ÇAMAŞIR SUYU, HALI VEYA EVCİL HAYVAN ÖKSÜRÜĞE YOL AÇABİLİYOR…
Acıbadem Ankara Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Başak Koç, öksürüğün çeşitleri, nedenleri ve tedavi yöntemleri hakkında önemli bilgiler verdi.
09 Ağustos 2016 Salı 16:45
Birçok solunum yolu ve sistemik sağlık sorunlarının sık görülen bulgularından öksürük, aslında hava yollarının sekresyonlardan temizlenmesini ve alt solunum yollarına yabancı maddelerin girmesini önleyen önemli bir savunma mekanizması. Bu nedenle sağlıklı kişilerde etkili ve yararlı bir işlevi bulunuyor. Ancak öksürüğün nedenlerinin aydınlatılmasında en önemli noktayı devam ettiği süre oluşturuyor. Acıbadem Ankara Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Başak Koç, öksürüğün çeşitleri, nedenleri ve tedavi yöntemleri hakkında önemli bilgiler verdi.
2 aydan uzun süren öksürük kronikleşiyor
Günümüzde doktor başvurularının en sık nedenlerinden birini oluşturan öksürüğe neden olan algılayıcılar, akciğer ve akciğer zarı dışında burun, sinüsler, farenks gibi üst solunum yolları; kalp zarı, karın zarı, kulak yolu ve midede yaygın şekilde bulunuyor. Dolayısıyla akciğer dışında pek çok faktör öksürüğe neden olabiliyor. Dr. Koç, üç haftadan kısa süren akut öksürük ve sekiz haftadan uzun süren kronik öksürük çeşitleri hakkında şunları söylüyor: “Akut öksürüğe, üst solunum yolu enfeksiyonları, astım, zatürre, bronşit, çevresel veya mesleki tahriş edici madde maruziyeti, kalp yetmezliği ve yabancı cisimlerin soluk borusuna kaçması gibi faktörler neden oluyor. Kronik öksürüğün en büyük nedenlerini ise; astım, kronik bronşit, verem, akciğer kanseri gibi neredeyse tüm akciğer hastalıkları, geniz akıntısı, çeşitli tansiyon ilaçları ve reflü oluşturuyor. Birkaç gün içinde kendiliğinden gerileyen öksürük çoğunlukla tedaviye gerek olmayan gribal durumlara bağlı oluyor. Bunun yanı sıra sigara dumanı, evde kullanılan çamaşır suları, amonyak, boya gibi kimyasal maddeler, halı, toz, nem ya da alerjiye yol açan evcil hayvanlar da öksürüğe yol açabiliyor.”
Riskli hastalıkların habercisi olabilir
Öksürük ile birlikte balgam veya ateş olması, tedavinin sonuç vermemesi, öksürüğün karakterinde değişiklik olması ve nefes darlığı yaşanması gibi durumlarda mutlaka doktora başvurulması gerekiyor. Sigara içen kişilere özellikle uyarıda bulunan Dr. Koç, “Sigara sıklıkla balgamlı öksürüğe neden olabiliyor. Ancak öksürüğün tek nedeninin sigara olduğunu düşünerek doktora başvurmamak, kronik bronşit, amfizem, akciğer kanseri gibi önemli sağlık problemlerinin tanısında gecikmeler yaşanmasına neden oluyor. Bu nedenle kronik öksürük yakınması olan herkesin akciğer grafisi çektirmesi önem taşıyor. Akciğer grafisinin ayırıcı tanı ihtimalini ortaya çıkaran önemli bir tetkik olduğunun unutulmaması gerekiyor” diyor.
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2010 Haber Bölge
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.