27 Aralık 2024
  • İstanbul8°C
  • Ankara6°C

2014’TE BESLENMEYLE İLGİLİ ALMANIZ GEREKEN 10 KARAR

2014’te Beslenmeyle İlgili Almanız Gereken 10 Karar

2014’te Beslenmeyle İlgili Almanız Gereken 10 Karar

12 Aralık 2013 Perşembe 17:22

Uzman Diyetisyen Simge Çıtak göre Sağlıklı beslenme alışkanlıklarını hayatımıza adapte etmek, fiziksel aktivitemizi arttırmak içinhep planlar yapar ve bu planları hep erteleriz. İşte önünüzde yeni bir başlangıç yapmak için ele geçmeyecek bir fırsat: YENİ YIL.


 

Geçici diyet uygulamalarına son...

Dönemsel olarak yaptığınızdiyetlerin size hiçbir faydası yok; tersine zararı var. Bunu unutmayın ve beslenme konusunda kendinize şusözüverin:

Hayatımboyunca sürdürebileceğim doğrubeslenme alışkanlıkları edinmeliyim.“Sağlıklıbirşekildekilo vermenin temelinin doğru bir beslenmeplanını hayat tarzınızın bir parçası yapmak olduğunubilin. Kilo problemi yaşıyorsanız bir farklılıkyapın ve bir beslenme uzmanından yardım alın.


Sağlıksızabur cuburlarla vedalaşın.

Kendinize uygun sağlıklı atıştırmalıklar bulun.  Yağlıcips yerine tarhana cipsi, tatlı yerine kuru meyve, hurma yiyebilirsiniz.Patlamışmısırı, yağsız yemeyi seçebilirsiniz.

Yüksek kaloriliiçecekleri hayatınızdan çıkarın.

Kahve keyfini hepimizseveriz herhalde. Ama bu yıl keyfinizle birlikte sağğınızıda düşünmeyebaşlayabilirsiniz.Örneğinyüksek kalorili kremalı ve şekerli birkahve yerine, sevdiğiniz kahveyi kremasızve şekersiziçmeyi deneyebilirsiniz. Asitli ve şekeroranı yüksek içecekler yerine su ve maden suyu içmeyi tercih edebilirsiniz.

 

 

Uykuya hak ettiğideğeri verin.

Uyku sağlıklıbir yaşamıntemelidir. Bunu kendinize tekrar hatırlatın ve yeni yılda uyku saatinize,ortamınıza, kalitenize önem verin. Uyku kaynaklı problemler birçok ciddirahatsızlığın yanı sıra konsantrasyonbozukluğu,iştahproblemleri, kronik yorgunluk gibi rahatsızlıklara neden olabilir.

Fiziksel aktiviteyi hayatınıza katın.

Günlük 10000 adım atmayı hedefleyin. Hergün yapacağınız 30 dakikalık orta tempolu yürüyüşler adım sayınızı arttırmanıza yardımcı olacak, aynı zamanda obezite vekronik hastalıklara yakalanma riskinizi azaltacaktır. Güneyürüyerek başladıktan sonra yapacağınızher iştekendinize bir hareket alanı yaratmanız çok önemli. televizyon izlerken kolegzersizlerini yapabilir veya telefonlar konuşurkenevin içinde yürüyüş yapabilirsiniz.

 

Yağ miktarını azaltın.


Hayatınızda yapaca
ğınız ufak değişiklikler aldığınız yağ miktarını azatlamada büyük katkı sağlayacaktır. Hazır yiyeceklerden uzak durmak, et yemeklerinin pişirirken yağ ilave etmemek hayatınız için ufak ama yağ tüketiminizi azaltmak adına büyük değişimlerdir.

 

Besin çeşitliliğiniz arttırın.

Tüm besin gruplarından yeterli ve dengelitüketmeye özen gösterin. Bu tarz bir beslenme vücudunuzun ihtiyacı olan tümbesin öğelerini tam olarak almanıza yardımcı olacaktır.

 

Rafine karbonhidratlardan uzaklaşın.

Rafine edilmiş karbonhidratlardan, özellikle beyaz ekmekten uzaklaşarak, tam tahıllı ekmeklere yönelmeye çalışın.

 

Sıvı tüketiminizi arttırın.

Günde 2 litre (12 su bardağı) su tüketmeye çalışın.

 

 

 

Tuz tüketiminizi azaltın.

Normal bir bireyin günlük alması gerekentuz miktarı 6 gr.’ dır. Ancak Türkiye’de günlük tüketim miktarı 18 gr. olaraktespit edilmiştir. Yüksek tansiyon, böbrek yetmezliği gibi hastalıklardan korunmak adına tuz tüketiminizi azaltın. Sofranızdatuz bulundurmayın.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.