Fizyoterapist Gülnihal Öztürk yaptığı açıklamada: Hareketsizlik, çağımızın salgını haline gelmiş durumda. Gelişen teknoloji ile insanlar; bilgisayar, cep telefonu ya da tablet başında saatlerce oturup hem hareketsiz kalarak pek çok hastalığa davetiye çıkarıyor hem de sosyal hayattan uzaklaşıp değerlerini kaybediyor. Üstelik bu cihazların kullanımı 3-4 yaşına kadar da düştü. Yaramazlık yapmasın, üstünü kirletmesin, ortalığı dağıtmasın diye bilinçsiz anne babalar tarafından bu salgın, çocuklara da sıçradı ne yazık ki. Oyun çağındaki çocuklarımızın ellerinde cep telefonuyla saatlerce yanlış pozisyonlarda oturmasına göz yumuyor, hatta seviniyoruz ne kadar da uslu duruyor diye. Zihinsel, ruhsal ve bedensel açıdan gelişim çağında olan yavrularımıza en büyük zararı kendi elimizle verdiğimizi görmüyoruz. Radyasyondan bahsetmiyorum bile.
Fizyoterapist Öztürk açıklamasının devamında: Hareketsizliğin de sigara gibi zarar vermediği bir organımız yoktur. Diyabet, kalp-damar hastalıkları, tansiyon, obezite, kemik erimesi ve daha pek çok hastalığın ortaya çıkmasında başrolü oynar. Bununla birlikte yine hareketsiz yaşam ve yanlış pozisyonlarda uzun süre oturmak; kamburluk, skolyoz gibi omurga problemlerine de yol açmaktadır.
Hem kendimizi hem de geleceğimizin teminatı çocuklarımızı bu tablodan korumak ise egzersiz ile mümkündür. Spora hayatımızda yer vermeli, çocuklarımızı fiziksel gelişimlerine ve isteklerine göre uygun sporlara yönlendirmeliyiz. Fakat spor ve egzersiz kavramlarını aynı şey olarak düşünmek sıklıkla yapılan bir yanlıştır. Spor, fiziksel gereksinimlere göre değil, oyunun kurallarına göre yapılır. Vücudun her bölümünü eşit olarak çalıştırmaz. Basketbolda daha çok bacak kasları, teniste tek taraflı olarak kol kasları gelişir. Yüzme vücudun hemen hemen tüm kısımlarını çalıştıran muazzam bir spordur, fakat onda bile fiziksel ihtiyaçlar dikkate alınmaz.
Öztürk açıklamasını şu cümleler sonlardırdı: Egzersiz ise kişiye özeldir, ihtiyaçlara uygun olarak yapılır. Fiziksel değerlendirme ve postür analizi neticesinde kişiye özel olarak hazırlanan egzersiz reçetesi ile yapılmalıdır. Pilates bir spor değil, fizik tedavi temelli bir takım egzersizlerin birbirleriyle uyumlu olarak modifiye edilmiş halidir. 7’den 70’e herkesin ihtiyacına uygun egzersizleri bulundurur. Zayıf olan kasları özel olarak güçlendirip sağlam bir omurga ve sağlıklı bir vücut kazandırır.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.