23 Aralık 2024
  • İstanbul9°C
  • Ankara5°C

FİL HASTALIĞI

Abdullah Güdendede

13 Şubat 2014 Perşembe 18:16

FİZİKTEDAVİ VE GÜNCEL SAĞLIK SORUNLARI

         Dünya hayatında insanoğlunun en kadimdüşmanlarından biride hastalıklardır. Hastalıkların çoğu İnsanı yaşamı boyuncatakip edip en zayıf anını kollarken bazısı da genetik aktarımla gelir.Bunlardan başka kaza ya da çeşitli sebeple cerrahi ile vücutta belirlifonksiyonları olan yapıların alınması da hastalıklara kapı aralar. Tabihastalıklar insanoğlunun peşini bırakmazken, bunların tedavisi için insanlıktarihi kadar uzun süre tedavi yöntemleri için çalışılmıştır. Özellikleçağımızda ileri teknolojik imkânlar bilimsel gelişmelerinin önünün sonuna kadaraçılmasına vesile olmuştur.

         Günümüze kadar tedavi noktasında moderntıbbın dahi söz söylemediği lenfödem hastalığı yani halk arasındaki adıyla fil hastalığıfizik tedavi ve rehabilitasyonun son yıllar da batılı ülkelere paralel olarakülkemizde de de gelişmesiyle yeni tedavi yöntemleriyle tanıştı. Fil hastalığı, vücudumuzdakilenfatik sistemdeki bozukluktan dolayı hücreler arası sıvıda meydana gelenartış olarak tanımlanır. Hangi nedenle olursa olsun lenfatik sistem düzgün birşekilde çalışmıyorsa veya lenfatik damarlar uygun bir şekilde sıvıyı dreneedemiyorsa, dokular içinde sıvı birikir. Biriken sıvı miktarı lenfatik sistemintaşıma kapasitesinden büyükse lenfödem oluşur. Bu hastalık doğumla birlikteyetersiz sistem gelişiminden kaynaklanabilir. Bu şekilde olanlarda hastalıkergenlik, hamilelik, kaza gibi nedenlerle ortaya çıkar. Diğer bir ana nedeni deçoğu zaman kanserle birlikte cerrahi ile lenf nodüllerinin alınmasıdır. Bu vebenzeri nedenlerle sistem iş yapamaz hale gelir. İlk olarak el ve ayakların üsttaraflarında şişlik görülür. Kol ve bacak ağrılarında artma ile birlikte bu bölgelerdecilt gergin ve sert olur. El veya ayaklarda duyu bozuklukları ve eklemsertlikleri görülebilir. Bütün bunlar yanında özellikle meme kanseri, rahim kanserigibi vakalarda cerrahi sonrası sık görülür. Bu şekilde fil hastalığına maruzkalanlara tedavisi noktasında yapabilecek bir şey yok denirdi. Şimdi isehastalığın öncesinde bu hastalık riskini taşıyan bireyler önceliklefizyoterapiste yönlendiriliyor. Bu şekilde öncesi ve sonrasında nasıl birtedavi yapılacağı noktasında bilgilendiriliyor. Gerekli tedavinin yapılmasısağlanıyor. Bu hastaların en büyük sorunu ise estetik kaygı ve bölgeninsavunmasız kalmış olmasıdır.

         Hastalığın tedavisine değinecekolursak: 4 aşamalıdır. Bunlar; manuel lenf drenajı, egzersiz, cilt bakımı vekompresyon(bandaj, çorap)dur. İlk aşamada manuel lenf drenajı uygulanır. Bubirikmiş olan lenf sıvısının manuel tekniklerle akımının sağlanmasıdır. Buişlemle sıvının birikimi engellendikten sonra, ciltte meydana getirmiş olduğusorunlar düzeltmek için cilt bakımı yapılır. Yapılan tedavinin korunması içinbandajlama yapılır. Bununla birlikte lenf sisteminde dolaşımı en çok etkileyenkas iskelet sistemidir. Bu sistemin dolaşıma uygun egzersizler verilerektedavinin devamlılığı sağlanır. Tabi yapılan işlemleri gözlemelerken çok kolaygibi görünebilir. İnce detaylar üzerine kurulu bir tedavidir. İşin uzmanı birfizyoterapist tarafından yapılmadığında ters etki görülür.

         Bu hastaların özel olarak dikkat etmesigerektiği hususlarsa; Bulaşık, çamaşır yıkama veya bahçe ile uğraşırken mutlakaeldiven giyin. En ufak sıyrık veya kesikte hemen yarayı temizleyen ve mikropkırıcı ile cildinizi koruyun. Şişmiş kol ve bacağınızı güneş ve güneşyanığından koruyun, Kol ve bacaklarınızı iyi kurulayın özellikle parmakaralarını nemli bırakmayın. Mantardan kendinizi koruyun. Tırnaklarınızıkeserken tırnak makası kullanın. Kendinize ait bir makasınız olsun. Şiş olankolunuzdan tansiyon ölçtürmeyin ve kan aldırmayın. Uçak seyahatlerinizdedikkatli olun ve aşırı kilo almaktan sakının. Bütün bunlar sizin hastalığınızlabaş etmenizi sağlayacak temel faktörlerdir.

Sağlıklı,mutlu ve ağrısız günler dileğimle…

FZT.ABDULLAHGÜDENDEDE

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.