• BIST 10115.83
  • Altın 3016.913
  • Dolar 35.3654
  • Euro 36.3831
  • İstanbul 10 °C
  • Ankara 5 °C

Kurban Keserken Yaralanmalara Doğru Acil Müdahale Çok Önemli

Kurban Keserken Yaralanmalara Doğru Acil Müdahale Çok Önemli
Kurban bayramında, kurban keserken meydana gelebilecek yaralanmalarla ilgili Medicana Sivas Hastanesi Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrah Op. Dr. Handan Derebaşınlıoğlu, uyarılarda bulunarak ilk müdahaleler hakkında bilgi verdi.

Kesikler Ciddiye Alınmadığı Takdirde Kalıcı Hasara Neden Olabilir…

Kurbanlık kesiminin hem kendi güvenliğimiz hem de hayvan güvenliği açısından öncelikle profesyonel ve deneyimli kişiler tarafından yapılmasını tavsiye eden Op. Dr. Handan Derebaşınlıoğlu, “Kesim esnasında özellikle parmak, el, el bileği ve ön kol yaralanmaları, başta olmak üzere, baş boyun bölgesi travmalarının da dahil olduğu her türlü yaralanma görülebilmektedir. Günlük hayatımızda pek çok işimizi yapmamızı sağlayan elimiz özel ve karmaşık bir sisteme sahip olup hayatımızı konforlu bir biçimde yaşamak için onu çok iyi korumalıyız.

Yasalardaki yeni düzenlemelere göre kurban kesimi yaparken çelik eldiven takılması şart

El yaralanmaları, basit cilt yaralanmaları ile sınırlı olabileceği gibi; tendon, sinir, kemik, damar, eklem yapıları da içeren komplike yaralanmalar şeklinde olabilir ve hatta organ kopmaları oluşabilir. Hayvan darpları sonucu el, kol, ayak, bacak, yüz kırıkları oluşabilir. Yaralanma sonrasında olay yerinde ilk müdahale ile temiz bezle kanama durdurulmalı, yabancı cisim batmış ise çıkarılmalıdır. Ciddi kanamalar olduğunda iki üç tane bez üstüste kullanılmalı, 10-15 dk yaranın üzerine bastırılmalıdır. Yaralanma bileğe doğru olmuş ise kanamayı durdurmak zor olabilir ve acilen bir sağlık merkezine başvurmaları gerekir. Acil bir sağlık merkezine ulaşıncaya kadar el kalp seviyesinde tutulmalıdır. Yaralanmalara kısa sürede ve doğru müdahale edilmesi kas, sinir ve tendon yaralanmalarının tedavisinde en iyi sonucu almak açısından önemlidir. Yaralanan ekstremitede hareket kısıtlılığı, uyuşma hissizlik ile sonuçlanabilir. Ayrıca bazı yaralanmaların tedavisi için mikrocerrahi gerekebilir ve deneyimli, mikrocerrahi için gerekli alt yapının olduğu hastaneler tercih edilmelidir. Kas, sinir ve tendon yaralanmalarında ameliyat sonrası rehabilitasyon gereklidir ve fizik tedavi takibi ve uygulamaları, onarım sonrasında iyileşme sürecinde etkili ve fonksiyonlarının tekrar kazanılmasında gereklidir.” dedi.

Yaralanmalarda Enfeksiyon Riski Olduğu Unutulmamalıdır…

Yaralanmalar ve kesiklerin oluştuğu ortamın ve yaralanmanın kirli olduğu unutulmamalıdır. Yaranın enfeksiyon kapmaması için acil müdahalenin yanı sıra kullanılan malzemenin temiz olmasının önemli olduğuna dikkat çeken Op. Dr. Handan Derebaşınlıoğlu, kesiğin öncelikle sabun ve su temizlenmesi gerektiğini ve hayvan tüyü, çıkarılabilecek kadar küçük yabancı madde varsa onların çıkarılması gerektiğini belirtti. Ayrıca yaraya müdahale eden kişinin elinin de temiz ve mümkünse eldiven giymiş olmasını tavsiye ederek,Hepatit B, Hepatit C, AIDS gibi bir çok hastalığın kan yoluyla bulaştığının unutulmaması gerektiğine dikkat çekti. Yine kanama kontrülü için kullanılan bezin temiz olmasını vurguladı.

Organ Kopmalarına Acil Müdahale Organın Kurtarılmasını Sağlayabilir…

Medicana Sivas Hastanesi Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrah Op. Dr. Handan Derebaşınlıoğlu, kurban keserken meydana gelen yaralanmalarda organ kopmasının da görüldüğünü ifade ederek, kopan organın steril şartlarda gazlı beze sarılarak nemli ve soğuk tutulması gerektiğini söyledi. 24 saat içinde uygun koşullarda hastaneye başvurulması durumunda kopan organın geri kazandırılabildiğini açıkladı. İlk müdahalenin önemli olduğunu vurgulayan Op.Dr. Handan Derebaşınlıoğlu, “Kanamanın durdurulması için basınç yapılmalı, kişinin solunumu ve dolaşımı için sağlıklı bir ortam oluşturulmalıdır. Kopan organ temiz suyla temizlenmeli, nemli bir bez ile sarılmalı, temiz bir torbaya koyulmalı su ve buz parçaları olan bir kap içinde muhafaza edilmelidir ancak kopan parçanın direk su yada buzla temas etmesi yanlış bir taşıma yöntemidir. Panik yapmadan, geç kalmadan gerekli önlemler alınarak hastaneye ulaşılması durumunda iyileşme sağlanabilir.” dedi.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2010 Haber Bölge | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0534 325 83 00