Ramazan Ayı son 15 gününden itibaren yıllık izne çıkmam münasebeti ile Eskil Köy ve Yaylalarını gezme fırsatım oldu.
Halkın en önemli gündemi kurt ve kelebek olduğu izlenimin edindim. Neredeyse bölgenin tamamına hakim bir kelebek akımı, bununla birlikte tarlalarda özellikle mısır ve pancarlara zarar veren yeşil bir kurt türü tabi kelebeklerin kurtlardan meydana geldiği düşünüldüğünde bölge çiftçisine zor anlar yaşattı.
Ziraat Odası olaya kayıtsız kalmadı. Eskil Ziraat Odası Başkanı İbrahim Kırlı öncülüğünde, Aksaray İl Tarım ve Orman Müdürü Bülent Saklav, konunun uzmanı tarlalarda inceleme yaptı. Ayçiçeği Mısır ve Şeker Pancarlarında kullanılacak ilaçlar ve dozajları ile ilgili bir basın açıklaması yapıldı.
Çiftçi hemen İlaç’a sarıldı!
Büyük çiftçiler hemen olaya anında müdahale ederek mühendislilerden bilgi alarak ilaç ile çözüm bulmuşalardı. Diğer zarar gören çiftçilerde ziraat odasının açıklamasından sonra internet üzerinden ziraat odasının açıklamasında yer alan ilaçları uyguladılar.
Burada çiftçi ilaçlara çok yüklü miktarda para ödemiş oldu. Ama bazı deneyimli çiftçiler ise “kurdun çözümü gübre” diyerek gübre ile çözüm bulduklarını söylediler.
Kelebekler ile ilgili hem basına yansıyan hemde halk tarafından Diken kelebeği (Vanessa cardui) tüm dünyada yaygın olarak görülebilen bir kelebek türü olsa da uzun yıllar sonra ilk defa göç yolculuğunda bu kadar yoğun olarak Türkiye’den gözlemlenebildi. Baharın ve göç mevsiminin habercisi olan diken kelebekleri, kuzey yarım kürede her sene Afrika’dan Avrupa’ya uzanan uzun bir göç yolcuğuna çıkıyor. İlkbahar ve sonbaharda gerçekleşen göç sırasında bir kelebek 4 bin kilometreye yakın yol kat edebildiği bilgisi paylaşıldı. Yağışlı ve sert rüzgarlı havalarda bile göçe devam edebilen diken kelebekleri göç yolculuklarını altı nesilde tamamlıyor. Göç rotaları boyunca yumurtlamaya devam eden diken kelebeklerinin yavruları göçe kaldığı yerden devam ediyor. Bunlar teknik bilgi fakat bir diğer gerçek ise arabanın çarpması ile patlayan kelebek arabanın camlarına sarımsı bir sıvı dağıldığını gördüm.
Gerçi İl Tarım müdürümüz ve konunun uzmanı kişiler ürünleri ve tırtılı incelediler. Kendilerine yaptıkları çalışmadan dolayı teşekkür ederiz. Tırtıl diken kelebeği diye bilinen kelebekten gelmiyor, fakat bu tırtıllarda farklı bir tür olan kelebekten ortaya çıktığını açıkladılar.
Son olarak buradan Ziraat odası Başkanı ve Ziraat odası çalışanları başta olmak üzere emeği geçenlere çiftçinin bu büyük sorununa çözüm buldukları için teşekkür ediyoruz.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.