KIŞ MEVSİMİNDE BU AĞRILARA DİKKAT
Abdullah Güdendede
30 Aralık 2016 Cuma 16:04
Fizik tedavi ve güncel sağlık sorunları
Kış mevsiminin iyiden etkisini gösterdiği günleri yaşıyoruz. Bölgemizde uzun zamandır bu şekilde kar yağışı bol bir kış geçirmemişti. Mevsim şartları normale dönmesi yüzümüzü güldürüyor. Tabi mevsimin kış olması soğuk havayı da beraberinde getiriyor. Havaların soğumasıyla birlikte ağrı şikâyeti olan hasta sayısında da gözle görülür bir artış oluyor. Fiziksel sağlık sorunlarının tetiklenmesine de yol açan bu soğuk havalar, spazm vasıtasıyla da bölgesel ağrı şikâyetlerinin oluşmasına zemin hazırlıyor.
Vücudumuzun sıcak-soğuk geçişlerine uyum sağlaması bazen zor olabiliyor. Terlemiş olan bölgenin soğuk havayla teması ile bölge kaslarında spazm oluşur. Kulunç diye halk arasında isimlendirilen bu durum oldukça ağrılı olabilir. Ağrı şikayetinin yanında hareket kısıtlılığının da olması endişe vericidir. Çoğu zaman bu ağrılar bel, boyun, omuz ve kürek kemiği bölgesinde meydana gelir. Bölgedeki kasların tutulması ile hareket kabiliyetinde de azalma olur. Günlük yaşamı kısıtlayıcı bir durum ortaya çıkar. Bu ağrılı ve hareket kısıtlılığı ortaya çıkaran durum bel ve boyun fıtığı ile karıştırılabilir. Sıcak-soğuk değişimi ile ortaya çıkan kas tutulmaları evde basit yöntemlerle rahatlatılabilir ancak tamamen ortadan kalkması için profesyonel bir tedavi gerekir. Bu noktada hastaneye başvurmak önemlidir.
Kas tutulmasının kalıcı bir durum olmadığını söyleyebiliriz. Ancak fizik tedavi olmadan da tamamen iyileşmesi söz konusu değildir. Tekrarlayıcı ağrıların altında yatan en önemli sebeplerdendir. Burada yapılması gereken en önemli şey hastalanmadan önce dikkat etmektir. Kış ve bahar geçişlerinde hava şartlarına uygun şekilde giyinmek gerekir. Kapalı mekân da çalışanlar ya da açık mekânda çalışanlar giyimlerini buna göre ayarlamalıdır. Sıcak ortamdan soğuk ortama ya da soğuk ortamda sıcak ortama geçerken hava değişimine dikkat edilmelidir. Bunun yanında bölge kaslarının güçlü olması gerekir. Bu yüzden haftalık 3-5 gün günlük egzersizlerimizi yapmamızda fayda vardır. Beslenme şeklimize ve vitamin değerlerimize dikkat etmemizde yine başka önemli bir faktördür. Terlemiş olan bireyin bir şekilde ortam değiştirmeden bölgenin kurulanması ve kıyafetlerin değiştirilmesi gerekir. Bu tür önemleri alarak genel olarak kaslarımızın tutulmasının önüne geçebilir.
Kas tutulmasında yakınan bireylerin tedavisinden sonrasında da tekrarlamaması için yine dikkat etmesi gereken sakıncalı durumlar bunlardır. Tedavi noktasında ise farklı yöntemler kullanılabilir. Normal tedavilerin haricinde kuru iğneleme, hacamat, çin tıbbı tetik nokta tedavisi, manuel terapi ve konnektif doku masajı kullanılan yöntemlerden bazılarıdır.
Sağlıklı, mutlu ve ağrısız günler dileğimle…
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2010 Haber Bölge
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.