“Bilinçli ve sulu yapılan tarımverimliliği artırır”
Yukarıdaki bu sözler geçen hafta basın açıklaması yapanAksaray İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Ramazan Altundağ’a ait.
Bende bu basın açıklaması üzerine Bu yazıyı yazma gereği duydum.
Aksaray bir tarım şehri, bu tarım şehrinin en etkili bölgesiEskil ve çevresi olduğunu düşünüyorum. Konya Ovası’nın uzantısı verimli tarımarazileri bölgemizde bulunmaktadır. Son yıllarda bölgemizde yapılan bilinçsizsulama yeraltı sularında ciddi ve tehlike yaratacak anlamda azalmaya hattabitme noktasına getirmiştir.
Bunun örnekleri
ü Eşmekayasazlıklarının kuruması,
ü Akgöldiye bir gölün yok olması,
ü EşmekayaYolu üzerine dikkat burası obruk bölgesi levhalarının oluşması
ü Güneşliköyü yakınlarında oluşan obruk
ü Bizzatşahit olduğum Yeşiltömek ve Eşmekaya sazlıklarından yerden çıkan gazın etkisiile yanması
ü Tuzgölündeki su azalması buna bağlı olarak flamingoların ölmesi,
ü Pınarların,gözlerin kuruması.
Aksaray İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Sayın RamazanAltundağ yapmış olduğu basın açıklamasında;
“Aksarayilinin geçim kaynakları arasında tarım ve hayvancılığın önemli bir yer teşkilettiğini, bilinçli ve sulu yapılan tarımının verimliliği arttıracağını,dolayısıyla çiftçinin aynı emek ve maliyetle daha fazla ürün elde edeceğinisöyledi. İl Özel İdaresi olarak sulu tarımı yaygınlaştırabilmek için uygunbölgeleri tespit ettiklerini, sulama göletleri yaparak köylü ve çiftçilerimizinyanında olmaya çalışacağız.” Dedi.
Evet bu cümlelerden siz ne anlıyorsunuzbilmem ama ben uygun bölge ibaresine cuk diye oturan yerin Eskil olduğunainanıyorum.
İl Özel İdaresi Genel Sekreteri açıklamasının devamında KonyaOvası Projesi (KOP) kapsamında sunduğumuz kapalı devre sulama sistemiprojelerinin kabul edilmesi ile Boğazköy, Selime ve Alaca için 11.000.000TL’lik bir ödenek alınıldığını, Balcı, Salaragödeler ve Cumali Göletleriproje çalışmaları devam devam ettiğini, Bu sistem ile aynı su miktarı ile sulanabilen tarım alanını2 katına çıkarılacağını ifade etti.
İlimiz ülkemizde en az yağış alan illerarasında bulunmakta ve yer altı su seviyesi her geçen gün aşağılaraçekilmektedir. İlimizde aktif kullanılan tarım alanı yaklaşık356.000 Hektar olup, sulanabilen alan 122.300 Hektardır. Bu alanın 20.351Hektarı İl Özel İdaresinin sağlamış olduğu imkânlarla sulanmaktadır. Bu datoplam alanın Yaklaşık %16,6’sına tekâmül eder. Bizim amacımız, yapacağımız yatırımlarlabu oranı %25’lere çekerek, her zaman çiftçimizin yanında olmak.
İl Özel İdarelerimiz tüm birimleri ileköylerimizin daha yaşanılabilir bir yerleşim yeri olması için çalışırken, GüçlüDevlet anlayışını yapmış olduğu çalışma ve projelerle halka göstermekzorundadır. Bu bilinçle hareket ederek, biz her zaman vatandaşlarımızın yanındaolacağız. Diyerek sözlerine son verdi.
Evet sayın İl özel idaresininaçıklamasından şunu anladım. Önce şunu belirteyim o bölgeler belki barajbölgesi olabilir. O bölgelerde bu tip bit yatırımın yapılması olumlu birgelişme olarak algılanabilir.
Benim itiraz ettiğim nokta tarımdenildiğinde Eskil ve bölgesi Tarımın Aksaray’da başkenti konumundadır.Başkenti konumunda olan yer tuz gölüne komşu olan bir bölgedir. Bu bölge yeraltı su seviyesi olarak her geçen gün tehlike arz etmektedir.
Buradan iki sorum olacak yetkililere; 356.000 Hektaralandan bahsedilmiş bu alan içerisinde, ne kadarı Eskil ve bölgesinde (Eskil,Eşmekaya ve Sultanhanı) ikinci olarak Eskil ve Bölgesi bu tip çalışmalaryapılamaz mı?
Bölgenin su sorunu ile ilgili olarakbir sempozyum düzenlenmiş burada milletvekilimizin birisi biz kendi suhakkımızı kullandığımız gibi doğacak çocuklarımızın da su hakkını bitirmişiz.Tuz gölü tabanındaki kayma bu bölgelere gider ise bölgede tarım biteceğiniifade ettiğini duydum.
Suyla ilgili bir diğer önemli konugeçen yıl Aksaray tanıtım günleri kapsamında Eskil Belediye Başkanı NiyaziALÇAY Çevre ve Ormancılık Bakanı Veysel EROĞLU'na bölgemizin En büyüksorunu su sorunu Eşmekaya barajına suyun getirilmesi istedi. Bakan Eroğluolumlu görüş bildirerek bu konu ile ilgili hemen talimat verip çalışmalarabaşlanılacağının sözünü vermişti. Bizde bunu son dakika haberi olarakgirmiştik.
Şimdi bu konu ile ilgili çalışmayapılıp yapılmadığını bilmiyorum. Beklentim bir çalışmanın yapılması yönünde, kanaatim ise çalışmanın bölgenin tamamenkuraklığa uğradıktan sonra Bölgede göçler başlayacak, Eskil bir tarım bölgesiolmaktan çıktıktan sonra çalışmalara başlanacağı yönünde umarım yanılırım.Kısaca bu konuda “ESKİL’İN ÖKSÜZ BİR ÜYEY EVLAT” olduğunudüşünüyorum.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.