Fizik tedavi ve güncel sağlık sorunları
Toplumdakibireylerin sağlığı hemen hemen tüm sorunlardan önce gelir. Sağlıklı yaşamtemelinin üzerine diğer işler bina edilir. Hal böyle olunca sağlığı korumakiçin her çağda insanoğlu çeşitli yöntemler geliştirmiştir. Sağlığınıkaybettiğinde de her toplum yaşadığı yöreye özgü elindeki imkânlarla tedaviyöntemleri oluşturmuştur. Teknolojik imkânların gelişmesi ve sağlık alanıylaalakalı çalışmaların artmasıyla tıp camiasında dünya çapında bir çalışma modelioluştu. Artık tedaviler her ülkede çok kısa zaman da uygulanabilir hale geldi.
Fizik tedavideözellikle çağımızda çok önem kazandı. İnsan ömrünün uzaması, çalışma alanlarınfarklılaşması, teknolojik gelişmelerin hareketsiz yaşama zemin oluşturması vekoruyucu sağlık yaklaşımlarına duyulan ihtiyaç gibi sebepler bireylerin fiziktedaviye olan ihtiyacını hat safhaya taşıdı. Ülkemizde de buna paralel olarakfizik tedavi alanı özellikle son dönemde hızla gelişti. Tabi bu gelişmeleretoplumun ayak uydurması çokta kolay olmayabiliyor. Tıp camiasında bile bilimselgelişmelerle tedavi şekillerinde değişimler dönüşümler olurken, eskiden bilinendoğruların sonradan yanlış olduğunu kabul etmek toplum için zor olabiliyor. Sağlığıihmal ise ayrı bir kulvarda, her nedense ilaca olan müptelalığımız artarkenkorucu sağlık yaklaşımları ve ilaç haricindeki tedavi yöntemlerine bir türlüısınamıyoruz. Bunun en önemli sebebini millet olarak azda olsa devamlı işyapmayı sevemeyişimize bağlıyorum. Batılı bir düşünürüm biz hakkında tam da bizianlatan bir tanımlaması var. Diyor ki Türklere vatanınız için şu kuyuya atlayınderseniz bir tanesi bile tereddüt etmez ama derseniz ki her gün şu kuyuya birtaş atacaksın, birinci gün ikinci gün derken taş atmayı bıraktığını görürsünüz.İşte bende bu huyumuzun sağlığımız söz konusu olunca da devreye girdiğiinancındayım.
Önceliklefizik tedavinin temel mantığı ve hastalıkların oluşum mekanizmalarında çıkansonuçlar koruyu yaklaşımların önemine işaret ediyor. Her insan yaşamda ayrı rolve ayrı bir yapıya sahiptir. Genetik kodlarında taşıdığı bazı hastalıklarayatkınlık ve çevresel faktörler ileride karşılaşacağı hastalıkların türünübelirler. Günümüzde en çok hastaneye başvurma ve işi aksatma sebepleri arasındabel problemleri gelmektedir. Koruyucu yaklaşıma güzel bir örmekse; batıtoplumlarında bu ortaya konduktan sonra daha okul çağındayken bir ders olarak belve boyun problemlerinden korunma yolları anlatılmaktadır. Böyle oluncahastalığın ortaya çıkması sebep olan etmenlerden birinin önüne geçilmiş oluyor.Bizlerde ise bu çok yaygın değil. Koruyu yaklaşımlar açısından hem sunulanimkân hem de bu imkândan faydalanma noktasında eksiklerimiz var. Buda özelliklekarşımıza çıkan hasta profilini olumsuz etkiliyor.
Fiziktedavilik hastalıklarda biz genelde hastalığın cerrahi seviyesine gelene kadarilaçla vücudumuzun alarm sistemi olan ağrıları sustururuz. Sonrasında ilaçartık yetersiz kalınca fizik tedaviden umut bekleriz. Hâlbuki sıralama böyleolmamalıdır. Cerrahi olma seviyesine kadar ilerlemiş bir hatalığa fiziktedavinin yapabilecekleri sınırlıdır. Tabi cerrahi öncesi ve sonrası fiziktedavinin yeri ve öneminden bahsetmiyorum. Bu konuda da şuan yeterli değiliz. Fiziktedaviye gelen hasta çoğu zaman cerrahinin dahi yapılmak istenmediği seviyedeolunca alınan verimde o nispette düşük oluyor. Hastalıktan önce koruyuyaklaşımların öğrenilmesi, hastalıkla birlikte fizik tedaviye başlanması,ilerleyen dönemde cerrahi zorunlu hale geldiğinde ise öncesi ve sonrasındafizik tedavinin düzenli şekilde alınması gerekir.
Fizik tedavinin bizlerden beklentisi;öncelikle koruyucu yaklaşımlar öğrenmemiz ve uygulamamız sonrasında vücudumuzunalarm sistemi ağrılarımıza kulak vermemiz ve özellikle fizik tedaviyebaşvurduktan sonra verilen ev ödevleri düzenli olarak yapmamızdır. Bu bedeninnasıl belirli öğünlerde yemeye içmeye ve nefes alıp vermeye ihtiyacı varsa yaşamınbir gereği olarak da düzenli kontrollere ve hareketlere de ihtiyacı vardır.
Sağlıklı,mutlu ve ağrısız günler dileğimle…
Fzt. Abdullah güdendede,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.