29 Aralık 2024
  • İstanbul7°C
  • Ankara7°C

İŞTE 'POŞETÇİ DEDE'NİN HAYAT HİKAYESİ

İşte 'Poşetçi Dede'nin hayat hikayesi

İşte 'Poşetçi Dede'nin hayat hikayesi

30 Eylül 2014 Salı 20:55

Konya'da şehirlerarası otobüs terminalinde geri manevra yapan otobüsün altında kalarak hayatını kaybeden 'Poşetli Dede' ve 'Garip' olarak tanınan Mehmet Keleş'in (75) cenazesi, Çorum'un Laçin ilçesine bağlı Çamlıpınar köyünde toprağa verildi.

Konya'da sokaklarda yaşayan, vatandaşların verdiği para ve yemeklerle geçimini sağlayan halk arasında da 'Poşetli Dede' ve 'Garip' olarak tanınan Mehmet Keleş (75), geçtiğimiz cumartesi günü gece saatlerinde şehirlerarası otobüs terminalinde geri manevra yapan yolcu otobüsün altında kalarak hayatını kaybetmişti. Yaşlı adamın üzerinden bir parça ekmek ve çok sayıda poşet çıkmıştı. Yaşlı adamın cesedi otopsi ve kimlik tespiti yapılmak üzere Beyhekim Devlet Hastanesi morguna kaldırılmıştı. Olayın ardından polis ve savcılık tarafından yaşlı adamın kimliğinin tespiti için araştırma başlatılmıştı. Yapılan araştırmalar sonucunda 'Poşetli Dede'nin adının Mehmet Keleş ve Çorum nüfusuna kayıtlı olduğu belirlenmişti. Kimlik tespitinin ardından 3 kız kardeşinin bulunduğu öğrenilen Mehmet Keleş'in sadece 85 yaşındaki ablası Zeynep Yar'ın hayatta kaldığı ve Çorum'da ikamet ettiği öğrenildi.

 

Yasal işlemlerin ardından Poşetçi Dede'nin cenazesi, Çorum'dan gelen ablasına ve yeğenlerine teslim edildi. Karayoluyla sabaha karşı Çorum'a getirilen cenaze, bugün öğle namazı öncesi Laçin ilçesine bağlı Çamlıpınar köyünde toprağa verildi. Köyünde hayırseverleğiyle bilinen Poşetçi Dede olarak anılan Keleş'in cenaze törenine Laçin Kaymakamı Mehmet Erhan, yakınları ve köylüler katıldı. Keleş'in cenazesi köy mezarlığında toprağa verildi.

PARASININ BİR KISMIYLA HAYIR YAPILACAK, BİR KISMI DA MİRASÇILARINA PAYLAŞTIRILACAK

Yaşlı adamın Konya'da iki farklı kamu bankasında hesabında yaklaşık 1 milyon liranın üzerinde parası olduğu ifade edildi. Vatandaşların yardımıyla geçimini sağlayan Mehmet Keleş'in zaman zaman topladığı paraları takım elbise giyerek bankaya gidip kendi yatırdığı bazen de güvendiği bir esnafa paraları vererek hesabına yatırttığı öğrenildi.

Yeğeni Hüseyin Yar, olayla ilgilenen cumhuriyet savcısının dayısının hesabında 1 milyon TL'nin üzerinde parasının olduğunu söylediğini belirterek, 'Ve o parayı da bankaya yatıran şahıs bize söyledi. Cenaze işleri bittikten sonra noter aracılığıyla gün yüzüne çıkarılacak. Eşit şekilde paylaştırılacak. Ancak parasının bir miktarı hayır işlerinde kullanılacak. Köyümüzde morgumuz yok. Morg satın alacağız adına. Köyümüzün suyu yok. Onun hayrı olsun. Toplayarak biriktirmiş olduğu parayı hayır olarak kullanacağız. Eğer ki onay verirlerse Mevlana Vakfı'na bağışlayacağız' diye konuştu.

EŞİ ÖLDÜRÜLÜNCE KÖYÜ TERK ETMİŞ

İki evlilik yapan Poşetçi Dede'nin ikinci eşi öldürüldükten sonra köyü terk ettiği öğrenildi. Yuvasının yıkılmasının ardından hayata küsen Keleş'in 36 yıl önce Çorum'u terk ettiği belirtildi.

