ŞEKER ALIŞKANLIĞINDAN KURTULMANIN 9 PÜF NOKTASI
Pasta, çikolata, lokum, baklava ve daha niceleri! Söz konusu şeker veya şekerli besinler olduğunda buna karşı gelmek hiç kuşkusuz kolay olmuyor. Hatta birçoğumuz günü şeker tüketmeden geçiremiyor, eksikliğinde kendini fazlasıyla mutsuz hissediyor.
24 Mart 2016 Perşembe 13:53
Bunun nedeni ise şekerin bizi rahatlatmayı, sakinleştirmeyi ve mutlu etmeyi sağlayan endorfin maddesinin salınımını uyarması. Ayrıca şeker basit karbonhidrat grubunda yer alıyor ve kan şekerini hızla yükseltip düşürdüğü için yenildikçe yenmek isteniyor. Ancak şeker bizi mutlu etse de tehlikesi maalesef sadece kilo almamızla sınırlı kalmıyor. Şeker, yani basit karbonhidratın fazla tüketimi; damarları tahrip ederek kalp hastalıklarından karaciğer yağlanmasına, kansere yakalanma riskinin artmasından unutkanlık hatta erken bunamaya, tekrarlayan düşük kan şekeri ataklarından bağışıklık sisteminin zayıflamasına kadar pek çok sağlık sorunlarına neden olabiliyor. Üzülmeyin, içinizdeki tatlı canavarına “dur” demenin de çareleri var elbette. Beslenme ve Diyet Uzmanı Neşe Ceylan şeker alışkanlığından kurtulmak için 9 etkili önerilerde bulundu.
1.Güne kahvaltısız başlamayın
Gün boyu kan şekerinin normal sınırlarda kalmasını sağlamak ve şeker ihtiyacını en aza indirmek için sabahları kahvaltı etmeniz çok önemli. Tüm gece boyunca kan şekeri düşük seyrediyor ve kahvaltı ile normal değerlere çıkıyor. Bu nedenle özellikle peynir ve yumurta içeren proteinden zengin bir kahvaltı, vücudunuzun gece boyunca düşük giden kan şekerinin düzenlenmesi ve şeker açlığının bastırılması için olmazsa olmaz bir öğünü oluşturuyor.
2.Öğle yemeğini atlamayın
Sık sık ve azar azar yemek kan şekeri düzeyini normal sınırlarda tutmak ve şekere saldırmamak için çok önemli. Öğünler arasını çok açmak kan şekerini düşürdüğü için şekerli gıdalara yönelmeye neden oluyor. Özellikle atlanan öğle yemeği ikindi de tatlılara, çikolataya yönelmeye sebep oluyor. 2,5- 3 saatte bir şeyler atıştırmak kan şekerini dengeleyerek, şeker yeme isteğinin azalmasını sağlıyor.
3.Meyveyi doğru tüketin
Meyvelerin suları yüksek oranda şeker içeriyor. Bu yüzden posalı olduğu için meyvenin kendisini tercih edin. Fakat ara öğünlerde özellikle meyveleri tek başına tüketmeyin, çünkü meyvenin içindeki şeker, kan şekerinizin aniden yükselip düşmesine neden olarak yine aç hissetmenize sebep oluyor. Bu yüzden protein kaynağı olan yoğurt veya süt ile ya da badem, fındık ile ceviz gibi yağlı tohumlarla birlikte tüketmeniz kan şekerinizin dengesini sağlamanıza yardımcı oluyor.
4.Tatlı krizlerini sağlıklı alternatiflerle bastırın
Yapılan çalışmalar gösteriyor ki sütlü veya beyaz çikolata yerine yüzde 70-80 kakao içeren bitter çikolata şeker ihtiyacınızın ciddi oranda azalmasına yardımcı oluyor. Hazır veya paket dondurma yerine süt, buz, muz veya başka meyvelerin mikserden geçirilmesi veya light dondurmalar da iyi birer alternatifler. Bal, reçel ile marmelat gibi gıdaların yerine taze veya kuru meyveleri tercih edin. Hurma da şeker ihtiyacınızı en aza indirecek sağlıklı bir alternatif.
5.Yemeklerinize baharat ekleyin
Tarçın, kişniş, hindistan cevizi, karanfil ve kakule gibi baharatlar gıdalarınızı doğal yolla tatlandırıyor ve şeker açlığınızı gideriyor. Özellikle gece yatmadan 1-2 saat önce içeceğiniz 1 bardak tarçınlı süt gece boyu kan şekerinizi dengeliyor.
6.Şeker terminolojisine hakim olun
Agave, mısır şurubu, glikoz şurubu, yüksek fruktozlu mısır şurubu, sükroz, dekstroz, bal, şeker kamışı, meyve suyu konsantreleri de basit şeker grubuna giriyor. Bu yüzden gıdaları tüketirken içeriğine dikkat edin.
7.Etiketi okuyun
Light ürünlerin içindekiler listesi ne kadar uzunsa, o kadar şeker bulunma ihtimali var demektir. Bu yüzden light ürün diye adlandırılan gıdaları alırken etiketlerindeki şeker gramına da mutlaka bakın.1 çay kaşığı, yani 4-5 gramdan az şeker içeren ürünleri tercih edin.
8.Tatlandırıcı kullanımına dikkat!
Tatlandırıcılar, özellikle şeker açlığında basit şeker kullanmamak adına sıkça tercih ediliyor. Ancak kullanılan miktar önemli. Her gün tatlı ihtiyacını bastırmak adına tatlandırıcılı tatlılar veya diğer hazır gıdalar şekere daha fazla istek uyandırabiliyor.
9. Uykunuzu alın
Düzensiz uyku, vücudun stres hormonlarının artmasına ve salınan insülinin etkili olarak kullanılmamasına yol açıyor. Kaliteli uyku düzeni, vücudun yağ depolamasını, kilo alımını, özellikle gece atıştırma krizlerini de önleyerek prediyabetin de önlenmesinde önemli bir rol oynuyor. aksaraymedya.com
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2010 Haber Bölge
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.