AKSARAY'DA FİZİK TEDAVİ VE REHABİLİTASYON
Abdullah Güdendede
26 Ocak 2015 Pazartesi 08:47
Fizik tedavi ve güncel sağlık sorunları
Fizik tedavi ve rehabilitasyon branşı çok kısa zamanda çok hızlı ilerledi. Dünyadaki gelişmeleri yakından takip eden fizyoterapistler güncel tedavi yaklaşımlarını hiç vakit kaybetmeden öğrenip ülkemizde de hastalarına uyguladı. Bireysel olarak bir mesleğin elamanlarının yapabileceği en önemli görev donanımlı hale gelmek ve dünya standartlarının altına düşmeden hatta sürekli üstünde kalarak çalışmaktır. Ancak ülkemizde hastane ve rehabilitasyon merkezlerinin büyük bir bölümü fizik tedavi ve rehabilitasyonda meslek elamanı çalışması konusunda yasal eksiklikler, yasal açıklıklar, yasal boşluklar yüzünden çoğu zaman fizyoterapist yerine tekniker çalıştırma, fazla iş yükü yükleme ya da o bölümde hiç meslek elamanı bulundurmamayı tercih etmişlerdir. Bu durum başarılı meslek elemanları ama uygun olmayan çalışma şartlarını doğurmuş. Bu durumdan en çok zarar gören yine hastalar olmuştur.
Aksaray da fizik tedavi ve rehabilitasyon konusunda son birkaç yıldır gözle görülür bir değişim söz konusudur. Ağrılıklı olarak fizik tedavi ve rehabilitasyon dal merkezleri ve rehabilitasyon merkezleri şeklinde Aksaraylı hastalar tedavi alabilmektedir. Rehabilitasyon merkezleri Milli Eğitim’e bağlıdır. Orada çok garip bir uygulama vardır. Fizyoterapistler yerine yurt dışında eğitim seviyesinin ne olduğu dahi belli olmayan kişiler dil şartı dahi aramadan Aksaray da ve ülke genelinde rehabilitasyon alanında fizyoterapist diye uzun yıllar çalıştırıldı. Denklik olmadan hala çalışanların da olduğu biliniyor. Bu konuda çok acil şekilde devlet eliyle bir çalışma yapılması ve lisans düzeyinde denklik ve dil şartı aranması bu süre zarfında bu yabancı uyruklu kişilerin çalışmalarına son verilmesi gerekir. Bu konuda hastaların ve hasta yakınlarının da tavrı önemlidir. Siz tedavi olduğunuz kişinin kim olduğunu ne mezunu olduğu gibi önemli konuları bilmeden hastanızı ya da kendinizi nasıl emanet ettiğini bir düşünün. Burada hastalara da büyük bir sorumluluk düşmektedir. Özellikle pediatrik hastaların ağırlıkta olduğu bu alanlarda doğru ve yeterli tedavi alabilmek için aksaray da rehabilitasyonda çalışan meslek elamanın fizyoterapist olup olmadığı sorgulanmalıdır. Bir diğer garabet ise farklı meslek dallarının elamanlarının fizik tedavi ve rehabilitasyon alanında çalıştırılmasıdır. Aksaray da rehabilitasyon merkezlerinde fizyoterapist yerine beden eğitim öğretmeni çalıştırıldığını duymayan kalmamıştır. Bu tam anlamıyla halk sağlığıyla oynamaktır. Bu noktada bunu yapan kurum ve buna göz yuman hasta yakını yasal olarak bir uygulama ile karşılaşmıyorsa bile vicdani bir sorumluluğun altına girmişlerdir. Çünkü her hasta tedavi almak ister ve en iyi tedaviyi almakta hakkıdır. Sırf vakit geçirmek için yapılan bu alavere dalavereler büyük bir hatadır. Bu yüzden Aksaray da rehabilitasyon merkezlerine giden hasta ve hasta yakınları fizik tedavi ve rehabilitasyon da fizyoterapist tarafından tedavi edilmelidir. Şuanki durumda yabancılar konusunda yasal boşluklardan kaynaklı sorunları vicdani retle aşılabilir. Farklı meslek gruplarında çalışanların fizyoterapist diye size takdim edilmesini ise gerekli mercilere şikayet edebilirsiniz.
Aksaray da fizik tedavi ve rehabilitasyonun dal merkezileri ve hastanelerde ki durum ise önceki yıllara göre daha iyi denebilir. Farklı özel teşebbüslerin işin içine girmesinin kalite noktasında faydalı olduğu kanaatindeyim ancak yeterli olduğunu düşünmüyorum. Özellikle fizyoterapiste varmadan tedavi olduk demeyin. Fizyoterapi almak için gittiğinizde fizyoterapistle tanışmanızı ve onun tedavinizle ilgilenmesi gerekir. Çünkü bu konuda problemler yaşandığını ve fizyoterapisti görmeden fizik tedavi ve rehabilitasyon aldığını zannedenlerin olduğunu duyuyoruz. Diğer bir konu hastaneler farklı uzmanlık dallarında da fizyoterapiste ihtiyaç olduğu artık bilimsel olarak kanıtlanmıştır. Cerrahiler öncesi ve sonrası fizyoterapi ve rehabilitasyon uygulamaları çok önemli hale gelmiştir. Bu yüzden sizler hasta olarak nörolojiden ortopediye, dahiliyeden kardiyopulmonere kadar hemen her alanda fizyoterapist olup olmadığını sorgulayın ve talep edin. Hamilelik de dahi artık baştan sona kadar fizyoterapist takibi neredeyse zorunlu hale gelmiştir. Bunun yanında koruyucu sağlık hizmetlerinden faydalanmak sizinde hakkınızdır. Dünyada iş hayatına kısıtlama noktasında ilk sıralara taşınmış durumda olan bel ve boyun ağrıları gibi fiziksel problemlere yakalanmadan önce koruyucu yaklaşımlar için fizyoterapist desteği istenmelidir. Fiziksel problemlerin hayatımızı kısıtlamaması ve çoğunun cerrahiye kadar gitmemesi için koruyucu sağlık hizmetlerinde fizyoterapist en önemli meslek elemanıdır.
Aksaray da fizik tedavi ve rehabilitasyon noktasında halkımızın bilinçli hareket etmesi en önemli unsurdur. Her alanda birden fazla gidilebilecek yer vardır. Biraz vakit ayırarak bunu yapmanız sizin için en iyi olanını bulmanız gerekir. Eksik olarak yönlerinde sürekli talep edilerek ve gerekli mercilere iletilerek aşılabileceğini görüyoruz. En iyi tedaviyi almak herkesin hakkıdır. Aksaray halkı, fizyoterapist mesleği ile yeni yeni tanışıyor. Fizik tedavi ve rehabilitasyon tedavileri hemen her tıp branşında vardır. Siz talep edin.
Sağlıklı, mutlu ve ağrısız günler dileğimle…
Fzt.abdullah güdendede
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2010 Haber Bölge
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.