KONYA KİRAZIN MERKEZİ OLUYOR
Konya kirazın merkezi oluyor
11 Ekim 2014 Cumartesi 15:01
Özellikle Toroslar'ın eteklerinde yer alan Taşkent ve Hadim ilçelerinde yetişen ve bu yıl kilosu 13 liraya kadar çıkan, yurt dışında "Türk Kirazı" olarak da bilinen "Ziraat 0900" cinsi kiraz, çiftçilerin yüzünü güldürdü. Normalden daha iri, daha sert, uzun saplı, kalibresi yüksek olan kırmızı kiraz cinsi, yurt dışından da yoğun talep görüyor.
Konya'nın yaklaşık 50 bin ton kiraz üretiminin 10 bin tonu Hadim ve Taşkent bölgesinde, 10 bin tonu Akşehir'de, geri kalanı ise Ereğli, Bozkır, Halkapınar ve diğer ilçelerde üretiliyor. Ereğli bölgesinde ise daha çok gıda sanayisinde kullanılan beyaz kiraz üretimi gerçekleştiriliyor.
Hadim Sert Çekirdekli Meyve Üreticileri Birliği 2. Başkanı Ziraat Mühendisi Abdurrahman Ayan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2013 yılında 50 bin tonun üzerinde kiraz üreten Konya'nın İzmir ve Manisa gibi illeri geride bırakarak birinci konuma çıktığını söyledi.
Bu başarıda Konya'nın coğrafi yapısı nedeniyle hasat döneminin uzun olmasının büyük bir etken oluğunu vurgulayan Ayan, 15 mayısta başlayan hasadın 15 ağustosa kadar devam ettiğini belirtti.
Ayan, son 10 yılda sürekli artış gösteren kiraz üretiminin bu yıl yaşanan don olayından olumsuz etkilendiğini ifade ederek, "Henüz Türkiye İstatistik Kurumu rakamları açılamadı. Ancak, bizim tahminlerimize göre Konya'da 40 bin ton civarında kiraz üretimi oldu. Üretimde yaklaşık yüzde 20'lik bir azalma olmasına rağmen, fiyatın iyi olması nedeniyle çiftçi daha fazla kazandı" dedi.
Toroslar'ın eteklerinde yer alan Hadim ve Taşkent ilçelerindeki son turfanda kirazının kilosunun bu yıl 13 liraya kadar alıcı bulduğunu anlatan Ayan, Konya'da üretilen kirazın büyük bir kısmının ihraç edildiğini vurguladı.
- İşin sırrı "rakımda"
Ayan, Konya'da 700 rakımlı Göksu Havzası'ndan başlayarak 2000 metreye yüksekliğe ulaşan Hadim ve Taşkent ilçelerine kadar yaklaşık 30 kilometrelik alanda kiraz bahçelerine rastlanabileceğini belirterek, "Bölge, sadece rakımdan dolayı uzun bir hasat dönemine imkan sağlıyor. Geççi çeşitleri bölgeye adapte ederek hasat sezonunu daha da uzatmak istiyoruz. Bölgeye geççi birkaç çeşit daha girdi. İhracat kalitesi yüksek Almanya orijinli Rejina diye bir çeşit üretiliyor. Yaklaşık 10 gün geç olgunlaşıyor. Son turfanda bölgelerimize bunu tavsiye ediyoruz. Bunun yanında Kanada, Fransa, ABD'deki geççi kiraz çeşitlerinin bölgeye adaptasyonu çalışmaları yapılıyor. Amaç, hasat dönemi daha da uzatmak" diye konuştu.
- 10 yılda üretim 3 kat arttı
Ayan, son 10 yılda Göksu Havzası, Hadim ve Taşkent bölgesindeki kiraz bahçelerinde artış yaşandığına dikkat çekerek, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Bu yıl kiraz fiyatlarının çok iyi gitmesi bu artışı daha da tetikleyecek. Son turfandalarda kilosu 13 liraya kadar kiraz alıcı buldu. Hadim, Taşkent ve Bozkır bölgesindeki bahçelerin en önemli özelliği genç bahçeler olmaları. Kiraz yaklaşık 7 yıldan sonra verime yatıyor. 10-12 yaşlarında da tam verime geçiyor. 5-6 sene sonra üretim rakamları daha da artacak. Bölge tamamen kiraz üretim üssü haline gelecek. Sürekli bahçeler kuruluyor. Kirazdaki karlılık çiftçiler ve yatırımcıların dikkatini çekti. Özellikle Antalya ve Alanya bölgesinden gelen yatırımcılar Hadim ve Taşkent'te büyük bahçeler kuruyor. Büyük çapta 10'un üzerinde işletmeci, burada 5 binin üzerinde kiraz ağacı olan bahçe tesis etti. Konya, 2013 yılındaki yaklaşık 50 bin ton kiraz üretimiyle Türkiye'de birinci sıraya geldi. Son 10 yılda bu ildeki kiraz üretimi 20 bin dekardan 65 bin dekara çıktı. Yani, üç kat artış söz konusu."
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2010 Haber Bölge
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.