22 Aralık 2024
  • İstanbul7°C
  • Ankara9°C

BOYUN AĞRILARINA BİR BAKALIM

Abdullah Güdendede

27 Kasım 2022 Pazar 20:48

Hareketli bir iş ya da tamamen hareketsiz bir işte çalışıyor olabilirsiz. Çoğu zaman fiziksel efor sarf edip artık dayanılamayacak kadar zor olduğunuzu düşünüyor ya da o kadar çok otuyorsunuzdur ki oturmaktan sıkılıyor olabilirsiniz. Her iki durumda da boyun ağrılarının sizi bulabileceğini biliyor musunuz? Her iki çalışma koşulunun da sağlığınız açısından farklı şekillerde de olsa aynı sonucu doğurabildiğini çevrenizdeki farklı meslek gruplarından duyduklarınızı tekrar bir düşününce anlayacaksınız. Evet, aklınızdan geçen bir memur olarak devlette çalışan biriyle, bir çiftçinin boyun ağrısı yakınması zihnen sizi bir sorgulama içine götürüyordur. Biri o kadar ağır yük altındayken diğeri sadece masa başı çalışmaktadır. İşin sonunda ise boyun ağrıları sizi bulmaktadır. Peki, bunun sebebi nedir.

İnsan vücudunun en çok ihtiyaç duyduğu şeylerden biri de düzenli egzersiz yapmaktır. Düzenli yapılmayan ve profesyonel destek alınmadan yapılan her hareket bizim için tehlike oluşturmaktadır. Özellikle son zamanlarda belediyelerin koyduğu spor aletlerinin kullanımı buna en güzel örnektir. Dikkate alınmayan öneriler ise ilerde kalıcı ağrılar olarak sizinle tüm yaşamınız boyunca gelecektir. Bu yüzden hangi meslek grubunda olursanız olun sağlık sorunları size çok yakındır. Boyun ağrıları ise bunlardan sadece biridir. Boyun bölgesinden omuza inen, çoğu zaman sırta ya da göğüs ön bölgesine gelen bu ağrılar bizim yaşam kalitemizi olumsuz etkiler. Çoğu zaman göğüs ön bölgesine yayılan ağrılar kalp problemi olarak ta düşünülebilmektir. Bunu tetkiklerden sonra anlamak mümkündür. Bir diğer şikâyet ise sağ ya da sol koldan ellere kadar uzanan hattın belli bölgelerine kadar gelen ağrı şikâyetidir. Bu ağrılar çoğunlukla bir taraftadır ama iki kolda da olduğu nadir durumlarla da karşılaşabilinir(fıtık belirtisidir.). Tabi fiziksel muayene ve tetkiklerden sonra ağrı sebebi anlaşılacaktır. Boyundaki ağrıların birden çok sebebi vardır. Boyun bölgesindeki ağrılar sonrasında bölge kaslarında spazma ve bu spazmlarda baş ağrılarına sebep olur. Bu baş ağrılarının çoğu zaman sebebi bulunamaz ve kaygı verici boyutlara ulaşabilir. Boyun ağrılarının en çok bilineni ve duyulanı boyun fıtığıdır. Ülkemizde genel de dünyada pek duyulmayan tabirle boyun düzleşmesi de deniliyor. Bölgedeki kireçlenme yahut dejenerasyon, bölge kaslarının spazma uğraması, tümoral durumlar, romatizmal hastalıklar gibi daha bir çok durum ve hastalık boyun bölgesinde ağrılara sebep olabilir.

Boyun ağrılarının bunlar gibi birçok sebebi var. Bunlardan bazılarını istesek de değiştiremeyiz. Travmatik ya da başka buna benzer sebepler bunlardandır. Ancak diğerleri ve özellikle büyük kısmını yani yaşam tarzı ve alışkanlıklar gibi sebeplerden kaynaklanan ağrıları her zaman önleyebiliriz. Özellikle günlük yaşam aktivitelerinde boyun için risk oluşturan çeşitli pozisyonlar ve hareket şekilleri vardır. Bunları bilmek ve sakınmak gerekir. Sonrasında vücudun süreli olarak ihtiyaç duyduğu hareketleri var bunlar yapılmadıkça bölge sürekli bir risk altındadır. Ağrılar sizi bulmadan önce bir fizyoterapiste başvurarak genel bir postür değerlendirmesinden sonra size özel yapacağı egzersiz reçetesini hayatınızın bir paçası haline getirerek sürekli ve düzenli uygulanmalıdır. Özellikle hobi olarak belli yaşlardan sonra yapılan halı saha maçları ve diğer zorlu sporlarda ısınma ve soğuma dönemlerine dikkat edilmelidir. En iyi tedavi hastalıklardan korunmaktır.

Sağlıklı, mutlu ve ağrısız günler dileğimle…

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.