14 Ocak 2025
  • İstanbul6°C
  • Ankara6°C

SAMAN 40 KURUŞA ÇIKTI, İTHALATA START VERİLDİ

Saman 40 Kuruşa çıktı, İthalata start verildi

Saman 40 Kuruşa çıktı, İthalata start verildi

09 Haziran 2014 Pazartesi 22:23


Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı sap ve saman ithalatı yapılacak gümrük kapılarını belirleyerek 81 İl Müdürlüğüne, hayvancılıkla ilgili kurumlara ve birliklere bildirdi. 

Kuraklık ve aşırı yağış nedeniyle bitkisel üretimde özellikle de hububat ürünlerinde meydana gelen zarar saman üretimini de düşürdü. Samanın kilosu 40 kuruşa kadar çıktı. Bakanlık fiyat artışını önlemek ve ihtiyaç duyulan samanı ithal etmek üzere çalışma başlattı. İthalatta kullanılacak gümrük kapıları açıklandı.

Saman üretimi azaldı 

İç Anadolu Bölgesi’nde özellikle Konya, Eskişehir, Ankara Polatlı gibi hububat üretiminin en yaygın olduğu bu bölgede bir çok tarlada ekinlerin çok küçük kaldığını, ürün gelişmediğini ve hububat üretiminde büyük düşüş olduğunu, bu tarlalara biçerdöver girmeyeceği için saman üretiminin de azalacağını söylediler. Çukurovalı üreticiler ise buğday hasadı yaptıklarını ve üretimlerinin yarı yarıya azaldığını belirterek, “Buğday olmayan yerde saman olur mu? Daha önce bir dönümden 24 balya saman alırken bu sene 10-12 balya ancak alabildik. Saman üretiminde ciddi azalma var” dediler. 

Saman üretimindeki düşüş fiyatın yükselmesine neden oldu. Nisan ayında kilosu 25 kuruştan satılan 2013 ürünü saman, mayısta 37 kuruşa çıktı. Buğday hasadının başlamasından sonra saman veriminin az olduğu görülünce fiyat daha da yükseldi. Hasadın devam ettiği bugünlerde samanın kilosu 40 kuruştan alıcı buluyor. Hasadın tamamlanmasından sonra özellikle sonbahar aylarında samanın kilosunun 50-60 kuruşa çıkması bekleniyor. 

Gümrük kapıları belirlendi 

Samanda 2012 yılında yaşanan krizin yeniden yaşanmaması için Gıda,Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ithalat için düğmeye bastı. İthalatta kullanılacak gümrük kapıları belirlendi. Bakanlık bir yazı ile gümrük kapılarını ilgili kurumlara bildirdi. 

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı adına Gıda ve Kontrol Genel Müdür Vekili Habib Can imzası ile 81 İlin Gıda,Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, Zirai Karantina Müdürlükleri,Veteriner Sınır Kontrol Noktası Müdürlükleri, Damızlık Sığır Yetiştiricileri Merkez Birliği,Türkiye Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Merkez Birliği, Türkiye Kırmızı Et Üreticileri Merkez Birliği, Türkiye Süt, Et, Gıda Sanayicileri ve Üreticileri Birliği (SETBİR), Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri Merkez Birliği’ne gönderilen yazıda sap, saman ve ot ithalatının yapılabileceği gümrük kapıları bildirildi. Bakanlık yazısında özetle şu ifadelere yer verildi: 

“Bilindiği üzere sap ve saman ithalatına ilişkin olarak yürütülen resmi kontrollere ve yetkili giriş kapılarına ilişkin hususlar ilgi yazılarımız ile belirlenmiştir. Ancak 05.10.2013 tarihli ve 28786 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanan ‘Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Kontrolüne Tabi Belirli Ürünlerin Girişine Yetkili Gümrük İdareleri ile Resmi Kontrollerini Yapmaya Yetkili İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüklerinin Belirlenmesine Dair Tebliğ’ kapsamında yetkili giriş kapıları Gümrük ve Ticaret Bakanlığı ile yürütülen ortak çalışmalar sonucu tekrar belirlenmiştir. İthal edilmek istenen sap ve samanın hem veteriner hem de bitki sağlığı kontrolüne tabi olması nedeniyle adı geçen tebliğin Ek-1, Veteriner kontrollerine tabi olan hayvan ve ürünlerin Türkiye Gümrük Bölgesine girişine yetkili gümrük idareleri ve Ek-4,zirai karantina kontrolüne tabi diğer bitki ve bitkisel ürünlerin Türkiye Gümrük Bölgesine girişine yetkili gümrük idarelerine ait listelerde yer alan ortak gümrük idarelerinden girişinin yapılması gerekmektedir. Bu kapsamda ilgili yazılarımızda belirlenen sap, saman ve ot girişine yetkili gümrükler iptal edilmek suretiyle, adı geçen tebliğin hem Ek-1 hem de Ek-4 listelerinde yer alan Ağrı, Ankara, Antalya, Ardahan (yalnız sınır ticareti kapsamında), Artvin, Balıkesir, Edirne, Hatay, Iğdır, İstanbul, İzmir, Kocaeli, Mersin, Samsun, Şırnak, Tekirdağ, Trabzon ve Zonguldak illerinde yetkilendirilen gümrük idarelerinden sap saman girişinin yapılabileceği hususunda bilgilerinizi ve gereğini rica ederim.”

Dana ithalatı da açılabilir endişesi 

Saman ithalatının arkasından dana ithal edilmesinden endişe duyduklarını belirten hayvancılık sektörü temsilcileri, dana ithalatı için belli kesimlerin lobi çalışması yaptığını ifade etti. Sektör temsilcileri, “Bakanlık ithalat olmayacak diyor. Ama biz endişeliyiz. Türkiye’de yaklaşık 2 milyon dana var. Bu piyasanın ihtiyacını karşılamaya yeter. Ama birileri et fiyatındaki artışı bahane ederek ithalatın açılmasını istiyor. Toplum saman ithalatına odaklanırken dana ithalatı yapılacak endişesi yaşıyoruz” görüşünü dile getirdiler.
Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
8 saniye sonra reklam kapancaktır. Beklemek istemiyorsanız lütfen TIKLAYINIZ.

loading