22 Ekim 2024
  • İstanbul11°C
  • Ankara6°C

SOMUNCU BABA KÜLLİYESİ BAKAN YILMAZ TARAFINDAN DUALARLA HİZMETE AÇILDI

Somuncu baba külliyesi bakan yılmaz tarafından dualarla hizmete açıldı

Somuncu baba külliyesi bakan yılmaz tarafından dualarla hizmete açıldı

08 Kasım 2013 Cuma 17:47

Bakanyılmaz  “ somuncu baba sevenlerin gönlündedir”

Somuncubabanın manevi huzurundayız. Öncelikle bu eserin ortaya çıkmasında emeği geçenbelediye başkanımıza, milletvekillerimize valimize ve Aksaraylı hemşerilerimeteşekkür ediyorum.

Açılıştörenine Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Aksaray Valisi Selami Altınok,Milletvekilleri Ruhi Açıkgöz, İlknur İnceöz, Diyanet İşleri Başkanlığı GenelMüdürü Prof. Dr. Ali Erbaş, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, dairemüdürleri ve yüzlerce vatandaş katıldı.

BaşkanNevzat Palta yaptığı konuşmada şunları söyledi “Bugün Aksaray’ımız tarihi birgünü inşallah hep beraber yaşıyor ve yaşayacağız. Allah’ımıza hamdolsun kibelki hayalimizde olan hep yapmamız gerektiğini düşündüğümüz kafamızda yıllardanberi hem bizim hem şehrimizdeki insanların hayal ettiği büyük bir projeyi bugüninşallah hep beraber açmış olacağız. Tabii ki değerli dostlar şunu özelliklebelirtmek istiyorum. Bu proje 2004 yılında ben göreve geldiğim günden itibarenhep gündemimizde olmuştur. 5 yıla yakın süre içerisinde bunu özelliklebelirtmek istiyorum. Sadece projenin hazırlanmasıyla zamanımız geçti. Projeyihazırladık kurula gönderdik. Değiştirdik geldi gitti 5 yıl sonra dedim kikuruldaki hocalarımıza; hocam seçim geldi neyse eksiklerimiz söyleyin deyapalım dedik. Ve inanın 5 yıl sonra proje onaylandı ve ihalesini yaptık.Hamdolsun şu anda gördüğünüz gibide bu projeyi hayata geçirmiş olduk.

Benöncelikle teşekkürümü edeyim. Tabii ki bu proje ilk hayata geçirmeyebaşladığımız da fikir olarak ortaya attık. Başta milletvekillerimiz olmak üzeredaha önce görev yapmış olan milletvekillerimiz olmak üzere birçok insanın hemfikir birliğin ile ortaya koyduğumuz bir projeydi. Hemen ilk aşamasında da buproje ile ilgili değerlendirme aşamasında sayın şu anki bakanımız olan millisavunma bakanımız ismet yılmaz beyefendi kıymetli ağabeyimiz o zaman kültürbakanı müsteşarıydı. Yanına gittik dedik ki sayın müsteşarım projemiz ortada.Bu projeyle ilgili bizlere nasıl yardımcı olabilirsiniz dedik. Kendisineözellikle teşekkür ediyorum. Allah razı olsun. Her süreçte projemize kendileridestek verdiler. Hem müsteşarlığı döneminde daha sonra da bakanlığı dönemindebizlere desteklerini verdiler. Hem maddi olarak hem de en büyük destek bencemanevi destektir. O açıdan kendilerine yürekten teşekkür ediyorum. Aksaraylıhemşerilerim adına sayın bakanım sizlere gerçekten minnettarız. Sayınbakanımızı güçlü bir şekilde alkışlayalım. Tabii ki şunu da belirtmek istiyorum dostlar. Sayın bakanımız millisavunma bakanı ama buraya hakikaten bir kültür elçisi olarak kültür gönüllüsüolarak daha önce yapmış olduğu görevler süresi içerisinde de bizler kendisinidavet ettiğimizde sayın milletvekillerim olsun diğerleri başkanım inşallahgeleceğiz dedi. Allah razı olsun ve kendisi bugün bizleri kırmayarak burayageldiler. Kendilerine tekrar teşekkür ediyorum.

