05 Ocak 2025
  • İstanbul7°C
  • Ankara5°C

BANKACILIKTA YENİ BİR BAŞLANGIÇ: DİJİTALLEŞME

Dijital kanalların günbegün artış gösterdiği son yıllarda artık bireysel şube gereksinimlerinde de değişiklikler gözleniyor.

Bankacılıkta Yeni Bir Başlangıç: Dijitalleşme

16 Mayıs 2017 Salı 17:25

 Bankacılık sektörünü kökten değişime sürükleyen dijitalleşme, birtakım kolaylıklar ve avantajlar getirirken diğer yandan da bireysel şubelerin geleceğini yeniden şekillendiriyor. Dijitalleşmenin olumlu ve olumsuz yanları neler? Ne gibi kolaylıklar getirmekte? Gibi çeşitli soruların yanıtlarını aşağıda yer alan bilgiler ışığında inceleyebilirsiniz.

Daha Küçük Formülleşme ve Daha Az Çalışan

Günümüzde özel bir bankaya ait bir şubenin yıllık işletim gideri 1-1,5 milyon TL'yi bulabiliyor. Dolayısıyla maliyet tarafından düşünüldüğünde dijital bankaların özel şubelere kıyasla daha az maliyetli olduğu biliniyor. O nedenle bankalar, yeni şube tasarımlarına olumlu gözle bakıyor. Daha küçük ve az çalışanlı formüllerin uygulandığı sistemde böylelikle teknoloji de daha etkin bir şekilde kullanılmış oluyor.

İş Yükünde Düşüş Yaşanıyor

Dijital bankalar, aslında özel şubelerin tümünü büyük bir yükten kurtarmakta. Çünkü online platformda, banka şubelerinde yapılan işlemlerin tümü gerçekleştirilebiliyor. Böylelikle şube kanalında yapılan işlemlerde ve faaliyetlerde, yarı yarıya azalma gözleniyor.

Öncelik Kurumsallaşmada

Dijitalleşmenin önem kazandığı yeni sistem, daha çok bireysel bankacılıkta karşılığını buluyor. Şubeler genellikle tüzel segmentlere, bireysel tarafta da üst segmentlere odaklanmaya başlıyor. Kısacası şubelerin odağında artık küçük ve orta büyüklükteki işletmeler yer alıyor. Son yenilikçi yapılaşma, daha fazla ilişki odaklı bir sistemi öngörüyor.

Ödemede Gerçekleşen Pay Henüz %20'lerde

Özel şube bankacılığında, banka kurumlarının aldıkları payın büyük bir bölümünü işlem adedinden alınan paylar oluşturuyor. Ancak mobil bankacılığın önem kazanmasıyla birlikte, bankaların aldıkları bu pay oranlarında da düşüş yaşanıyor. Ancak mevduat toplama, konut kredileri gibi büyük montajlı kredilerin sunulmasında halen şubelerin önemi ağırlık gösteriyor. Aynı zamanda yeni hesap açma konusunda da yine şubeler aktif bir rol oynuyor. Dolayısıyla dijitalleşmenin köklü bir yerleşme kazanması durumunda bankaların en büyük hedeflerinin kredi verme ve yeni müşteri edinme konuları üzerinde olması bekleniyor. Haberin diğer ayrıntılarını inceleyebilmek için Capital.com sitesini ziyaret edebilirsiniz. Site üzerinde ayrıca diğer finans haberleri hakkında da bilgi edinebilirsiniz.  

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.