Keleş'in bir çocuğunun olduğunu onunda yıllar önce hayatını kaybettiğini anlatan yeğen Yar, 'Dayımın köyde arazisi de var. Onunla geçinebilirdi. Onun yuvasını yıktılar karısını öldürdüler terk etti gitti. Akıllı insanlar Eğer bir yere küstüyse geri dönüp bakmaz. Bundaki zeka kimsede yoktu. Atom bombasının yapılış şeklini atmış. Konya'da onu gösterdiler bana. ODTÜ üniversitesinden mi mezun diyorlardı. Hayır ilkokul mezunu idi.Ama zekiydi. İkinci eşini öldürdüler bu köye kahretti çekti gitti.Gidiş o gidiş' diye konuştu.

YAKINLARI DÖNMEYE İKNA EDEMEMİŞ

Dayısının 36 yıldır Konya'da yaşadığını dile getiren Yar, 'Kafasına poşet takması ve elinde poşet gezdirmesi nedeniyle deniyordu. Kahredip gittiği için poşet topluyordu. Aynı zamanda poşet topladığı için poşetçi dede diye söylüyorlardı. Hayatta iken yanına gittik. Ağabeyim getirmeye gitti getiremedi. Dayımın oğlu gitti getiremedi. Diğer yeğenleri gitti. Gelmedi Konya'yı seviyor. Konyalılar sevdikleri kadar sahip olamadı. Bu konuda yardımcı olamadılar' ifadelerini kullandı.

KONYALILAR SEVDİKLERİ DEDELERİNE SAHİP ÇIKSIN, KAZAYI GÖREN VARSA BİZE ULAŞSIN

Mehmet Keleş'in Konya'ya mal olmuş bir insan olduğunu anlatan Yar, 'Cenazesini almaya gittiğimde savcı bile vermek istemedi.Buraya gömelim dedi. 'Poşetçi dede' diye isim yapmış. Herkeste seviyor. Benim dayımın üzerinden manevra yapan araç üç kez geçmiş. Bugün orogar gibi bir yerde manevra yapan sürücüyü aynalardan arkayı gözetler ancak yanları görür. Direk arkayı göremez. Muavini yokmuş. Muavin arkada olması gerekirken yokmuş. Dayımın üzerinden geçiyor. Tümseğin üstünden geçip zannedip bir kez daha geçiyor. Ve paramparça ediyor. Parçalayan vatandaşta karakola imzasını atıp evine kolunu sallayarak gidiyor. Bunun hesabını mahkemede soracağım. Bunun hesabı kesilecek. Kazayla ilgili firma yetkilisi de dahil hiç kimse yanımıza gelmedi. Allah'tan korkan kuldan utanan bize yardımcı olsun. Olayı görenlerden bahsediyorum. Varsa çıksın. Madem poşetçi dedesi Konya'nın' dedi.

KÖYDE DE ARAZİLERİ BULUNAN POŞETÇİ DEDE HAYIRSEVERLİĞİYLE BİLİNİYORMUŞ

Konya'daki kamu bankalarında 1 milyon TL'nin üzerinde parası olduğu bilinen Mehmet Keleş'in köyünde de hayırseverliğiyle ön plana çıktığı öğrenildi. Keleş'in yeğenlerinden İlyas Hançer, poşetçi Dede'nin yardımsever birisi olduğunu belirterek, 'Kim bir tarla aldıysa düğün yaparsa yardım ederdi. Para verirdi. Hiçbir maddi sıkıntısı yoktu. Kimseye muhtaç değildi' diye konuştu.

Köy muhtarı Hüseyin Al ise Keleş'in ismini yaşatabileceklerini dile getirerek, 'İsmini bir parka veya yola veririz. Yapacağız bir kültür merkezine verebiliriz. Konya'ya mal olmuş bir insan. Kimseye zararı olmadı. Faydası vardı. İsmini bir yere vererek adını yaşatmayı düşünüyoruz' şeklinde konuştu.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.