KENGİ NEDİR? KENGİ TEDAVİSİ NASIL YAPILIR?
Abdullah Güdendede
22 Nisan 2020 Çarşamba 10:34
Kengi konusunda 2013 yılındaki bir yazımın yayınlanmasından sonra konu oldukça ilgili gördü. Bu konu ile ilgili muhtelif illerden ve yurtdışından rahatsızlıktan mustarip yüzlerce kişi başvurdu. Kengi kelimesinin Türk dil kurumunun sözlüklerinde bir karşılığı yok. Halk arasında ise kalça arkasında kaynaklanan sorunu ifade eder. Modern tıptaki karşılığı priformis sendromudur. Siyatik sinirin priformis kası içerinde bir şekilde sıkışması ile ortaya çıkan tablo kengi olarak adlandırılıyor.
Kengi tedavisinde neler yapılabilir? İşin uzmanına gitmek gerek gerekir. Merdiven altı yerlerde tedavi aramak doğru değildir. Priformis kalça içerinde diplerde konumlanmış bir kastır. Bu yüzden ona ulaşmak kolay değildir. Priformis kasını spazma sokan sebeplerden önemlidir. Uzun süreli oturmak ya da ayakta durmakta bu kasın etkilenmesine sebep olabilir. Bunun yanında üşütme ve cereyanda kalmakta kengi yapabilir. Erkeklerde arka cepte cüzdan taşımak yine bölgenin ve ilgili kasların biyomekaniğini olumsuz etkiler, cüzdanı sağ tarafta taşıyıp sol tarafımda sorun yaşıyorum diye düşünenler için vücudun bir bütün olduğunu unutulmamalıdır. Genetik yatkınlıkta yine kengi oluşumunda önemli faktörlerdendir. Ağır yük kaldırma ya da taşımak, stres, duruş-oturuş bozukluğu, sabit pozisyonda uzun süre vakit geçirme ve agresif sporlarda kengi için zemin oluşturabilir.
Kengi rahatsızlığında Aksaray fizyoterapist olarak uzun soluklu tedaviler yapılabilir. Kasın derinde olması ilgili kas gruplarının ve siyatik sinirin etkilenmesi tedavide bütüncül bir bakış açışına ihtiyaç duyulmasına neden olur. Kengi tedavisinde kullanılabilecek etkin tedavi yöntemlerine destek olarak manuel terapi, modern cihaz uygulamaları, germe, gevşeme ve stabilizasyon egzersizlerini de içeren uzmanı tarafından hazırlanmış egzersiz reçetesi ve uygun fizik tedavi modaliteleri kullanılabilir. Kengi de çözüm geciktirilirse baskılanmaya bağlı kalça da saplanma tarzında ağrı ve kalçadan baldıra oradan ayak parmaklarına inen üşüme, yanma, karıncalanma, sızlama, çekme ve sonrasında keçelenme tarzında oluşan ağrı şikâyetlerinde artış meydana gelir.
Kengi, küçümsenemeyecek bir rahatsızlıktır. Bel fıtığı ile çoğu zaman karıştırılabilir ancak farklı bir rahatsızlıktır. Kengi rahatsızlığında her hastalıkta olduğu gibi tedavi sürecini geciktirmemek gerekir. Tedaviyi uzmanında almak gerekir. Merdiven altı yerlerde yapılan uygulamalarda kas ve sinire kalıcı zarar verilebilir.
Sağlıklı, mutlu ve ağrısız günler dileğimle…
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2010 Haber Bölge
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.