşıyıp taşımadığını bilmesi gerektiğini vurguladı.

 

Dünyada en sık görülenkanser türlerinden meme kanseri. Amerika Birleşik Devletleri'nde 80 yaşınakadar yaşayan her 8 kadından biri hayatının bir döneminde meme kanseri ilekarşılaşıyor. Ülkemizde de kadınların en sık karşılaştığı kanser türü olarakdikkat çeken meme kanseri, artık genç yaşlarda da çok sayıda kadının kapısınıçalabiliyor! Acıbadem Maslak Hastanesi Meme Sağlığı Merkezi Başkanı GenelCerrahi Uzmanı Prof. Dr. Cihan Uras, meme kanserinde erken teşhis vedüzenli kontrolün son derece önemli olduğunu belirterek, “Meme kanserindenartık tamamen kurtulabilmek mümkün. Çünkü meme kanserinde eskiden herkese aynıtedavi uygulanırdı halbuki şimdi kişiye özel tedavi var. Hatta kişinin tümörüneözel tedavi var” diyor. Ailesinde hiçbir risk faktörü olmayan, görünüştetamamen sağlıklı olan kişilerin de kanserden korunmak için mutlaka taramaprogramlarına girmesi gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Uras, her kadının memekanseri ile ilgili ne kadar risk taşıyıp taşımadığını bilmesinin şart olduğunusöylüyor. Yüksek risk grubunda olan kadınların tarama programlarına daha erkendönemde girmesi gerekiyor. Tarama programları sayesinde meme kanserinde erkentanı rahatlıkla konulabiliyor ve kadınların bu hastalıktan tamamen kurtulmalarısağlanabiliyor.

 

20 yaşından sonrakendi kendine muayene!

 

Dünyada her yıl binlerce kadın meme kanserinedeniyle hayatını kaybederken bu ölümlerin büyük bir bölümünün altında kanserteşhisinde geç kalınması yatıyor. Öyle ki meme tetkikleri düzenli olarakyapılıp kanser erken evrede yakalandığı takdirde meme kanseri artık 'tamamentedavi edilebilir' bir hastalık. 20 yaşından sonra ayda bir kez her kadınınkendi kendini muayene etmesinin yanısıra doktor kontrolü ile bazı görüntüleme tetkikleri erkenteşhiste büyük önem taşıyor. Kadınların mutlaka yaptırması gereken özeltetkikler hakkında bilgi veren Prof. Dr. Uras “Kadının taşıdığı riskfaktörlerine göre muayene sıklığı değişebilse de her kadının 20 yaşından sonra1-3 yılda bir, 40 yaşından sonra ise her yıl meme konusunda uzmanlaşmış birdoktor tarafından meme muayenesinin yapılması gerekiyor” diyor.

 

Ultrasonografiise ses dalgaları aracılığıyla görüntü elde edilmesini sağlayan bir yöntem.Ultrasonda radyasyon riski ve yan etki yok. Ayrıca işlem sırasında ağrı daduyulmuyor. Meme dokusu yoğun olan, yani genç kadınlarda memenin ultrason ileincelenmesi öneriliyor. Çünkü genç kadınlarda memenin süt üreten dokusu fazla(meme yoğundur) olduğu için mamografinin kanser saptamadaki başarısı düşüyor.Ayrıca genç kadınlarda meme dokusu radyasyona daha duyarlı olduğu içinmamografi riskli olabiliyor. Ultrasonda ise meme dokusu tarafından örtülmüşolduğu için mamografide görülemeyen küçük kanser odakları daha kolaysaptanabiliyor. 35 yaşın altındaki, hamile veya süt emzirmekte olan kadınlardave bir meme bulgusunun değerlendirilmesi gerektiğinde ultrason tercih edilenilk yöntem. Çünkü radyasyon riski yok. Ayrıca meme kanseri açısından risklibulunan 40 yaşın altındaki tüm kadınlarda tarama yöntemi olarakkullanılabiliyor. Çok riskli kişilerde bu yaşta bile bazen taramaya mamografieklemek gerekiyor.

 

Hiçbir şikayet görülmeyebiliyor

 

Memekanseri ülkemizde giderek artarken, erken saptanamadığında ölüm riski oldukçayüksek olan bu hastalık, erken teşhis edildiğinde başarıyla tedaviedilebiliyor. Meme kanserinin erken dönemde saptanmasını sağlayan en önemliyöntem ise; mamografik tarama. Zira meme kanseri memede veya koltukaltında elegelen kitle, meme başından akıntı gelmesi gibi belirtiler verse de, bazıhastalarda bu yakınmaların hiçbiri olmuyor. Bu durumda da meme kanseri sadecemamografi incelemesiyle tespit edilebiliyor. Ancak özellikle meme dokusu yoğunolan kadınlarda taramada mamografinin ultrasonografi ile birlikte kullanılmasıgerekiyor. Bu şekilde duyarlılık yüzde 90’ın üzerine çıkarılabiliyor. Pek çokkadın mamografide alınan radyasyondan dolayı endişe duyuyor; oysa bu işlemsırasında alınan radyasyon dozu son derece düşük. Bir kişinin 3 ayda normalolarak maruz kaldığı ya da uzun bir uçak yolculuğunda alınan radyasyon dozumamografiye eşit. Dijital mamografilerde bu doz daha da düşüyor. Herhangi birbulgu ya da belirti olmasa bile 40 yaşın üzerindeki tüm kadınlara düzenliolarak 1 ya da 2 yıllık aralıklarla mamografik tarama yaptırmaları öneriliyor.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2010 Haber Bölge | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0534 325 83 00