 Şimdi bu proje tabii ki tek bir proje değil. 5farklı projeden oluşuyor. Birincisi somuncu baba türbemiz. Restorasyon işiniyaptık. İkincisi somuncu baba kültür merkezimiz. Eski tabir ile külliyemiz.Üçüncüsü bu projenin içerisinde ama bugün namazımızı kıldığımız camimiz.Dördüncüsü ervah kabristanlığı çevre düzenleme projesi içerisinde yaklaşıkolarak şehitlik parkından başlayıp kanlı pelitten kalanlara kadar giden ervahçevre düzenlemesi. Beşincisi de daha sonra ihtiyaç duyulduğu için ilave birçevre düzenlemesi ve park otopark ihalesi yaptık. Dolayısıyla beş tane farklıprojenin birleşiminden oluşuyor. Bize maliyeti 8,5 trilyon. Toplam maliyetinisöylüyorum ama çok geniş bir alanda bize bir maliyeti oldu. Tabii ki bu projeiçin helali hoş olsun. Ben buradan bizlere özellikle caminin yapımındadiğerlerini biz belediye olarak yaptık. Sağ olsun o dönemde sayın bakanımızbizlere katkı sağladılar. Sadece camiyi biz o zaman belediye olarakyaptıramadığımız için sadece cami vatandaşlarımızın katkısıyla yapıldı.

Camininbedelini de söyleyeyim. Yaklaşık olarak 1,5 trilyon. Bu camide ben şu andagörüyorum. Gerçekten cami konusunda hemşerilerimiz biz bir şey istemedengeldiler dediler ki başkanım minaresini ben yapacağım. Başkanım betonarmesiniben yapacağım. Minberini ben yapacağım. Diye üstlendiler. Hatta bir ara dedilerki başkanım cami için para toplayalım. Ben dedim ki somuncu baba külliyesikültür merkezi camisi için bana para toplamak cami için söylüyorum zül gelirdedim. Önce Allah’a sonra somuncu baba’ya havale ediyorum. Gerçekten dışarıdanbir kuruş istemeden hemşerilerimiz geldiler bu camiyi 1,5 trilyonu kendileriverdiler. Somuncu baba görevini yaptı. Değerli hemşerilerim son olarak şunlarısöyleyeyim. Bu eserler bizim geçmişle geleceğimizin köprü kuran değerlerdir.Şehirler yaparız şehirleri güzelleştiririz tabiri caiz ise altınla kaplarız amabu şehirde yaşayan insanların gönül dünyasını ruh dünyasını zenginleştiremezsekgeçmişteki değerlerimizi geleceğimize aktaramazsak yapmış olduğumuz hizmetlerinhiçbir anlamı yok. Onun için bizler kadim bir şehir olan Aksaray’ımız içinerdemli şehirler oluşturma konusunda çok ciddi gayretlerimiz oldu. Özelliklenormal şehrin fiziki yapısını geliştirmekle beraber işte bizleri biz yapan bugüzel eserleri tarihi eserlerin restorasyonları bu ve buna benzer eserlerleberaber işte şu anda da açılışını yapacağımız şeyh Hamidi Veli Aksaray’ihazretleri yani somuncu baba’mızın bu projesi de bizim bu hassasiyetlerimiziortaya koyan bir projedir. Çünkü öyle insanlar vardır ki geçmişte olsun veyagünümüzde sadece zamanlarında anılırlar. Çok iyi anılırlar. Bazı insanlarvardır öldükten sonra güzel anılırlar. Bazı vardır hem yaşadığı dönemde hayırlagüzellikle anılırlar ve öldükten sonra da güzellikle ve hayırla anılırlar.

 İşte somuncu baba hem yaşadığı dönemdeyaşantısıyla tasavvufi anlayışıyla şairliğiyle kısmen bu dönemde de gönüllerinsultanı olmuş ölümünden yaklaşık 600 küsur yıl olmasına rağmen hala işteinsanlarımızın gönül dünyasında yer etmiş inşallah dünya durdukça da hemfikirleriyle hem de düşünceleriyle bizlere ışık tutacak diyorum. O açıdan bueserlere böyle bakıyoruz. İnşallah bunlar dünya durdukça duracak ve bu güzelinsanların somuncu baba gibi yunus emre gibi Mevlana gibi güzel insanlarbizlerin gönül dünyasını ruh dünyasını zenginleştiriyorlar. Son olarak somuncubabanın bir şiirini kısaca okuyup sözlerimi bitirmek istiyorum. “Diriyiz daimölmeyiz Karanlıkta da kalmayız Çürüyüp toprak olmayız Bize leyl ü nehârolmaz. Bize gece gündüz olmaz. Bizim gülşende ki güller dururlar tazesolmazlar. Hazan olup dökülmezler. Zemistan ü bahar olmaz. Bırak ey Hamidâ varı.Görsem desen sen ol yârı. Göricek ol tecellâyı, Ondan özge kemâl olmaz.” Değerlidostlar hepinizi sevgiyle saygıyla muhabbetle selamlıyorum. İnşallah buprojemizin bu eserimizin hem milletimize Aksaraylı hemşerilerimize sonuçtasomuncu baba şeyh Hamidi Veli Aksaray-i hazretleri sadece Aksaray’ın değilTürkiye’nin değil bütün İslam dünyasının ortak bir değeri olduğu için herkesehayırlı olsun diyorum.

