08 Eylül 2024
  • İstanbul21°C
  • Ankara20°C

FİZİK TEDAVİ VE GÜNCEL SAĞLIK SORUNLARI

Abdullah Güdendede

13 Haziran 2013 Perşembe 19:03

 

Vücudumuzdaki Yağları Nasıl Yakarız

 

Hepimizin orta yaşlardan sonra en çok muzdarip olduğu konulardan biri de vücudumuzda artan yağlanmadır.  Vücudumuzun tipine göre bu yağlar karın bölgesinde, kalça bölgesinde ya da tüm vücuda eşit olarak dağılır.

     Estetik kaygılarımız ve ileriki zamanda da artan sağlık sorunlarımızdan dolayı yağlarımızdan kurtulmanın çarelerini aramaya başlarız. Bunun için diyetler vazgeçilmezimizdir. Bu gerek ama yeter şart değildir! Peki, daha ne yapmalıyız. Muhtemelen günlük yürüyüşlere spor amaçlı başlamışta olabilirsiniz. Burada önemli olan nokta özellikle vücudumuzun enerji kaynaklarını kullanma sistemini bilmektir. Biz temposuz yürümelerle ya da aşırı güç sarf ederek yağlardan kurutulacağımızı düşünürüz. Hâlbuki bilinenin aksine vücudumuzda ki yağların en çok harcanması orta düzeyde ki tempolu koşulardır. Yine başka bir yanlışlıkta karın bölgesindeki yağları eritmek için karın kaslarını çalıştırmaktır, evet incelme olur ama bu kasların gelişmesindendir. Vücut yağı bölgesel değil tüm bedenden eşit olarak yakılır.

        Başka bir önemli konu ise özellikle diz ağrısı vb. şikâyeti olan kişilerin ne yapacağıdır. Dizde kireçlenmesi olan biri yürüyüşte hep ağrıdan kaçınacağı için bir zaman sonra bundan vazgeçecektir. Bu ve benzeri durumlarda direk dizlere yük bindirmeden vücut ağrılığını başka şekilde taşıtarak yapılan egzersizler tavsiye edebiliriz. Bisiklet ya da yüzme bunun için gerçekten güzel ve erişilebilirdir.

          Orta düzey egzersizleri belirlemede kalp hızından yararlanılır. En ekonomik yöntemdir. Bunun için en kullanışlı metotlardan birisi de karvonen metodudur. İstirahat teki nabzımızı ölçeriz, sonra (220- yaş-nabız)*%60+nabız= çıkan sonuç egzersiz sırasında yakalamamız gereken minimum kalp atım hızımızı bunu %80 ile yaptığımızda da maksimum olması gerekeni buluruz. Örnek bir hesaplama yapacak olursak, Nabız 70, yaş 40 olan bir sağlıklı birey için, 136 ila158 vuruş/dakika kalp hızında egzersiz temposunu yakalaması gerekir.

           Dikkat edilmesi gereken önemli bir hususta öncesinde ve sonrasında 10ar dakika kadar ısınma-soğuma egzersizleri yapmaktır.

 

 

Sağlıklı, mutlu ve ağrısız günler dileğimle…

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.