Golfçü dirseği ya da medial epikondilit dirsek ekleminin iç kısmındaki kemik çıkıntısı üzerinde (medial epikondil) başlayıp ön kola doğru yayılan ağrı ile karakterizedir. El bileğinizi avuç içine doğru büken kas grubuna el bileği bükücü (el bileğinin fleksör kasları) kas grubu denir. Bu kaslar dirsek yakınında tendonlara dönüşerek dirsek ekleminizin iç tarafında bir kemik çıkıntıya yapışır (medial epikondil). Golf oynayanlarda olduğu gibi bu kas grubu fazla çalışırsa tendonlarda küçük yırtıklar, bozulmalar ortaya çıkarak dirseğin iç kısmında ağrılı bir durum olan golfçü dirseği gelişir.
Medial epikondilit, bileği avuç içine doğru bükmek için kullanılan aşırı kuvvet sonucunda oluşmaktadır. Medial epikondilitin olası nedenleri şunları içerir: Teniste büyük bir güçle servis yapmak veya bir spin servisi kullanmak, zayıf omuz ve bilek kasları, çok sıkı, çok kısa veya çok ağır bir tenis raketi kullanmak, cirit sporu yapmak, ağır bir bavul taşımak, balta ile odun kesmek, elektrikli testere kullanımı ve el aletlerinin sık kullanımı başta gelir.
Medial epikondilitin en yaygın semptomu dirsekten bileğe kadar olan bölgede lokalize ağrıdır. Medial epikondilit semptomları diğer tıbbi problemler veya durumlarla benzerlik gösterebilir. Teşhis için daima doktorunuza görünmeniz gerekmektedir. Medial epikondilit nasıl teşhis edilir? Medial epikondilit tanısı genellikle fizik muayene ile konulmaktadır. Doktor kolu masaya avuç içi tarafı yukarı bakacak şekilde yerleştirip kişiden bileğini dirence karşı bükerek elini kaldırmasını isteyebilir. Bir kişide medial epikondilit varlığında, ağrı genellikle dirseğin iç tarafında hissedilir.
Nelere dikkat edeceğimize bakalım. Ağır kaldırmak gibi ağır taşımakta dirsek rahatsızlıklarına neden olabilir. Özellikle alışveriş sonrası poşetlerin tek elde taşınması fazla yükün dirseğe baskı yapmasına neden olabilmektedir. Poşetleri iki elde taşımak hatta ağırlık çok fazlaysa tek başına taşımamak dirsek sağlığı bakımından önemlidir. Ofis çalışanlarında dirsek rahatsızlıklarının az görüleceği sanılsa da bu oran gün geçtikçe daha fazla artmaktadır. Sürekli masa başında çalışanlarda yanlış duruşlara bağlı bel ve boyun bölgesinde rahatsızlıklar yaşanabildiği gibi dirseklerde de sorunlar ortaya çıkmaktadır. Dirsekleri bir yere dayayıp uzun süre çalışmak dirsek bölgesinde şişlik, su toplaması o bölgedeki nasırlaşma gibi sorunlara da yol açabilmektedir.
Sağlıklı, mutlu ve ağrısız günler dileğimle…
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.