İlçemizde en eski yerleşim yerlerinden ve Türkiye’nin en derin yer altı şehirlerinden olan Erdoğdu yeraltı şehri, Böğet köyünde bulunan Böğet Höyüğü, Ortakuyu yaylasında bulunan antik tiyatro ve yer mozaik döşemeleri kaderine terk edilmiş durumda.
Erdoğdu yer altı şehri ile ilgili 2005 yılında yapılan çalışmada ,”Doğal Kaya girişi açıklığından girilmekte olup,havalandırma bacaları kapalıdır. Burda bulunan hayvan barınakları, tünellerle geçilen yaşam galerileri ve bu galerilerin zemininde bulunan alt kata iniş merdivenleri vardır.
Yeraltı şehrinin erken dönemden itibaren iskan gördüğü anlaşılmaktadır. Fiziki Mezarlık bulunmaktadır. Yer altı şehrinin kuzeyinde iki höyük görülmektedir. Erdoğdu yaylasında bulunan bu yer altı şehri Kapadokya Bölgesinin belli dönemlerdeki yaşam merkezi özelliklerini yansıtması acısından önemlidir. Bizans Dönemine Tarihlenmekle birlikte daha eski dönemlerde de iskan gördüğü muhtemeldir.Yapılacak kazı sonucu daha aydınlatıcı bilgi edinilebilir. Gezilebilen alanlar fazladır, Ancak buralar doğal yollarla kapanma riski taşımaktadır. Yer altı şehri yerleşmelerinde önemli kaynak elde edilebilecek araştırmalara aşıktır. Hiçbir koruma yoktur. Korumaya alınması ve ileride kazı çalışması yapılmasında yarar vardır.Bölgenin turizminin gelişmesine katkı sağlayacaktır”. Raporu verilmesine rağmen hiçbir çalışma başlatılmadı.
Böğet Höyüğü için defalarca ön çalışma yapılmasına rağmen ilgililerin ilgisiz kalması nedeniyle turizme kazandırılmadı.
Zeugma kadar kıymetli yer altı mozaiklerinin olduğunun ifade edildiği Ortakuyu harebelerininde kaderi diğerlerinden farklı olmadı. Çevremizde bir çok tarihi kalıntılar olmasına rağmen bunların gün yüzüne çıkarılması ilçemizin turizminin yerinde saymasına neden oluyor.
Erdoğdu, Böğet ve Tuzgölü üçgeninde yapılacak ciddi bir turizm çalışmasıyla bölgenin canlanabileceğini ifade eden vatandaşlar, yetkililerin bu konuda bir çalışma yapmaları gerektiğini ifade ettiler.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.