25 Aralık 2024
  • İstanbul13°C
  • Ankara9°C

ÇOCUĞUNUZ OKULA HAZIR MI?

Yoğun bir eğitim dönemine başlayacak olan çocukların, geleceğe doğru, güvenli ve sağlıklı adımlar atabilmeleri için ‘Okul öncesi genel sağlık muayenesi’ büyük önem taşıyor.

Çocuğunuz Okula Hazır mı?

28 Ağustos 2016 Pazar 15:02

Özellikle okula başlayınca fark edilen bazı sağlık problemlerinin erken teşhisi için okul öncesi sağlık taramasının mutlaka yapılması gerektiğine dikkat çeken Güven Çayyolu Sağlık Kampüsü Çocuk Sağlığı Uzmanı Dr. Nurdan Tunçözgür, “Hem erken teşhis ve tedavi, hem de hastalıklardan korunma yollarının belirlenmesi adına, çocuklar okula başlamadan önce genel bir sağlık kontrolünden geçmelidir. Yapılacak olan bu genel sağlık kontrolü en az okul seçimi, kayıt işlemlerinin yapılması ve okul için gerekli materyallerin alınması kadar önemlidir” ifadelerini kullandı.

“Okula başlamadan önce gerçekleştirilecek sağlık taramasında tekrarlayan veya devam eden mevcut hastalıkları tespit ediyor ve korunma yolları üzerine yoğunlaşıyoruz. Yapılmış veya yapılacak olan aşıların belirlenmesi de sağlık kontrolünde amaçladığımız önemli hususlardan biri. Obezite, hipertansiyon, diyabet gibi sinsi başlangıçlı hastalıklar hakkında bilgilendirme yaparak, çocuğun tüm geleceğini etkileme olasılığı bulunan hastalıklar konusunda velileri bilinçlendiriyoruz” açıklamasında bulunan Tunçözgür, ayrıca skolyoz gibi kas iskelet sistemi sorunlarında da erken teşhisin büyük önem arz ettiğinin altını çizdi.

Sağlık taraması ile okul döneminde başarıyı engelleyebilecek zaman kayıplarının önüne geçmek mümkün

Okul öncesi genel sağlık taramasında çocuğun fiziksel ve zihinsel gelişimi üzerine de incelemeler yapıldığının bilgisini veren Tunçözgür, “Okul öncesi genel sağlık muayenesinde görme ve işitme yetilerini değerlendiriyoruz. Gelişme geriliklerini saptıyor ve sebebe yönelik incelemeler yapıyoruz. Varsa davranış bozukluklarını belirliyor ve çözüm haritası oluşturuyoruz. Böylelikle okul döneminde başarıyı engelleyebilecek zaman kayıplarının önüne geçmiş oluyoruz. Örneğin okula başlayacak çocuğun az da olsa görme problemi varsa okumayı öğrenme süreci uzayabilir. Bu rahatsızlığı fark edip dile getirene kadar hem zaman kaybı oluşur, hem de hastalık ilerleyebilir. Veya ebeveynlerin henüz fark edemediği bir gelişim bozukluk söz konusu ise, özel eğitim alabileceği bir okul veya sınıfa yönlendirilebilir” şeklinde konuştu. Tunçözgür okul öncesi sağlık kontrollerinde, hem çocuklara hem de ailelere okula başlayınca karşılaşma sıklığı artan solunum yolu ve bağırsak enfeksiyonlarını önlemek amacıyla uyulması gereken sağlık kuralları hakkında bilgilendirme yapıldığını ve sağlıklı beslenme önerilerinde de bulunulduğunu belirtti.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.