23 Aralık 2024
  • İstanbul7°C
  • Ankara1°C

MEME KANSERİNE KARŞI ERKEN TEŞHİS ÇOK ÖNEMLİ

Konya Tabip Odası Başkanı Dr. Seyit KARACA “1-31 Ekim Meme Kanseri Bilinçlendirme ve Farkındalık Ayı” sebebiyle bir açıklama yaptı.

Meme Kanserine Karşı Erken Teşhis Çok Önemli

24 Ekim 2017 Salı 21:52

Dr. KARACA mesajında “2004 yılından beri kadınlarda meme kanserinin erken teşhisinin önemini vurgulamak ve meme kanseri farkındalığını arttırmak amacıyla tüm dünyada ve ülkemizde Ekim ayı meme kanseri bilinçlendirme ve farkındalık ayı olarak belirlenmiştir” dedi.

Kanserin günümüzde en önemli sağlık sorunlarından biri olarak gündemdeki yerini koruduğunu belirten Dr. KARACA açıklamasında şu ifadelere yer verdi.

Sebebi bilinen ölümler sıralamasında ilk sırayı alan kanser, öldürücülüğü yanında bıraktığı sakatlıklar ve tedavisindeki yüksek maliyetler nedeniyle iş gücünde ve ülke ekonomisinde çok ağır kayıplara neden olmaktadır. Ülkemizin de 2008 yılından beri uyguladığı Ulusal Kanser Kontrol programları doğru ve güvenilir kanser verilerinin toplanmasını, önlenebilir kanser etkenleri ile mücadele edilmesini, taranabilen kanserler için etkin tarama programları geliştirilmesini ve tedavi hizmetlerini kapsamaktadır.
    Dünya Sağlık Örgütünün (DSÖ) taranmasını önerdiği 3 kanser (meme, rahimağzı, kolorektal) için ücretsiz toplum tabanlı tarama hizmeti Sağlıkta Dönüşüm programı ile tüm Ülkemizde 10 yıldan fazla süredir verilmektedir.
    Meme Kanseri tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de kadınlarda en sık görülen kanser olup, yılda yaklaşık 15.000 kadını etkilemektedir. 2000’li yıllardan beri tüm kanser istatistiklerimizde kadın kanserlerinin %20-25’i meme kanseridir. Risk faktörleri arasında ailede meme kanseri öyküsü, erken ilk adet yaşı, geç menopoz, çocuk emzirmeme, obezite sayılabilir. Riski azaltmak amacıyla kilo kaybı, düzenli egzersiz gibi davranış değişiklikleri etkili olabilir. Ancak risk faktörlerini en aza indirecek hayat tarzı değişikliklerinin yanı sıra hastalığın erken teşhisine yönelik yapılan meme kanseri taramaları bu kanserden ölümleri ve hastalığın sıklığını azaltmada en etkili yöntemlerdir. Kanser taramaları gönüllülük esasına dayanır ve kadınlarımızın katılımı ile başarıya ulaşabilir.

“Erken teşhis çok önemli”
    Meme kanseri tedavisi erken evrelerde yüzde yüz sağlanabilir. İleri evrelerde hem yaşam süreleri kısıtlı hem de tedavi seçimleri hastalar için yaşam kalitesini düşürecektir. Ülkemizde teşhis edilen meme kanserlerinin yaklaşık yarısı ne yazık ki ileri evrelerde olup, meme koruyucu cerrahi oranlarımız halen istediğimiz düzeylerde değildir. Bu yüzden erken teşhis çok ama çok önemlidir.
    40-69 yaş arası tüm kadınlarımızın meme kanseri taraması için ÜCRETSİZ Kanser Taramalarını yaptırmak üzere Aile Sağlığı Merkezleri, Toplum Sağlığı Merkezleri, KETEM (Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezi), AÇSAP (Ana Çocuk Sağlığı Ve Aile Planlaması) ve Sağlık Evlerine veya özel hastanelere başvurmalarını mutlaka tavsiye ediyoruz.
    Konya’ da ve tüm şehirlerimizde meme kanserine yönelik eğitimler, kadınlarımızın bilgilendirilmesi ve bilinçlendirilmesine yönelik çalışmalar ilgili sağlık kuruluşları tarafından aralıksız sürdürülmektedir. Unutulmamalıdır ki, erken teşhis hayat kurtarır, meme koruyucu cerrahiler ve meme onarımı ise hayata bağlar.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.