ValiSelami Altınok ve Milletvekili Ruhi Açıkgöz’de yaptıkları konuşmada SomuncuBaba külliyesi ve bu projeyi Aksaray’a kazandıran Belediye Başkanı NevzatPalta’ya teşekkür ettiler.

 

Bakan İsmet Yılmazise konuşmasında şu görüşlere yer verdi “Somuncu baba külliyesinin açılışıvesilesiyle bir aradayız. Onun manevi huzurundayız. Öncelikle bu eserin ortayaçıkmasında emeği geçen belediye başkanımıza, milletvekillerimize valimize veAksaraylı hemşerilerime huzurlarınızda teşekkür ediyorum.

Allahyüzlerini ak eylesin, yüz aklığı iki cihana bedel. Ziya paşanın güzel birterkibi bendi var, ayinesi iştir kişinin lafa bakılmaz, şahsın görünür rütbeiadlı eserinde yani, söze bakma işe bak, yani burada işe bakacağız. Ve kişininne kadar akıllı olduğu da eserinde gözükür. Kişiler sözleriyle değil,amelleriyle değerlendirilir. İnsanın değeri de bıraktığı eserle ölçülür. Mimarsinanı gören var mı? Yok. Tanıyan var mı? O da yok. Ama mimar Sinan’ı herkesbilir, Nerden bilir. Eserlerinden bilir. Ama nasıl bilir? Büyük usta diyebilir. O halde insanın değerini anlamak için eserine bakmak lazım.

Süleymaniye’yebakıyoruz şehzade başına bakıyoruz, Selimiye ye bakıyoruz, diyoruz ki bu ustabüyük usta. İşte somuncu babada büyük bir alim büyük bir mütefekkir. Nerden anlıyoruz,talebelerinden. Kimdir bu talebeleri, hacı bayramı veli, kimdir bu talebeleriakşemsettin. Biz kendisinin mekânı cennet olsun diyoruz. Biiznillah onun manevitasarrufunda devam ettiğine inanıyoruz. Bu nedenle hem somuncu babaya hemAksaray’a yakışacak türbesi var restoranı var, fırını var, müzesi var şadırvanıvar, camii var, konferans salonu var, taziye evi var, parkı var, otoparkı var,idari binası var ervah kabristanlığının çevre düzenlemesi var. Burada dinlenenburaya gelen diyecek ki Allah razı olsun, bu eseri yapan gerçekten güzel bir eserbıraktı, buda bu eseri koyanların, hem bu dünyada hem de öte dünyada yüzleriniak etmeye yeter. Yine cenabı Allah buyuruyor; Allahın mescitlerini ancak Allahave ahret gününe inanan, iman eden ve Allahtan başkasından korkmayan kimselerimar eder. Dolayısıyla imar ettikleri için bu kardeşlerimize teşekkür ediyorum.Ama camilerin esas imarı içinin cemaatinden geçer sizlerin takibinden geçer.Onu doldurmanızdan geçer. Eğer içi boş kalırsa bu imar eksik kalır. Ve bu imaryapılırsa işte Allah diyor ki, işte bunları doğru yola ermişlerden olmalarıumulanlardandır. Ne güzel bir müjde Allah hepimize bu müjdeye muhatap kılsın.Aziz hemşerilerim tabi somuncu baba herkesin onu sevenlerin, yine Mevlana’nınherhalde bizi yerde aramayın, bizi gönüllerde arayın, somuncu baba nerde, onusevenlerin gönlündedir. Kim severse somuncu baba onun gönlündedir.

Azizhemşerilerimiz biz birlik ve beraberlik içinde oldukça, ülkemizdeki güven veistikrar devam ettikçe millet olarak aşacağımız hiçbir şey yoktur. 76 milyonukardeş bileceğiz. Ve kavga etmeyeceğiz kimseyi kırmayacağız. İnsanlarınhayırlısı da insanlara faydalı olandır. Bu nedenle de halka hizmeti hakka hizmet biliyoruz. Bu eserinyapılmasında emeği geçen başta belediye başkanımız, milletvekillerimiz, valimizve Aksaraylı kardeşlerimize teşekkür ediyorum. Muhakkak ki herkes gidecek amabilin ki buraya hayır yapanlar bunu kendisiyle götürecekler, amel defterlerihiç kapanmayacak. Ben tüm Aksaraylıların amel defterlerinin kapanmamasınıdiliyorum. Hepinizi saygıyla selamlıyorum.

Yapılankonuşmaların ardından Somuncu Baba Külliyesi Bakan İsmet Yılmaz veberaberindeki protokol üyeleri tarafından dualarla hizmete açıldı. Bakan Yılmazve beraberindekiler Külliyede yer alan bütün birimleri tek tek ziyaret ederekhayırlı olması dileğinde bulundu

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.