27 Aralık 2024
  • İstanbul9°C
  • Ankara3°C

İGİAD’IN ASGARİ GEÇİM ÜCRETİ (AGÜ) 1,630 TL

İGİAD’ın Asgari Geçim Ücreti (AGÜ) 1,630 TL

İGİAD’ın Asgari Geçim Ücreti (AGÜ) 1,630 TL

02 Ocak 2014 Perşembe 21:12

Türkiye İktisadi Girişim ve İşAhlakı Derneği (İGİAD) tarafından yapılan araştırma sonucunda İstanbul’dayaşayan evli ve iki çocuklu bir ailenin, asgarî şartlarda geçiminisağlayabilmesi için gerekli olan ücret seviyesi, 2014 yılı için 1.630 TL olarakbelirlendi.

İGİAD Asgarî Geçim Ücreti (AGÜ)Tespit Komisyonu, her yıl, Aralık ayında yaptığı bir araştırma ile İstanbulşartlarında iki çocuklu bir ailenin geçinebilmesi için gerekli olan asgariücret seviyesini tespit ediyor.

İstanbul şartlarında iki çocuklu birailenin geçinebilmesi için gerekli olan asgari ücret seviyesini tespit etmekiçin yapılan bu araştırma, bir ailenin; gıda (kahvaltılık, sebze ve meyve,et ürünleri, bakliyat, ekmek, çay/şeker/yağ), kira, elektrik, su, yakıt,haberleşme, ulaşım, eğitim, giyim, ilaç, ev eşyası ve temizlik harcamalarınıiçeren bir ortalama toplam gideri tespit etmek amacıyla yapıldı.

2014 yılı için hizmet, inşaat,bankacılık-finans, tekstil, gıda, pazarlama, eğitim-danışmanlık, lojistik,imalat, elektronik, hukuk ve danışmanlık, medya-reklamcılık ve sağlık gibiçeşitli sektörlerden 1000’e yakın iş görenle yapılan anket çalışmasına göre İstanbul’dayaşayan iki çocuklu bir ailenin asgari olarak geçinebilmesi için iş göreninprim, ikramiye, yardım vb. yan ödemeler dâhil olmak üzere toplam 1.630 TLkazanması gerekiyor. Tespit edilen AGÜ rakamı, SGK, vergi ve devlettarafından karşılanan eğitim giderlerini içermiyor. İGİAD, bu rakamı, evlive iki çocuklu bir işgörene verilmesi gereken asgarî geçim ücreti tutarı olarakişverenlere tavsiye ediyor.

İşgörenlere ödenen asgarî ücreti,toplumsal dayanışma ve refah seviyesi açısından önemli bir gösterge olarakkabul eden, kurucuları arasında işverenlerin yanı sıra iş görenlerin deolduğuİGİAD, yürürlükte olan asgarî ücret seviyesinin daha da yukarılaraçekilmesi gerektiğini düşünüyor. Bu konuda işverenlerin daha duyarlı olmalarınısavunan İGİAD, AGÜ sayesinde çalışanların ücretlerinin sürekliiyileştirilmesini amaçlıyor.

İGİAD, iş dünyasına alternatifolarak sunduğu ve reel rakamlarla hesaplanan AGÜ’yü pratikte uygulanması ya dauygulama yönünde gayret gösterilmesi için tüm işverenlere tavsiye ediyor.Ayrıca işverenlerin bu ücret seviyesini işletmelerinde uygulayabilmeleri içinde hükümetin iş gören maliyetini işveren lehine çevirecek düzenlemelerdebulunması gerekmektedir. 02.01.2014

ASGARÎ GEÇİM ÜCRETİ (AGÜ) NEDİR?

“Helal Kazancın Adil Bölüşümü”

“Helalkazancın adil bölüşümü” ilkesini benimseyen İGİAD, piyasa şartları uygulamasıyerine alternatif AGÜ – Asgari Geçim Ücreti uygulamasını geliştirmiştir. AGÜ,iki çocuklu bir ailenin İstanbul’daki yaşam şartlarında insanca geçiminisağlayacağı taban ücret seviyesidir. Bu uygulamanın temeli, alt gelirgrubundaki işgörenlerin insanca yaşam standardına erişmesine yardımcı olmaktır.AGÜ, aynı zamanda, işverenin, yanında çalıştırdığı işgörenleri yoksulluğamahkûm etmemesi, üretilen artı değerin adil bir şekilde paylaşılması ve busayede iş ortamındaki motivasyonun arttırılması gereğini ortaya koymayıamaçlayan bir uygulamadır.

İGİAD,işveren ve işgören gibi ana unsurlarının kazanca katkıları oranında ve oluşankârı hakkaniyet çerçevesinde paylaşılmasını, adil ve hak merkezli bir işhayatının gerçekleşmesi için asgarî şart olarak görmektedir. Bu prensip heminanç hem sosyal dayanışma hem de işletme veriminin artırılması açısından önemlidir.Bu sayede hakkaniyete dayalı ve adil bir paylaşım gerçekleşmiş olacak,toplumsal barışın ve düzeyli bir kalkınmanın önü açılacaktır.

AGÜuygulamasında piyasa şartları değil hakkaniyet, yardımlaşma ve ücretinyeterliliği esas alınmaktadır. Özellikle emek arzının yoğun olduğuülkemizde piyasa mekanizmasının çalışanların aleyhine bir durum oluşturduğuaçıktır ve bu çok yoğun bir şekilde istismar edilmektedir. Burada istismar, tektaraflı olmamakla birlikte işveren tarafı uygulayıcı taraf olarak daha fazlaönem taşımaktadır.

AYLIK ASGARİ GEÇİM ENDEKSİ - 2014

Anket çalışması neticesinde gider kalemlerine göre aylık harcama miktarları

 Harcama Kalemleri

Aylık Harcama Miktarları (TL)

MUTFAK

390,00

KİRA

550,00

ELEKTRİK

65,00

SU

45,00

YAKIT

79,00

ULAŞIM

120,00

HABERLEŞME

60,00

EĞİTİM

86,00

SAĞLIK

60,00

GİYİM

60,00

EV EŞYASI

59,00

TEMİZLİK

56,00

 

1.630 TL

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Şükrü Alkan

Yönetim KuruluBaşkanı

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.