HAFIZAYI GÜÇLENDİREN 10 ETKİLİ YÖNTEM
Günümüzde hemen hepimizin şikBağlantıâyeti olan unutkanlık
30 Kasım 2015 Pazartesi 17:41
Özellikle yaşlılığın önemli ve sık karşılaşılan sorunlarından biri olarak karşımıza çıkıyor. Oysa sık sık şikayet ettiğimiz unutkanlık; normal unutkanlıktan ‘demans'a (bunamaya) kadar geniş bir yelpazesi var. Ancak hepsinin ortak noktası, hafıza. Hafıza sorunlarında şikayetler olduğunda ya da yeni tanı konduğunda günlük hayatta alınacak bazı önlemlerle şikayetler azaltılıp, hastalığın ilerlememesi için önlem alınabiliyor.
Acıbadem International Hastanesi Nöroloji Uzmanı Dr. Ayça Gül Sun’un verdiği bilgilere göre demans45 yaşından önce pek görülmüyor; 45-65 yaş arasında ise nadir olarak görülüyor. Yaşlanma ile birlikte görülme sıklığı artan demansa, 60 yaş üzerinde yüzde 2-5; 80 yaş üzerinde yüzde 15-20 oranında rastlanıyor.
“Kendinizde veya yakınlarınızda ilerleyen unutkanlık şikayeti fark ettiğinizde doktorunuz ile görüşün” uyarısı yapan Dr. Sun;günlük hayattahafıza ile ilgili alınabilecek önlemleri 10 madde halinde sıralıyor.
Tiroit hastalıkları ve vitamin eksiklikleri yönünden kontrol yaptırın
Hafızanızı dolaylı olarak etkileyecek kronik bir hastalığın bulunmaması, vücut sağlığının korunması önemli. Hafızanızı etkileyebilecek ve tedavi ile düzeltilebilecek hastalıkların başında tiroit hastalıkları, vitamin eksiklikleri gelir. Ayrıca bazı ilaçların yan etkilerinin de hafıza, konsantrasyon problemlerine yol açabildiği akılda tutulmalıdır. Bu şikayetler açısından düzenli olarak doktorunuzla görüşün. İlaçlarınızı ve ilaç dozlarını doktorunuza danışmadan değiştirmeyin.
Kan akımı ve oksijenlenme için egzersiz yapın
Egzersiz, kan akımını ve beyin oksijenlenmesini artırarak beyin sağlığını koruduğu gibi kalp-damar sağlığına da katkı yapar. Yürüyüş yapabilir, bisiklete binebilir veya koşabilirsiniz. Egzersiz yapmak stresi azaltır; bu da depresyon eğilimini azaltır. Egzersize yeni başlıyorsanız, ek hastalıklar varsa öncesinde doktorunuzdan görüş almanız uygun olacaktır.
Akdeniz diyetini uygulayın
Özellikle kalp dostu diyetin beyin sağlığı için de katkısı vardır. Örneğin,kırmızı etin daha az tüketildiği, sebze, meyve, balık ve deniz ürünleri, ceviz, zeytin yağ gibi besinlerin bulunduğu Akdeniz Diyeti’ ni uygulayabilirsiniz.
Bulmaca çözün, kitap okuyun
Kare bulmaca yaparken verilen ipucu ile önceden öğrendiğiniz bilgilerinizi yeniden kullanırsınız. Sudoku çözerken de dikkatinizi yoğunlaştırır, konsantrasyonunuzu artırırsınız. Bunlar yeni anıların hatırlanmasına katkıda bulunur. Yap-boz yapmak; şekilleri ve renkleri tanıyarak yakın hafızayı destekler. Doğru parçayı bulup, yerleştirmek başarı ve mutluluk sağlar, keyif verir; bu da konsantrasyonu ve dikkati artırır. Yeni bilgiler öğrenmek, okumak da zihin aktivitelerini destekler. Okuduğunuz metindeki konu ile belirli olaylar arasında ilişki kurabilir; izlediğiniz film veya dizilerle ilgili yakınlarınızla yorum yapabilirsiniz. Hobiler veya yeni aktiviteler edinmek sosyalliği artırdığı gibi zihnide destekler, motive eder, depresyon eğilimini azaltır.
Stresten uzak durun
Aşırı stres konsantrasyon bozukluğuna neden olarak hafızayı zayıflatmaktadır. Stres kaynağından mümkünse uzaklaşın.Egzersiz yapın, yürüyüşlere çıkın, rahatlatıcı müzikler dinleyin, uzun ve sakinleştirici duş alın, doğa- bahçe işleri ile uğraşın, rahatlatıcı nefes egzersizleri gibirahatlama tekniklerini kullanın.
Günlük program yapın
Gününüzü programlayıp yazdığınız not kâğıdını buzdolabınızın kapağı gibi kolaylıkla görebileceğiniz bir yer belirleyerek asın. Günlük programınızın olması, “Ne yapacağım?” diye düşünüp vakit kaybetmenizi engeller. Günlük hedeflerinizi, planlarınızı eksiksiz yerine getirmek stresinizi azaltır.
Alışveriş listesi tutun
Günlük ihtiyaçlarınız için gittiğiniz markette, pazarda alacaklarınızı hatırlamakta zorlanıyorsanızihtiyaç listesi tutun. Listenize bakmadan kaç taneyi alabileceğinizi hedefleyin. Bu sizi hem motive eder hemkonsantrasyonunuzu artırır.
İlaçlarınız için alarm kurun
İlaçlarınızı almayı unutuyorsanız; buzdolabınızın üzerine hatırlatıcı not asın, telefonunuza alarm kurun. İlaç saatlerinizi yemek saatlerine yakın olarak düzenleyin. Bu yöntemlerle zorlanıyorsanız; hatırlatmak için yakınlarınızdan yardım alın.
Düzenli uyuyun
Düzenli uyku, öğrenmeyi kolaylaştırmakta ve belleği güçlendirmektedir. Geceleri aynı saatte ve düzenli uyuyun. Yorgunluğunuzu azaltmak için programlarınızı veya seyahatlerinizi günün erken saatlerinde planlayın. Uykusuzluk ve uyku apnesi gibi bazı sorunlar, gün içinde daha yorgun hissetmenize neden olduğu için hatırlamanızı zorlaştırabilir. Gündüz aynı saatlerde kısa süreli kestirin; bu yorgunluğunuzu azaltır, ayrıca dinlenmek konsantrasyonunuzu artırır.
Sigara içmeyin
Sigara kullanımı, beyine yeterince oksijen gitmesini engellediği için, hafızayı da olumsuzetkileyebilir. Ayrıca beyin-damar hastalıkları açısından da risk oluşturmaktadır. Beyin ve kalp sağlığınız için sigarayı bırakın.
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2010 Haber Bölge
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.