• BIST 9774.49
  • Altın 2817.367
  • Dolar 34.0942
  • Euro 37.9234
  • İstanbul 20 °C
  • Ankara 16 °C

Merak Edilen Yönleriyle Fibromiyalji

Abdullah Güdendede

Çağımızın en sık ağrıya neden olan rahatsızlıkların başında gelen fibromiyalji sendromu sadece bir hastalık değildir. Adında da geçtiği gibi bir sendrom yani hastalıklar bütünü, bilinen ve/veya bilinemeyen faktörlere bağlı kişinin yaşam kalitesini oldukça düşüren bir durumdur. Devamlı ağrı ile yaşamak, vücutta yaygın ağrıların olması, bazen ağrıların tek bazen çift bazen de tüm vücutta olması, yorgun kalkmak, ağrıdan uyuyamamak veya uyuyamadığı için ağrıların artması kişinin hem psikolojik durumunu hem de iş gücünü oldukça kötü yönde etkileyebilmektedir.

Fibromiyaljiye eşlik eden kabızlık, hazımsızlık, karında şişlik hissi, yorgunluk, yasam enerjisinde azalma, karıncalanma, uyuşma gibi garip rahatsız edici hisler ve depresyon, uyku sorunları, iştah problemleri, cilt sorunları, vücudun belli bölgelerinde aşırı hassasiyet veya ağrı gibi bulgular kişi ye kötü bir hastalığa yakalandığı hissi oluşturmaktadır. Bütün bunlar da kişinin depresyona veya tükenmişlik sendromuna girmesine yol açabilmekte ve çaresiz bir kas hastalığı, romatizma gibi hastalıkları aklıma getirmekte ve depresyona sebep olabilmekte veya etkileyebilmektedir. Yazının başında belirttiğim gibi bu bir hastalık değil altta yatan nedenlere bağlı bir sendromdur. Bunlar örneğin D vitamini, B 12 vitamini eksikliği, şeker hastalığı, guatr, depresyon veya yoğun stresler gibi birçok hastalığın veya durumun birikimi sonucu ortaya çıkan vücuttaki dengenin bozulması ile karakterize bir durum olabilir. Ayrıca kişinin menisküs sorunu, kireçlenmeler, bel ve boyun fıtığı gibi eşlik eden hastalıklarındaki ağrıların da fazla hissedilmesine neden olabileceği gibi bu hastalıkların birlikteliği de bu sendroma yol açabilir.

Hastaların, rahatsızlıklarıyla ilgili kafalarında ki devamlı olumsuz sinyaller gönderen  kısır döngü düşüncelerin de bu sendromun genel olarak ne olduğu, örneğin aşırı streste vücutta kortizon düzeyi sürekli artar bu da kilo alımı ve ek hastalıklar yapabilir gibi genel fikirler vererek ve bu durumun tek bir hastalık değil altta yatan hastalıklar bütünü olarak değerlendirildiği ve tedavisinin sanılanın aksine çok daha kolay olabileceği hakkında soru işaretlerini gidermeye kısaca çalıştım.

Fibromiyalji sendromu tanısı üzerinde kitaplar yazılabilecek uzun bir konudur fakat bir tanı değil altta yatan tanıların sebep olduğu bir rahatsızlıklar yani hastalık yoktur hasta vardır kavramına en çok uyan rahatsızlıkların başında gelmektedir ve tedavisi yüksek oranda mümkündür ve her kişide değişik seyreder ve kişi ye özel tedaviler uygulanması gerekir.

Sağlıklı, mutlu ve ağrısız günler dileğimle…

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın Diğer Yazıları
Tüm Hakları Saklıdır © 2010 Haber Bölge | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0534 325 83 00