22 Ekim 2024
  • İstanbul11°C
  • Ankara6°C

AMELİYATI ORTADAN KALDIRAN YÖNTEM

Ameliyatı ortadan kaldıran yöntem

Ameliyatı ortadan kaldıran yöntem

06 Ekim 2012 Cumartesi 21:16

PRP, yaralanmalar ve eklem hastalıklarının iyileştirilmesini hızlandıracak yeni bir tedavi yöntemi… Türkiye genelinde çok yaygın olmayan bu yöntem özellikle menüsküs tedavisinde ameliyat olma ihtimalini ortadan kaldırıyor. Bu pratik yöntem bir süredir Konya’da da uygulanıyor. Bugüne kadar 100’ün üzerinde hasta bu yöntemle tedavi edildi…

Binlerce hastaya yıllarca eklem ağrıları yaşatan menüsküs için yeni bir tedavi yöntemi geliştirildi. Bu yöntemin adı PRP… Diğerlerine göre daha avantajlı olan bu yöntem bir süredir Konya’da, Fizikon Fizik Tedavi Rehabilitasyon Merkezi’nde uygulanıyor.PRP’nin (Platelet Rich Plasma) trombositten zengin plazma anlamına geldiğini ve doğal yoldan kas-iskelet sistemi yaralanmaları (menisküs yırtığı) ve hastalıklarının iyileşmesini hızlandıracak umut verici bir çözüm olduğunu ifade eden  Fizikon Fizik Tedavi Rehabilitasyon Merkezi uzman doktoru Nagihan Yararoğlu, şunları kaydetti:

“Kan alyuvar, akyuvar, plazma ve trombositten (platelet) meydana gelir. Trombositler yani kan pulcukları esas olarak kanın pıhtılaşmasından sorumludur. Kan pulcukalrı aktive edildikleri zaman  büyüme faktörleri diye bilinen iyileştirici proteinleri salgılarlar. Büyüme faktörleri dokuları iyileştirir ve yenilerler. Ayrıca “sessiz lokal kök hücrelerini” aktive ederler. Buradan hareketle, kanımızda bulanan trombositlerin konsantrasyonunu artırarak doku iyileşmesini dramatik olarak hızlandıran büyüme faktörlerinin güçlü bir kokteylini yapabiliriz. Alınan kan çeşitli işlemlerden geçirilerek trombositler bir araya toplanır. Toplanan trombositler diğer kısımlardan ayrılarak PRP elde edilir. Normal kanın 1 mililitresinde 150.000-400.000 trombosit bulunurken PRP’de bu sayı 1 milyonun üzerine çıkar. PRP’nin felsefesi, bedenin kendinde bulunan doğal iyileştirme yeteneği ile ileri teknolojiyi birleştirmektir. Konsantre trombositler dokuların tamir ve yenilenmesinde esas olan büyüme faktörleri gibi yüksek doz biyoaktif proteinlere sahiptir. PRP’nin kalitesi, trombositlerin yaşama kabiliyetine bağlıdır. PRP uzman bir ekip tarafından hazırlanmalı ve uygulanmalıdır. Çünkü PRP’nin hazırlama sürecinde trombositlerin canlılığının sürdürülmesi gerekir, aksi takdirde; canlılığını kaybeden trombositler aktive edilemez. Aynı şekilde, PRP uygun şekilde hazırlanmazsa, trombositler erken aktive olur ve daha hazırlık safhasında büyüme faktörleri kaybolabilir”

PRP yöntemiyle uygulanan tedavi sonucunda Konya’da bugüne kadar 100’ün üzerinde hastanın tedavi edildiğini belirtildi.
 

Etkili olduğu hastalıklar:

1. Eklem kireçlenmesi (Osteoartrit): Diz, omuz, kalça, boyun ve bel osteoartriti.
2. Omuz ağrıları: Rotator manşon yaralanmaları
3. Kronik plantar fasiit (topuk dikenli veya dikensiz)
4. Ön çapraz bağ yaralanmaları
5. Pelvik ağrı ve instabilite
6. Boyun ve bel ağrıları
7. Tenisçi ve golfçu dirseği
8. Ayak bileği burkulmaları
9. Tendinitler
10. Bağ zorlanmaları
11. Meniskus yırtığı
12. Kas romatizması

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.