KURBAN ETİ SAKLANIRKEN NELERE DİKKAT EDİLMELİ
Müslümanların dört gözle beklediği Kurban bayramı geldi çattı.
22 Eylül 2015 Salı 18:05
Tüm İslam alemi 24 Eylül’de Kurban Bayramı’nı idrak edecek. Bu mevsimde kutsal hac farizasını yerine getirmek üzere Mekke ve Medine’ye giden hacılar bir yanda tavaflarını ederken diğer yanda İslam aleminin birlik ve beraberliği için hep birlikte dua edecek namaz kılacak ve bayram günü kurban kesecek.
Ülkemizde de bayramın ilk gününden itibaren kurban kesme telaşı başlayacak. Bayrama günler kala kestireceği kurbanı temin edip, bayramı bekleyen inananlar namazı müteakip kurban kesim yerlerine akın ederek kurban görevini yerine getirecek.
Kurbanlar kesilecek ve etinin üçte biri fakirlere, üçte biri komşulara dağıtılacak ve geri kalan üçte biri ise ev ahalisinin kullanımı için değişik metotlarla saklanacak.
Teknolojinin ilerlemesi ve buzdolaplarının yanı sıra derin dondurucuların da evlerde yerini almasıyla birlikte kurban etinin saklanması biraz daha kolay olmaya başladı.
Eski yıllarda insanlarımız kurbanlarını kestikten sonra dağıtılan etin kalan kısmını daha çok kavurma yaparak kış aylarında tüketilmek üzere tenekelerde saklardı. Ancak günümüzde kavurma yaparak saklama yerini derin dondurucularda çiğ olarak saklamaya bıraktı.
Peki kurban eti saklanırken ve tüketilirken nelere dikkat edilmeli.
İtina Gıda Satış Pazarlama Müdürü Halil Tosun; kurban etlerinin saklanmasının ve kullanılmasının insan sağlığı açısından çok önemli olduğunun altını ısrarla çiziyor.
Etlerin çok çabuk bozulabileceğini söyleyen Halil Tosun; geçmiş yıllara nazaran etlerin çok kolay bir şekilde buzdolabının derin dondurucu bölmesinde veya sadece derin dondurucularda uzun süre saklanabileceğini dile getiriyor.
Et ve et ürünlerinin çabuk bozulma riski taşıdığına dikkat çeken Tosun; özellikle dondurulmuş etleri kullanırken daha da dikkat edilmesi gerektiğini belirtiyor. Halil Tosun, dondurulmuş etlerin çözüldükten sonra kesinlikle yeniden dondurulmaması gerektiğine vurgu yaparak kurbanlık etlerin küçük parçalar halinde saklanmasının bu riskin önüne geçeceğini belirtiyor.
Kurban kesildikten sonra kesinlikle etin dinlendirilmesi gerektiğini belirten İtina Gıda Satış Pazarlama Müdürü Halil Tosun, etin kesilir kesilmez buzdolabına konulmasının ete zarar vereceğini belirterek kesinlikte etlerin temiz kaplarda güneş görmeden ve hava alması sağlanarak bir süre bekletilmesi gerektiğini söyledi.
Tosun, etlerin kesir kesilmez buzdolabına kaldırılmasının veya büyük parçalar halinde dondurucuya konulmasının da sıkıntılı olduğunu vurgulayarak büyük parçaları soğutmaya derin dondurucuların yetmeyeceğini ve bir iki gün içinde etlerin bozulabileceğine dikkat çekiyor.
Halil Tosun 5-4 saatlik bir bekleme süresinden sonra etlerin buzdolabına kaldırılması gerektiğini dile getirdi.
Kurbanlık etin dayanma süresinin kesim kalitesine ve et parçasının büyüklüğüne göre değişebileceğini belirten Halil Tosun, normal buzdolabında etlerin 5-6 gün kıymanın ise 3 gün içinde tüketilmesi gerektiğini söyledi.
Hayvan kesildiğinde etinin sert olduğuna işaret eden Tosun, taze etin pişirilmesi ve hazmının zor olduğu ve kurban etlerinin, en az bir gün sonra tüketilmesinin gerektiği belirtti.
İtina Gıda Satış Pazarlama Müdürü Halil Tosun; tüketilecek etlerle ilgili de bilgi verdi. Çok yüksek ısıda uzun süre pişirme ve kızartma yönteminin, kanserojen maddelerin oluşumuna yol açtığını belirten Halil Tosun; “Etlerin tek olarak pişirilmek yerine; sebzelerle birlikte pişirilmesi ve bu şekilde tüketilmesi, besin çeşitliliğinin sağlanması, sebzelerde bulunan C vitamininin etlerde bulunan demirin emilimini artırması açısından sağlıklı bir yöntemdir” dedi.
Etler ızgarada pişirilirken, ateşle arasındaki uzaklığın eti yakmayacak, kömürleşme sağlamayacak şekilde ayarlanması gerektiğini belirten Halil Tosun “Çok yüksek ısı, dış yüzeyinin yanmasına ve su kaybının fazla olmasına yol açacağı için besin kaybını artırır. Etlerin haşlanarak pişirilmesi, sağlıklı olmasının yanı sıra ette olması muhtemel parazitlerin insana geçmesini de büyük ölçüde engeller.” Dedi.
Tosun; dondurulmuş etlerin buzdolabının normal bölümünde veya oda ortamında çözülmesinin sağlanması gerektiğini belirterek et keserken ayrı sebze keserken ayrı kesme tahtalarının kullanılmasını bunun çapraz bulaşmayı engelleyeceği uyarısında bulundu.
İtina Gıda Satış Pazarlama Müdürü Halil Tosun; son olarak et ve kemiklerin haşlanmasıyla elde edilecek olan suların da buzdolaplarının dondurucularında saklanabileceğini dile getirerek bu suların daha sonra yemek yapımına ayrı bir tat katacağını sözlerine ekledi.
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2010 Haber Bölge
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.