18 Ekim 2024
  • İstanbul13°C
  • Ankara4°C

H3N2 VİRÜSÜNDEN KORUNMA YOLLARI

H3N2 Virüsünden Korunma Yolları

H3N2 Virüsünden Korunma Yolları

11 Ocak 2014 Cumartesi 11:19

Özel Hayat Hastanesi'nden Uzman Dr. Fulya Gürkan, Sağlık Bakanlığı'nın açıkladığı verilere göre son günlerde tüm Türkiye'de etkisini hissettiren H3N2 virüsü ve virüsün etkisiyle tespit edilen grip vakalarındaki artış ile ilgili bilgi verdi. Dr. Fulya Gürkan, virüsün vücutta oluşturduğu etkilerle birlikte mevsimsel olarak ortaya çıkan bu enfeksiyondan korunmanın yöntemlerini açıkladı.

Son bir ayda grip ve gribe bağlı akciğer hastalıklarında büyük bir artış saptandığını aktaran Gürkan, "Daha önceki griplerden daha ağır geçen ve ölümcül olabilen bu grip H3N2 virüsüyle oluşan griptir. Geçen yıllardaki domuz gribi ise H1N1 virüsüyle oluşmaktaydı. Bu yılki salgından yüzde 80 oranında N3N2 virüsünün sorumlu olduğu tahmin edilmektedir. H3N2, girdiği bünyeyi zayıf düşürerek vücudu diğer bakteri enfeksiyonlarına karşı hassas bırakıyor. Yatağa düşürüp ateş ve halsizliğe neden oluyor." dedi.

VİRÜSE KARŞI ANTİBİYOTİK YETERSİZ KALIYOR

H3N2 virüsünün belirtilerine değinen Gürkan, şu bilgileri verdi: "Virüs bulaştığı kişilerde halsizlik, ateş yüksekliği, baş ve boğaz ağrısı, eklem ağrısı gibi şikayetlerle başlamakta ve önceki griplerden daha ağır seyretmektedir. Tedavi edilmezse daha sonra tabloya öksürük, balgam da eklenerek bronşite ve zatürreye çevirerek özellikle yaşlılarda ve bebeklerde ölümcül olabilmektedir. Gribin tedavisinde antibiyotikler etkisizdir, antiviral tedavinin ilk 48 saat içinde kullanılması gerekmektedir. Eğer bakteriyel bir enfeksiyon eklenmişse antibiyotik tedavisi doktor tarafından tedaviye eklenmelidir."

HASTALIKTAN KORUNMA YÖNTEMLERİ

Enfeksiyona karşı korunma yöntemlerini sıralayan Gürkan, şöyle devam etti: "Ellerimizi sabunla sık sık yıkamalı ve gripli kişilerden uzak durmalıyız. Cep telefonu, klavye, kapı kolları gibi sık dokunduğumuz yerleri sık sık temizlemekle birlikte, kalabalık ortamlardan mümkün olduğunca kaçınmalı, toplu taşıma araçlarındaki tutaçları, alışveriş merkezlerindeki kapı kolları gibi dokunduğumuz yerleri mümkünse kağıt mendille tutmalıyız. Dengeli beslenmeyle beraber, bol su içmek ve uykumuzu yeterince almak hastalıkla mücadelede çok önemli. Ayrıca, öksürürken ve hapşırırken ağız ve burun kapatılmalı, insanlarla fazla el sıkışmamaya, sarılmamaya ve öpüşmemeye özen gösterilmelidir. Hava sıcaklığına göre giyinmek, terleme ve üşütmelerden kaçınmak, en önemlisi de grip aşısını mutlaka yaptırmak gereklidir."

 

 

Bugün

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.