04 Ocak 2025
  • İstanbul12°C
  • Ankara1°C

ADH"NEFESİNİZİN SESİNİ DİNLEYİN, SİZ DE KOAH OLABİLİRSİNİZ"

​Dünya KOAH Günü münasebetiyle Aksaray Kamu Hastaneler Birliğine bağlı Aksaray Devlet Hastanesi bünyesinde özel bir alışveriş merkezinde ''Nefesinin Sesini Dinle'' yaklaşımıyla Aksaray halkına ücretsiz Solunum Fonksiyon Testi yapıldı.

ADH"Nefesinizin Sesini Dinleyin, Siz De Koah Olabilirsiniz"

28 Kasım 2015 Cumartesi 18:12

Dünya KOAH (Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı) Günü münasebetiyle Aksaray Kamu Hastaneler Birliğine bağlı Aksaray Devlet Hastanesi bünyesinde özel bir alışveriş merkezinde ''Nefesinin Sesini Dinle'' yaklaşımıyla Aksaray halkına ücretsiz Solunum Fonksiyon Testi yapıldı.

KOAH hakkında farkındalık oluşturacak bilgilendirme mesajları ve KOAH'ın en büyük nedeni olan sigaradan vazgeçmeleri hususunda telkinlerde bulunuldu. Sigarayı bırakamıyorum diyen ve test sonuçları AC Grafisi ile birlikte değerlendirilmesi gereken vatandaşlar hastaneye yönlendirildi. KOAH'ın önemine dikkat çeken Göğüs Hastalıkları Uzmanı ve Aksaray Kamu Hastaneleri Birliği Tıbbi Hizmetler Başkanı Uzm.Dr.Ahmet Korkmaz "KOAH teneffüs edilen havadaki zararlı gaz ve parçacıklara karşı havayolları ve akciğerin artmış kronik iltihabi cevabına bağlı olarak gelişir. Çoğunlukla ilerleyici vasıfta ve kalıcı hava akımı kısıtlanması ile karakterize, yaygın, ancak önlenebilir ve tedavi edilebilir bir hastalıktır. Hastalığın çok yaygın olması, yaşam kalitesini önemli derecede azaltması ile birlikte en çok ölüme neden olan hastalıklar arasında ilk sıralarda yer alması ve bir halk sağlığı sorunu olması bu hastalığı önemli kılmaktadır. Özellikle kış mevsiminde görülen alevlenmeler ve eşlik eden diğer hastalıklar hastalığın şiddetine katkıda bulunmaktadır. Hastalığın en sık görülen belirtileri nefes darlığı, kronik öksürük ve kronik balgam çıkarma, hırıltılı solunum ve yorgunluktur. Tanı için spirometri (solunum fonksiyon testi) gereklidir. Kronik semptomları ve risk faktörlerine maruziyet öyküsü bulunan orta-ileri yaştaki yetişkinlerde spirometrik incelemede kalıcı hava akımı kısıtlılığı saptanması tanıyı doğrular. KOAH gelişimine neden olan risk faktörleri; genetik yatkınlık, sigara, özellikle biyomas denilen hayvansal katı atık-tezek yakıtı kullanımına bağlı iç ortam hava kirliliği ve tozlu-dumanlı işyerlerinde çalışmanın en önemli çevresel risk faktörleri olduğu bilinmektedir. Yapılan son çalışmalar, ana rahmi dönemi ve erken çocukluk döneminde risk faktörleriyle karşılaşmanın, akciğerin gelişimini engelleyerek KOAH gelişimine önemli bir katkıda bulunduğu bildirilmektedir. Bu nedenle hamile annelerin ve ailelerin çocukların yanında kesinlikle içmemeleri ve tozlu-dumanlı ortamlardan kaçınmaları gerekmektedir. Hastalık genellikle yavaş bir ilerleme gösterdiğinden KOAH’lı hastalar erken dönemdeki öksürük ve balgam gibi şikayetlerini genellikle sigara içmenin veya yaşlanmanın doğal sonucu olarak görürler, ancak özellikle nefes darlığı çok belirgin hale gelince, hastalığın ileri evrelerinde doktora başvurmaktadırlar. KOAH ile birlikte en sık görülen hastalıklar, kalp-damar hastalıkları, kemik erimesi, depresyon, uyku bozuklukları, akciğer kanseri ve diyabettir. KOAH’a bağlı olarak dünyada yılda 3 milyon insan ölmektedir. Günümüzde tüm dünyada ve ülkemizde en sık ölüm nedenleri arasında 3. sırada yer almaktadır." dedi.

Nasıl Tedavi Olunur? KOAH hastalığının ana nedeni sigara kullanımıdır. Katı yakıtlar ile ısınma ve pişirme sonucu açığa çıkan zararlı gazlarda ana nedenlerden sayılabilir. Bu nedenle, hastalığın en önemli tedavisi sigaraya hiç başlanmamak veya başlanmışsa bırakılmak, tozlu ve dumanlı ortamlardan kaçınmak ve düzenli ilaç tedavisidir. KOAH tedavisinin temelini “sigaranın terk edilmesi” oluşturur. İlaçlar hastalığın ilerlemesini önlemez bu nedenle sadece nefes darlığını azaltmak için kullanılırlar. Sigarayı bırakamayan bir hastanın ilaçlardan yarar beklememesi gerekir. İlaçlar sadece geçici süre için nefes darlığını azaltabilir.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.