100 YILLIK HASRET SONA ERİYOR
100 yıllık hasret sona eriyor
02 Aralık 2012 Pazar 15:44
DSİ Konya 4. Bölge Müdürü Mustafa Uzun, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Göksu Havzası’ndan Akdeniz’e boşa akıp giden suların bir kısmını Konya Kapalı Havzası’na çevirmek amacıyla başlattıkları projelerin tamamlanmaya başladığını söyledi.
Uzun, projelerin tamamlanmasıyla 2007 yılında temeli atılan ve 23 Aralık 2011 tarihinde iki ucu törenle birleştirilen 17 kilometre 34 metrelik Mavi Tünel vasıtasıyla Bağbaşı, Bozkır ve Avşar barajlarından toplam 414 milyon metreküp suyun Konya havzasına aktarılmasının hedeflendiğini ifade etti.
Kilit projelerden olan Bağbaşı Barajı ve Mavi Tünel’in tamamlandığını aktaran Uzun, bu iki tesisin de 12 Aralık’ta açılışının gerçekleştirileceğini bildirdi.
Konya Ovası’nın 100 yıllık rüyasıydı
Mavi Tünel’deki delgi işlemlerinin 1 yıl önce tamamlandığını vurgulayan Uzun, şunları kaydetti: ”Delgi işlemlerinin ardından Mavi Tünel’de yürüttüğümüz enjeksiyon işlemleri de tamamlandı. Konya Ovası’nı suyla buluşturacak olan ’100 yıllık rüya’ Mavi Tünel Projesi kapsamında 12 Aralık’ta Ankara’da yapılacak toplu açılış töreniyle, tünel tarım arazilerine su vermeye hazır hale gelecek. Böylece 100 yıllık rüya bir anlamda gerçekleşmiş olacak. Türkiye genelinde toplam 112 tesisin açılışının gerçekleştirileceği törende bölge sınırlarımız içerisinde 10 adet tesisin toplu açılışı yapılacak.” Açılışı yapılacak tesisler arasında kilit öneme sahip diğer projelerden birinin de Bağbaşı Barajı Projesi olduğunu vurgulayan Uzun, barajın Hadim ilçesine bağlı Bağbaşı beldesinin 1 kilometre kuzeybatısında ve Göksu Nehri üzerinde inşa edildiğini anlattı.
Uzun, Bağbaşı Barajı’nın Göksu Nehri’nin sularını Mavi Tünel’e derive eden, regülatör ve depolama maksatlı kilit ünite olduğuna işaret ederek, barajın Göksu Havzası’nda inşa edilecek Avşar ve Bozkır barajlarının sularını iletim kanalı vasıtasıyla toplayarak, Mavi Tünel’e verilmesini sağlayacağını dile getirdi.
10 tesisin toplam maliyeti 736 milyon lira
Bu şekilde Bağbaşı Barajı’nda depolanacak suyun, Mavi Tünel ile Göksu Havzası’ndan Konya Kapalı Havzası’na derive edileceğini ve Konya Ovası tarımına ilave su imkanı sağlanmış olacağını ifade eden Uzun, şöyle devam etti: ”Törende, bölgemizdeki Mavi Tünel ve Bağbaşı Barajı’yla birlikte baraj, gölet ve hidroelektrik santrallerinden (HES) oluşan toplam 10 tesisin açılışı gerçekleştirilecek. Bağbaşı Barajı ve Mavi Tünel dışında açılışı yapılacak diğer tesislerle 23 bin 130 dekar tarım alanı sulanacak. 66 MWm gücündeki HES’ler ile yıllık 194 GWh (gigavatsaat) enerji üretilecek.” Uzun, ayrıca Konya’nın uzun vadeli içme, kullanma ve endüstri suyu ihtiyacının önemli bir bölümünün de bu projelerle karşılanacağını, açılışı yapılacak 10 tesisin toplam maliyetinin 736 milyon lira olduğunu sözlerine ekledi.
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2010 Haber Bölge
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.