21 Aralık 2024
  • İstanbul11°C
  • Ankara5°C

FACEBOOK'TA BU TUŞA SAKIN BASMAYIN!

Facebook'ta bu tuşa sakın basmayın!

Facebook'ta bu tuşa sakın basmayın!

19 Ağustos 2014 Salı 12:11


Şüphesiz Facebook'un en iyi özelliklerinden biri de hesabınıza istediğiniz yerden kolayca ve özgürce erişebilmeniz. Fakat bu özgürlük, kişisel bazı sorumlulukları da beraberinde getiriyor. Hesabınızın güvenliği konusunda dikkatli davranmalısını.

Bu yazımızda size hacker'ların Facebook şifrenizi ele geçirmek için sıklıkla kullandığı 5 yolu göstereceğiz.

Facebook uygulamaları, hedefler ve reklamlar

Facebook hesabınıza oturum açtığınızda dikkat etmeniz gereken birkaç önemli nokta var.

Tanımadığınız, size yabancı gelen hiçbir reklama ve uygulamaya asla tıklamayın. Facebook reklamlarından virüs bulaşması ve özel bilgilerin açığa çıkması, sayısızca kere kullanıcıların başına gelen olaylardan.

Facebook şifrenizi elde etmek için yapılan olta saldırıları

Hacker'lar her zaman en popüler olan şeylerin açıklarından faydalanıyorlar. Son zamanlarda Facebook, "olta" tekniğini kullanan spammer'ların da hedefi haline geldi.

Bu saldırı türünde, bir bağlantıya tıkladığınızda Facebook'da oturum açtığınız ekrana benzer bir web sayfası ekrana geliyor. Fakat aslında bu sayfada bilgilerinizi spam'cının ellerine teslim etmiş oluyorsunuz.

Kendinizi korumak için ise şu yöntemi kullanın: Fareyi bağlantının üzerine getirin ve durum çubuğunda gerçek bağlantının hangi URL'yi gösterdiğini kontrol edin (epostanızda görünen URL metni değil).

Bağlantı, facebook.com dışında bir konumu gösteriyorsa bu eposta büyük ihtimalle sahtedir.

Facebook ile entegre çalışan web siteleri

Neredeyse tüm web siteleri artık Facebook ve Twitter düğmelerini kullanıyor. Sayfadaki Facebook bağlantısı gerçek ise bu konuda bir sorun yok. Fakat Hacker'lar gerçek "paylaş" düğmesine benzeyen bir düğme kullanarak sahte bir oturum açma sayfasına sizi yönlendirebiliyor.

Peki bu durumdan nasıl korunabilirsiniz? Herhangi bir web sitesini ziyaret etmeden önce ayrı bir tarayıcı sayfasında Facebook'a oturum açın. Daha sonra yeni bir sayfada bu web sitelerini ziyaret edin. Facebook API ile bağlı olan gerçek düğmeler oturum açtığınızı otomatik olarak algılayacaktır.

Masaüstü ve Online Uygulamalar

Güvenlik konusunda risk oluşturan diğer bir alan ise Facebook hesabınız ile veri alış verişi yapabilen uygulamalar.

Güvenebileceğiniz, yerleşmiş uygulamalar yanında belki sayısı ondan fazla sahte uygulama mevcut. Bu sahte uygulamalar Facebook oturum açma bilgilerinizi elde etmeye yönelik.

Korunmak için: Bir uygulamayı yüklemeden önce mutlaka diğer kullanıcılar tarafından yapılan yorumları inceleyin.

Herkese açık bilgisaylardan oturum açmak

Şifre hırsızlığının en çok meydana geldiği durumlardan biri de ortak bilgisayarları kullanarak Facebook'a oturum açmak. E-posta adresinizi girdiğiniz alanın altında bulunan "Oturumu sürekli açık tut" düğmesini bir çok kullanıcı bilmiyor.

Sahte "Sohbet" reklamları

Kullanıcıların Facebook'a oturum açtıklarını düşünmesini sağlayan yeni yöntemlerden biri de web sitelerinde otomatik olarak açılan sahte sohbet pencereleri.

Burada genellikle rastgele bir kişi sizle konuşmak istiyormuş gibi görünüyor.

Sohbet penceresine tıkladığınızda sahte bir Facebook sayfası açılabilir veya hiç de ilgilenmediğiniz bir ürünün reklamı gösterilebilir.

Tüm bu taktikler, özel Facebook bilgilerinize erişmek isteyen hacker'lar ve kimlik hırsızları tarafından sıklıkla kullanılmakta.

Facebook hesabınızı tamamen güven altına almak için bu noktalara her zaman dikkat etmeniz gerekiyor: Her zaman resmi Facebook sayfası yoluyla oturum açın, sadece güvendiğiniz üçüncü parti uygulamaları kullanın ve ortak bilgisayarlarda oturum açarken dikkatli olun.

memleket.com.tr

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.