NE İŞ OLURSA YAPARIM DEVRİ BİTİYOR
Erdoğan KAYA
20 Ekim 2015 Salı 09:58
Geçtiğimiz Cumartesi günü TOBB birliği Genel Başkanlığı tarafından Aksaray Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ahmet Koçaş ve Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı Hamit Özkök’ün girişimleri sonucu Organize Sanayi bölgesine Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinin temeli iki Bakanımızın katılımları ile atıldı. Okulun temelinin atılımı ile artık ilimizde ne iş olursa yaparım dönemi bitmiştir. Zaten ilimiz kalkınmada 5 bölgeler arasında olması nedeniyle iş sahasının ve fabrikanın çok olması ile işsizlik diye bir problem yoktu. Ama sadece kalifiye elamanın olmaması sıkıntısı vardı.
Organize sanayideki temel atma törenine Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Ali Rıza Alaboyun, Gümrük ve Ticaret Bakanı Cenap Aşçı, Aksaray Valisi Şeref Ataklı, AK Parti Grup Başkanvekili ve Aksaray Milletvekili İlknur İnceöz, TOBB Yönetim Kurulu Üyesi ve Konya Sanayi Odası Başkanı Memiş Kütükçü, Aksaray Valisi Şeref Ataklı, Garnizon Komutanı Albay Levent Ölmez, AK Parti İl Başkanı Abdulkadir Karatay, AK Parti Milletvekili Adayı Mustafa Serdengeçti, Belediye Başkan Vekili Hami Kuzucu, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ahmet Koçaş, Aksaray Ticaret Borsası Başkanı Hamit Özkök, İl Emniyet Müdürü Mehmet Aslan, sivil toplum örgütü başkanları ve çok sayıda davetli katıldı.
Temel atma töreninde ilk konuşmayı Borsa Başkanı Hamit Özkök yaparak okul için atölye ve yurt yapımı konusunda TOBB birliği Başkan vekili Memiş Kütükçü’den talepte bulundu. Memiş Beyde topu taca atarak onları siz yapın dedi. Tabi Sayın Valimiz Şeref Ataklıda lafın altında kalmayarak bunu üstlendi ve Sanayicilerimizden de destek istedi. ATSO Başkanı Ahmet Koçaş’da sanayimizin gelişimini anlatan bir konuşma yaptılar. Ardından Bakanlarımız kürsüye çıktılar.
Daha sonra törende konuşan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Ali Rıza Alaboyun, meslek liselerinin önemine değinerek, “Aksaray´ın buna ihtiyacı vardı. Bende sanat okulu mezunuyum. Bizim gibi teknik lise muzunu insanlara çok ihtiyacı var. Mesleki olarak mühendislik eğitimini alırsanız artık yapılacak şey zirveye çıkmaktır. Bu okullar cevherleri çıkarıp işleyecek okullar. 2002 yılında burada yüzde 25 civarında bir yapılaşma vardı. Sonra doldu, 2´inci ve 3´üncü organize bölgelerinin temelleri atıldı. Sonra Aksaray cazibe merkezi haline geldi ve kalifiye eleman ihtiyacımız arttı. Sonra bu ülkemize fayda sağlamadı. İnsan kalitemizi daha da yukarı çekmek bu okullarla mümkün olacak. Burada hakikaten canı gönülden çalışarak emeklerini veren herkese teşekkür ediyorum” dedi.
Eğitimin önemine değinen Bakan Aşçı, “Eğitim siyasal, toplumsal, ekonomik gelişmede ve ülkelerin kalkınmasında son derece önemli bir işleve sahiptir. Bunu artık bütün dünya biliyor ve bizde farkına vardık. Özellikle içinde bulunduğumuz süreçte rekabet gücünün en önemli unsurlarından bir tanesi de yetişmiş insan gücü. Rekabet edebilmek için öncelikle bilmek gerekiyor. İyi üretim yapabilmek için çok detay bilmek gerekiyor. Bunun yolu da bugün temelini attığımız okul ve üniversitelerden geçiyor. Türkiye´de 336 bin derslikten 570 bine çıkmış haldeyiz. Hakeza ilkokulda şu anda yüzde yüzlerde, ortaokulda yüzde 80´den yüzde yüze yaklaştırdık. İlköğretimde de yüzde 19´dan yüzde 50´ye ulaşmış durumdayız. Hükümet olarak, devlet olarak, önümüzdeki dönemde de eğitime ve insana yatırımımız hız kesmeden devam edecektir. Meslek liselerine yönelik ilgi olması gerekenden çok azdı. Bunun da en büyük faktörlerinden birisi de katsayı meselesiydi. Şu anda kat sayı meselesi aşılmış durumda. Dolayısı ile mesleki eğitim bu anlamda bizim hem kalkınmamızı sağlayacak, hem de iş gücü bulma anlamında gençlerimize iş bulma imkânı sağlayacaktır. Onun için çok önemli. Mesleki eğitim oranımız düşmüştü. Ülkemizde şu anda yüzde 27´den yüzde 54´e çıktı. Dolayısı ile yüzde 65 oranını yakalamak için 11 puanlık daha adımımız kalmış. İnşallah bunu da yakalayacağız. Ülkemizde toplam 3 bin 296 mesleki ve teknik eğitim okulumuz var ve bunlarda şu anda 1 Milyon 900 bin öğrencimiz eğitimlerine devam ediyorlar. Mesleki ve teknik liselere devam eden öğrencilere verilen eğitimin kalitesi mutlaka artırılacak. Sadece elektrik mezunu bölümüne baktığımızda sadece elektrikten anlayan bir öğrenci yetiştirmeyeceğiz. Bu aynı zamanda yabancı dil bilecek, dünyayı tanıyacak ve diğer teknik alanlarda da eğitimi tamamlanacak” dedi.
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2010 Haber Bölge
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.